Baudos už lauko tualetus – milžiniškos

  • Teksto dydis:

Lauke suręstas tualetas gan varganas ir bevertis, bet žiūrint ES komisijos akimis - aukso vertės, nes tokios būdelės Lietuvai gali kainuoti iki 34 000 eurų baudos per dieną, praneša LNK žinių tarnyba.

Lauko tualeto naudotojai tokių pinigų negali įsivaizduoti. Jų skaičiavimais ir 1000 eurų asmeninių lėšų, reikalingų įvadui nuo magistralės iki namų - jau labai daug.

"Labai nepatogu, labai nepatogu yra. Aš turiu mažą sūnų, jam 4 metai.  Nepatogu, namie padarytų į klozetą, o dabar ir kibirą reikia išnešt, ir rūbus, kai plauni - viską išnešt", - pasakojo Ramygalos gyventoja Kristina Bukauskienė.

Kaimynas taip pat girdėjo, kad tualetų seniai turėjo nelikti, bet kaip procesus paskubinti, jei, kaip sako patys žmonės, pinigų nėra.

Ten, kur senovinio gyvenimo apraiškos, važinėja ir senovinės, bet labai reikalingos mašinos su cisternomis.
Artūras Kaminskas, Velžio komunalinio ūkio vadovas

"Mano automobilio, kurį žmonės vadina gazelka, jie labai laukia, nes neturi kitos išeities", - sakė Velžio komunalinio ūkio vadovas Artūras Kaminskas

Anot vairuotojo, paslauga kainuoja iki 40 eurų, į sodybą važiuojama kas du mėnesius ir rečiau.

Panevėžio rajono savivaldybės duomenimis, mažiau nei trečdalis teritorijos neturi centralizuotos nuotekų sistemos, bet procesai vyksta, 80 procentų lėšų- europiniai pinigai, likusieji - iš biudžeto. Vis dėlto neretai koją neva kiša ne pinigų stygius, o patys gyventojai.

"Yra tokių skeptikų, kurie teigia, kad aš visą gyvenimą naudojausi ir naudosiuos, ir man nereikia.Kita dalis gyventojų kalba, kad nėra pinigų", - pasakojo Panevėžio rajono vicemeras Antanas Pocius.

Sostinėje tokių būdelių tai pat dar likę - jų net keli tūkstančiai. Tačiau savivaldybės darbuotojų prognozės optimistinės - iki termino pabaigos būdelės bus likviduotos.

"Šiuo atveju visa išlaidų našta tenka savivaldybei, Vilniaus vandenims, gyventojai labai noriai laukia, kada galės prisijungti prie centralizuotos nuotekų valymo sistemos ir tie minimalūs kaštai, kurie gali kliūti yra tikrai nedideli.
Teisingumo ministerija gąsdina, kad esama gan didelės rizikos dėl baudų. Vis dėlto Aplinkos ministras sako, jog grėsmės nėra", - tvirtino Vilniaus vicemeras Valdas Benkunskas.

"Šiandien dienai  situacija pasikeitusi kardinaliai, beveik du trečdaliai žmonių iš 65 tūkstančių yra prijungti. Likę apie 19 tūkstančių,nepajungtų gyventojų. Iki 2023 metų numatyti žingsniai, tikrai nebus problemos", - teigė Aplinkos ministras Kęstutis Mažeika.

Anot Aplinkos ministro, nors prognozės optimistinės, įsipareigojimų įgyvendinimas priklausys ir nuo savivaldybių.

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

#

# portretas
Tai tegul veda kanalizaciją į kekvieną vienkemį, o ne premjero gatves asfaltuoja ar saldainius sau perka už biudžeto pinigus.

Vasia

Vasia portretas
Piancynikas nedajėdes, tai ka aš ty prišiksiu. Bile tik bauzt.

Anonimas

Anonimas portretas
Varysim po krūmais. Tręšim tėviškės dirvonus. Juk šūdas- greitai skylantis ir labai ekologiškas produktas. Svarbu tik, kad į gruntinius vandenis nepapultų ir iki Briuselio jais nenutekėtų.
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių