Pereiti į pagrindinį turinį

Biudžeto mažinimo galvosūkis

2009-03-18 09:00
Biudžeto mažinimo galvosūkis
Biudžeto mažinimo galvosūkis / Mindaugo Ažušilio nuotr. Pažadas: A.Šemeta tikina, kad mažai uždirbančių valdininkų algos bus nurėžtos mažiausiai.

Investicinės programos, kelių fondas ir valdininkų algos – iš šių šaltinių bus mažinamas šių metų biudžetas. Valdančioji koalicija informuoja opoziciją apie šiuos planus, tačiau nesitiki jos paramos.

Paramos nereikia

Ministras pirmininkas Andrius Kubilius vakar pradėjo susitikimus su Seimo frakcijų atstovais, pranešdamas apie numatomą biudžeto apkarpymą, dar labiau taupant valstybės išlaidas. Vakar jis kalbėjosi su opozicija.

"Mes neprašome jų paramos. Koalicija yra tvirta ir galinti priimti reikiamus sprendimus", – po susitikimų su socialdemokratais, Darbo partijos, Tvarkos ir teisingumo atstovais sakė premjeras.

Pasak jo, susitikimai su opozicija yra tam, kad visuomenė pamatytų, kiek opozicijos atstovai prisideda prie valstybės problemų sprendimo. "Čia yra jų pačių apsisprendimo reikalas: likti nuošaly nuo problemų sprendimų ar prisidėti", – tvirtino Vyriausybės vadovas, aiškindamas, kodėl pasikalbėjo su opozicija.

A.Kubilius teigė negalįs priimti opozicinių partijų reikalavimų nemažinti tam tikrų biudžeto eilučių, jeigu bus matyti, kad tai nepadeda išlaikyti valstybės finansų stabilumo.

Opozicija jau kritikuoja

Socialdemokratas Zigmas Balčytis sakė, kad biudžeto pataisos bus vertinamos tuomet, kai Vyriausybė jas pateiks Seimui. "Tačiau mes jokiu būdu nesutiksim, kad būtų mažinami statutinių pareigūnų ir mokytojų atlyginimai", – nukirto jis.

Darbo partijos lyderis Viktoras Uspaskichas atsargiai vertino Vyriausybės planus mažinti šių metų biudžeto išlaidas tvirtindamas, kad pirmiausia reikia skatinti verslą. "Priešingu atveju jau po mėnesio kito vėl matysime, kad biudžetas nesurenkamas ir vėl reikės jį karpyti", – pabrėžė politikas.

"Vyriausybė eina ne ta linija, kurią mes šiandien galėtume remti. Mūsų pagrindinis siūlymas Vyriausybei būtų toks – užteks veržti varžtus žmonėms ir juos dusinti", – sakė Tvarkos ir teisingumo frakcijos seniūnas Valentinas Mazuronis.

Šįryt apie numatomas biudžeto pataisas su premjeru diskutuos valdančiosios keturių centro dešinės partijų koalicijos atstovai. Neoficialiomis žiniomis, ne visi valdantieji sutinka su kai kuriais numatomais siūlymais nurėžti asignavimus.

Atims iš visų

Apie 3 mlrd. litų išlaidų taupyti užsibrėžusi valdžia ketina maždaug 10–20 proc. pjauti valdininkų ir biudžetininkų atlyginimus, taip pat mažinti einamąsias valdymo išlaidas ir investicijas. Be to, gali būti sumažintas kelių fondas.

Atlyginimai gali būti karpomi mažinant bazinę algą. Neoficialiai skelbta, kad ji gali būti sumažinta nuo 475 iki 430 litų. Bet oficialiai tai dar nepatvirtinta. A.Kubilius vakar tikino, jog bandys nuo algų apkarpymo apsaugoti mokytojus ir statutinius policijos pareigūnus.

Finansų ministras Algirdas Šemeta žada, kad mažiausiai uždirbantiems valdininkams algos bus nurėžtos mažiausiai – tiems, "kurių užmokestis yra iki 10 kategorijos, darbo užmokestis mažės tikrai ne daugiau kaip 10 proc.". Premjeras yra žadėjęs, jog atlyginimai daugiausia – maždaug penktadaliu – mažės ministrams, parlamentarams, aukščiausiems pareigūnams.

A.Šemeta nurodė, jog einamosiose išlaidose beveik visos pozicijos, taip pat viešojo pirkimo dydis, mažės maždaug dešimtadaliu, paliekant nemažinamas išlaidas šildymui ir elektros energijai.

Šiuo metu numatytos valstybės biudžeto išlaidos yra apie 19 mlrd. litų. Per pirmus metų mėnesius biudžeto pajamos buvo mažesnės, nei planuotos.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų