Burtai į politikų populiarumą neatsižvelgė

Iki Seimo rinkimų agitacijos pradžios likus dviem dienoms, paaiškėjo, kokia partija kokiu numeriu bus įrašyta rinkimų biuletenyje

Iki Seimo rinkimų agitacijos pradžios likus dviem dienoms, paaiškėjo, kokia partija kokiu numeriu bus įrašyta rinkimų biuletenyje

1-uoju numeriu biuletenyje bus įrašyta Seimo nario Vytauto Šustausko vadovaujama Lietuvos laisvės sąjunga, 2-uoju - eksparlamentaro Romualdo Ozolo įkurta Nacionalinė centro partija.

Parlamentarės Kazimiros Prunskienės vadovaujama Valstiečių ir Naujosios demokratijos partijų sąjunga išsitraukė 3-iąjį, Seime atstovų neturinti Respublikonų partija - 4-ąjį numerį.

Rinkimų favorite laikoma populistinė Darbo partija biuletenyje bus įrašyta 5-oji, valdančiąją daugumą sudarančių socialdemokratų ir socialliberalų junginys Algirdo Brazausko ir Artūro Paulausko koalicija “Už darbą Lietuvai!” - 6-asis, opozicinė Tėvynės sąjunga - 7-oji, Rolando Pakso koalicija “Už tvarką ir teisingumą” - 8-oji.

9-ąjį numerį išsitraukė Seime neatstovaujama Tautinė partija Lietuvos kelias, 10-ąjį - Lietuvos socialdemokratų sąjunga.

Kita opozicijoje esanti partija - Liberalų ir centro sąjunga išsitraukė 11-ąjį numerį.

Lietuvos lenkų rinkimų akcija biuletenyje bus 12-oji, Lietuvos tautininkų sąjunga - 13-oji, Krikščionių konservatorių socialinė sąjunga - 14-oji, Politinė partija Krikščionys demokratai - 15-oji.

Iš viso spalio 10 dieną dėl Seimo narių mandatų varžysis dvidešimt politinių partijų.

17 partijų panoro kelti kandidatus daugiamandatėje ir vienmandatėse apygardose. Kadangi rinkimuose dalyvaus dvi koalicijos, rinkėjams bus pateikta tik 15 kandidatų sąrašų. Dar trys partijos savo atstovus kels tik vienmandatėse apygardose. Teisingumo ministerijoje iš viso yra įregistruotos 36 politinės partijos.

Kandidatų į parlamentarus sąrašai bus paskelbti penktadienį, likus lygiai mėnesiui iki Seimo rinkimų pirmojo turo. Tą dieną oficialiai prasidės ir rinkimų agitacijos kampanija. Nuo kitos savaitės į parlamentarus kandidatuojantys asmenys pradės agitacines kalbas per Lietuvos radiją ir televiziją.

Iš viso daugiamandatėje apygardoje kandidatuoja daugiau nei 1200 asmenų, vienmandatėse apygardose - daugiau nei 500 kandidatų. Dar 70 kandidatų vienmandatėse rinkimų apygardose išsikėlė savarankiškai, per pusšimtį iš jų įregistruoti kandidatais.

2000 metų Seimo rinkimuose kandidatus iškėlė 28, 1996-aisiais - 27 partijos ir koalicijos.

Praėjusiuose rinkimuose dėl parlamentarų mandatų rungėsi 1271 asmuo, iš jų 702 - vienmandatėse apygardose ir 1151 - daugiamandatėje apygardoje. 1996 metais buvo iškelti 1358 kandidatai, iš jų 884 - vienmandatėse apygardose, 1245 - daugiamandatėje rinkimų apygardoje.

Kad patektų į Seimą, savarankiškai rinkimuose dalyvaujančios partijos turės surinkti ne mažiau kaip 5 proc. rinkėjų balsų, koalicijos - ne mažiau kaip 7 proc.

Rinkimuose dalyvausiančių partijų ir koalicijų atstovai vakar ištraukė burtus dėl dalyvavimo radijo ir televizijos laidose eiliškumo.

ELTA, KD inf.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių