Pereiti į pagrindinį turinį

Dėl B.Obamos dėmesio teks kovoti

Dėl B.Obamos dėmesio teks kovoti
Dėl B.Obamos dėmesio teks kovoti / Redakcijos archyvo nuotr. Partnerystė: Lietuvos ambasadorius Jungtinėse Valstijose A.Brūzga tikisi, kad B.Obama nepamirš Europos ir Baltijos šalių.

Į Baltuosius rūmus atėjo naujos kartos politikas, turintis kitokį požiūrį į pasaulį, nei jo pirmtakas. Ko gali tikėtis Lietuva, prie Jungtinių Valstijų vairo stojus Barackui Obamai, inauguracijos išvakarėse dienraščiui papasakojo Lietuvos ambasadorius Vašingtone Audrius Brūzga.

A.Brūzga: Amerika verčia naują savo istorijos puslapį, ir permainos atrodo gana drastiškos. Daug kas prasidės nuo pradžių.

– Kokiomis nuotaikomis gyveno Vašingtonas artėjant istorinei dienai – naujojo prezidento inauguracijai?

– Prezidento rinkimų kampanija vyko nepaprastai ilgai, dvejus metus, bet nuo pat pradžių buvo matyti, kad B.Obama yra visiškai kitokio sukirpimo politikas. Jis pilnas energijos, jaunatviškumo, šviežių idėjų, todėl žmonės deda į jį daug vilčių.

Pirmojo juodaodžio JAV prezidento inauguracija yra tikrai simbolinė akimirka, nes vyksta iš karto po Martino Lutherio Kingo dienos. B.Obama stengiasi pabrėžti ryšį ir su Abrahamu Lincolnu, 16-uoju JAV prezidentu. Jis bando save vaizduoti kaip vienytoją, tiltų statytoją susiskaldžiusioje visuomenėje.

Rinkimų euforija Jungtinėse Valstijose jaučiama iki šiol. Apklausų duomenimis, maždaug 80 proc. gyventojų pasitiki naujuoju prezidentu ir linki jam sėkmės – tai nepaprastai aukštas pasitikėjimo reitingas. Bet B.Obamai bus nelengva jį išlaikyti. Pradžios taškas labai žemas, kad ir koks prezidentas ateitų į Baltuosius rūmus. Ekonominė padėtis nepaprastai bloga ir gali dar blogėti.

– Į Baltuosius rūmus ateina žmogus, turintis naują viziją, pasiryžęs taisyti ankstesnės administracijos padarytas klaidas. Kokių permainų gali tikėtis Lietuva santykiuose su JAV?

– Amerika verčia naują savo istorijos puslapį, ir permainos atrodo gana drastiškos. Daug kas prasidės nuo pradžių. Kokia ta pradžia bus, sunku pasakyti. Žmonės skaito naujojo prezidento programas, stebi B.Obamos komandą. Kai kuriuos jos narius jau pažįstame – tai buvusio prezidento Billo Clintono aplinkos žmonės. Vesdami paraleles su šio vadovo laikais, galime tikėtis tam tikro tęstinumo. Tačiau įsakymus duoda naujasis prezidentas. O kaip jis išrikiuos prioritetus, kol kas sunku prognozuoti.

Tiek B.Clintono, tiek George'o W.Busho laikais Lietuva buvo gerai vertinama Jungtinėse Valstijose. Buvome maži, bet ištikimi partneriai. Ištikimi idėjoms, vertybėms, kuriant transatlantinį saugumą. Dviejų šalių dialogas buvo nuoširdus, atviras ir gana produktyvus. Norėtume, kad toks jis liktų ir atėjus B.Obamai.

– Vadovaujant G.W.Bushui Lietuva įstojo į NATO, gavo bevizį režimą su JAV. Kokių dar konkrečių veiksmų Lietuva tikisi iš Vašingtono ir naujojo JAV prezidento?

– Žinoma, laikai keičiasi, pasauliniai procesai darys įtaką naujos administracijos darbotvarkei ir dėmesiui. Viskam neužteks nei laiko, nei jėgų. Praeis tam tikras laikas, kol naujoji administracija susigulės, susirikiuos prioritetus ir pradės veikti.

Šiuo pereinamuoju laikotarpiu Lietuvai svarbu užmegzti kontaktus su naująja valdžia, susitikti su naujais pareigūnais ir užtikrinti mūsų santykių tęstinumą, kad Jungtinių Valstijų dėmesys Lietuvai, Baltijos šalims ir visai Europai nemažėtų.

Lietuva tvirtai pasisakys už tai, kad būtų plėtojamas ir stiprinamas transatlantinis ryšys, kad JAV ir Europos bendradarbiavimas tęstųsi, o atsiradę plyšiai būtų užlopyti.

Tęsime dialogą dėl procesų Rytų Europoje. Manau, naujosios administracijos dėmesys tam, kas vyksta Ukrainoje, Kaukaze ir Balkanuose, nemažės. Turime toliau bendradarbiauti energetikos srityje. Čia Europa ir Jungtinės Valstijos dar turi daug ką nuveikti. Aštrėjantis atsinaujinančios energijos poreikis mus vienys bendram darbui.

– Pasak apžvalgininkų, B.Obama yra minkštesnis ir pragmatiškesnis prezidentas nei G.W.Bushas. Ar tai atsilieps Vašingtono santykiams su Maskva?

– Akcentai ir vertinimai kažkiek keisis, bet neprognozuočiau kardinalių permainų. Per rinkimų kampaniją ir dabar, formuodamas savo programą, B.Obama mažiau akcentuoja Rusiją. Bet iš jo ir kitų naujos administracijos narių kalbų matome, kad pokyčiai, jeigu tokių ir bus, bus išties minimalūs. Galbūt požiūris į Rusiją taps labiau argumentuotas, struktūruotas ir pragmatiškas, ne toks emocionalus.

– Ar B.Obama Lietuvai yra palankesnis partneris negu G.W.Bushas?

– Norėčiau pabrėžti, kad G.W.Bushas buvo labai palankus ir artimas Lietuvai tiek savo dvasia, tiek laisvės supratimu. Jo prezidentavimo metais Lietuva atsitiesė, įstojo į NATO, gavo bevizį režimą. Tai nedidelis žingsnis, bet simboliškas laisvės plėtros ženklas.

Norėtume, kad tokie dviejų šalių santykiai išliktų ir atėjus B.Obamai. Žinoma, jis yra kitoks politikas, kitos kartos žmogus. Jis netarnavo Antrajame pasauliniame kare, Šaltasis karas jo taip emociškai neveikia. Jis turės platesnį pragmatiškesnį požiūrį į pasaulį. Todėl partneriams nebus lengva kovoti dėl JAV dėmesio. Naujos administracijos laukia daugybė iššūkių, todėl ji surikiuos prioritetus atsižvelgdama visų pirmą į savo šalies nacionalinius interesus.

Lietuvai reikės stengtis išlaikyti JAV dėmesį, kad aukštai iškelta kartelė nebūtų nuleista, kad Jungtinių Valstijų nebūtų mažiau nei Europoje, nei Lietuvoje.

Palankus ir labai malonus mums momentas yra tai, kad B.Obama žaidžia krepšinį, ir labai neblogai. Tad bent jau Lietuvos entuziazmą dėl krepšinio jis tikrai supras. Tikėkimės, kad tai jam padės geriau pažinti mūsų šalį.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų