Dėl Vyriausybės programos dar nesusitarė

Sekmadienio vakare koalicijos partneriams nepavyko galutinai susitarti dėl būsimosios Vyriausybės programos ir antikrizinio plano.

Valdančiajai koalicijai priklausančios liberalų partijos nesutinka pridėtinės vertės mokestį kelti iki 20 proc., o siūlo jį didinti tik iki 19 proc. ir tik metams, praneša Lietuvos radijas.

Liberalų ir centro sąjungos pirmininko Artūro Zuoko nuomone, daug svarbiau nei valstybės biudžeto subalansavimas yra priemonės ekonomikai skatinti. „Biudžeto subalansavimas nėra pagrindinis tikslas, pagrindinis tikslas yra verslo augimas. Į tai reikia žiūrėti kaip į ilgalaikį procesą, stengtis atstatyti žmonių perkamąją galią“, – teigė A. Zuokas.

Tačiau paskirtasis Premjeras Andrius Kubilius visą dėmesį skiria būtent valstybės biudžetui ir sako kol kas nematantis kitų galimybių padengti planuojamą daugiau nei 5 mlrd. deficitą.

Politikai tikisi jau artimiausiu metu galutinai susitarti dėl mokesčių didinimo, o Vyriausybės programą Seimui pateikti ketvirtadienį.

„Dėl PVM dydžio diskusija yra pakankamai aiški, visos pusės turi savo argumentus. Jie išdėstyti, tad tęsime darbą, partijos apsispręs, kaip elgtis toliau“, – kalbėjo A. Kubilius.

Tuo metu finansų ministerijos ekspertai prognozuoja, kad kitais metais bendrojo vidaus produkto (BVP) augimas Lietuvoje smuks 1,5 proc., o Didžiosios Britanijos bankininkai praneša, kad galimybės iki vasaros pasiskolinti pinigų iš bankų Lietuva neturi.

„Lietuvai su suprastėjusiais reitingais artimiausias pusmetis bus sunkus, galimybės skolintis ir finansuoti perteklines išlaidas nebus. Nebus lengva grąžinti ir ankstesnes paskolas. Todėl valstybės finansų subalansavimas bus vienas svarbiausių uždavinių“, – kalbėjo A.Kubilius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių