Pereiti į pagrindinį turinį

Dreba Seimo narių kėdės

2010-08-13 07:34
Dreba Seimo narių kėdės
Dreba Seimo narių kėdės / Roberto Dačkaus (Fotodiena) nuotr.

Seimo etikos sargai jau rugsėjį purtys parlamentarus Laimontą Dinių, Mantą Adomėną ir Egidijų Vareikį. Iš visų trijų parlamentarų gali būti atimti mandatai.

Lipa ant vieno grėblio

Iš L.Diniaus ir M.Adomėno mandatai gali būti atimti dėl tos pačios priežasties – tapę Seimo nariais jie neatsisakė vadovaujančių pareigų privačiame sektoriuje. L.Dinius, kaip rodo oficialūs duomenys, ir dabar vadovauja bendrovei "Šiaulių MAX'as", o M.Adomėnas iki šių metų balandžio pabaigos, jau būdamas Seimo narys, buvo ir Demokratinės politikos instituto (DPI) valdybos narys.

"Priimdamas Seimo narių priesaikas, Konstitucinio Teismo pirmininkas visus įspėja: iki šio momento jūs turėjote atsisakyti bet kokių darbų, pareigų, ką jūs darėte iki tapdami Seimo nariu. Kiekvienas tai turėjo išgirsti ir kiekvienas turėjo susitvarkyti. Konstitucija šiuo atveju yra gan griežta: ten parašyta, kad Seimo narys netenka mandato, jeigu davęs priesaiką valstybei neatsisakė kitų darbų arba pradėjo juos dirbti", – portalui 1diena.lt sakė Seimo Etikos ir procedūrų komisijos pirmininkas Algimantas Salamakinas.

Didžiausia grėsmė L.Diniui

Į sunkiausią padėtį pateko Krikščionių partijos atstovas L.Dinius. Registrų centro duomenimis, jis tebėra bendrovės "Šiaulių MAX'as" direktorius. A.Salamakino teigimu, jeigu Registrų centro duomenys yra teisingi, Krikščionių partijos iš Seimo jis turėtų būti pašalintas be skrupulų.

Parlamentaras L.Dinius teigė, neva Registrų centro duomenys yra neteisingi. Jis pripažino, kad bent jau oficialiai bendrovė "Šiaulių MAX'as" tebeveikia. Esą įmonė neišregistruota tik dėl biurokratinių kliūčių.

Papurtys ir M.Adomėną

Konservatorius M.Adomėnas taip pat neatsisakė pareigų privačiame sektoriuje. Kaip teigiama Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pateiktose išvadose, parlamentaras iki šių metų balandžio 30 d. ėjo DPI valdybos nario pareigas. Pats Seimo narys neslėpė buvęs ir DPI prezidentu, tačiau jis esą sustabdė savo įgaliojimus tapęs parlamentaru, o balandį DPI apskritai panaikino prezidento instituciją.

A.Salamakino teigimu, M.Adomėnui iškilo tokia pat grėsmė kaip ir L.Diniui. Tačiau etikos sargams dar reikės pasiaiškinti, kokias pareigas ir kiek laiko DPI ėjo įtakingas konservatorius. Esą valdybos narys neprilygsta direktoriui, tačiau šios pareigos taip pat gali kirstis su Seimo nario veikla.

"M.Adomėno faktas irgi yra rimtas. Valdybos narys – neįvardyčiau, kad tai yra gerai. Padėčiau gana riebų klaustuką. Turėsime atlikti išsamų tyrimą", – sakė A.Salamakinas.

Pirmasis apie galimybę iš M.Adomėno atimti Seimo nario mandatą prabilo Teisės ir teisėtvarkos komiteto narys Julius Sabatauskas. Tuomet M.Adomėnas tikino, kad jo eitos pareigos DPI tebuvo visuomeninės, ir tai nėra pagrindas jį pašalinti iš parlamento.

Beje, Seimo etikos sargų vadovui kiek keistos pasirodė STT išvados, kuriose teigiama, esą M.Adomėno veikloje "buvo interesų pažeidimų požymių". A.Salamakino teigimu, kovotojai su korupcija turėjo pateikti aiškesnį atsakymą.

"Buvo požymių, kad galėjo ką nors. Tai tas pats, kas pasakyti "yra požymių, kad jis pusiau nėščias", – ironizavo politikas. – Reikės išsiaiškinti su jais (STT – red. past.), ką reiškia ta jų informacija."

Jei Etikos ir procedūrų komisija nustatys, kad parlamentarai L.Dinius ir M.Adomėnas pažeidė Konstituciją eidami pareigas bendrovėje "Šiaulių MAX'as" ir DPI, Seimui bus siūloma iš jų atimti mandatus. Apkaltos procedūros tam nereikia – pakaktų ir paprasto Seimo nutarimo.

Eilėje – dar vienas

Beje, panašus likimas gali ištikti ir dar vieną konservatorių, kelionėmis į užsienį pagarsėjusį Egidijų Vareikį.

Etikos sargams užkliuvo tai, kad parlamentaras vedė Viešojo administravimo instituto organizuotą seminarą ir už tai gavo piniginį atlygį. Už panašią veiklą jau įspėtas E.Vareikis gali sulaukti rimtų sankcijų. A.Salamakinas dienraščiui sakė, kad šis taip pat gali netekti mandato.

Pats E.Vareikis teigia paskaitas skaitęs vienintelį kartą, o atlygis esą nėra svarbus dalykas. Konservatorius tikino visa tai daręs "iš meilės Lietuvai ir jos žmonėms".

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų