E. Šileris: Lietuvos policijos darbą karantino metu galima vertinti aštuonetu

Lietuvos policijos generalinio komisaro pavaduotojas Edvardas Šileris teigia, kad policijos pasiruošimą susitvarkyti su koronaviruso keltais iššūkiais ir darbą karantino metu galima vertinti stipriu aštuonetu.

„Jei taip savikritiškai galvojant, parašyčiau greičiausiai aštuonetą stiprų dešimtbalėje sistemoje, kaip mes susitvarkėme“, – penktadienį policijos surengtoje konferencijoje sakė E. Šileris.

Pasak jo, šalyje įvedus karantiną, policijoje buvo kilęs „lengvas chaosas“, tačiau vėliau, sudarydama COVID-19 veiksmų planą, ji „didžiąja dalimi pataikė su priemonėmis“.

„Manau galima pasidžiaugti, kad dėka susitelkusios bendruomenės, susitelkusių mūsų darbuotojų tiek laisvai samdomų, tiek statutinių, tiek visų kitų, išties, mes susitvarkėme su tuo uždaviniu“, – teigė generalinio komisaro pavaduotojas.

Anot jo, organizuojant policijos patrulių darbą, buvo laikomasi principo „trys kontaktai per dieną, penki – per savaitę“, taip pat policija organizavo darbą pamainomis, pareigūnams keičiantis kas dvi savaites.

E. Šileris taip pat atkreipė dėmesį, kad policijai teko „itin taupiai“ naudoti asmens apsaugos priemones. Anot jo, dirbdama karantino sąlygomis policija teturėjo „8 tūkst. respiratorių, o poreikis dienai buvo keli tūkstančiai“. Tačiau vėliau, anot jo, atsargų trūkumą pavyko išspręsti.

„Tai kas, kad sutartis turėjome pasirašę. Sako, kad atveš pirmadienį ir atveža už dviejų savaičių pirmadienį“, – pasakojo jis.

Pasak E. Šilerio, prasidėjusi krizė taip pat parodė, kad anksčiau priimtais įstatymais buvo ruošiamasi mažo viruso židinio suvaldymui ir virusui pasklidus visoje šalyje aiškiai trūko tiek kompetencijos, tiek specialistų.

„Šiuo atveju židinį turime iki šios dienos, tai yra visa Lietuva, visa teritorija. Kolegų iš Nacionalinio visuomenės sveikatos centro kompetencijos ir fizinių resursų tikrai ryškiai nepakako“, –  teigė jis.

Jis pasidžiaugė, jog Lietuva išvengė kitose valstybėse taikytų griežtesnių apribojimų, pavyzdžiui, draudimo gyventojams nutolti daugiau nei 100 metrų nuo gyvenamosios vietos.

„Susirgimų skaičius yra minimalus ir valstybė tikrai gerai susitvarkė su šia pandemija – turime vienus geriausių rezultatų pasaulyje ir tikrai neturėjome žiauriausių karantino apribojimų“, – sakė jis.

Kaip sėkmingai įveiktą iššūkį jis įvardijo ir policijos darbą per Velykų savaitgalį, kuomet buvo ribojamas judėjimas į miestus ir miestelius.

Kaip svarbiausias policijos išmoktas pamokas E. Šileris įvardijo sugebėjimą karantino metu susitelkti į prioritetus, didelį dėmesį teiktą komunikacijai, tai pat – procesinius veiksmus nuotoliniu būdu.

„Iš pat pradžių atrodė, tai neveiks, kaip įmanoma žmogų apklausti nuotoliniu būdu? Kas pasirašys, kaip aš jam į akis pasižiūrėsiu? Išmokome tą daryti, tas dalykas juda ir labai tikiuosi, kad tai bus šios pandemijos išmoktoji pamoka, kad kuo daugiau technologijos yra ne priešas, o draugas“, – sakė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

A

A portretas
Gaila kad tik viena musovė

oi oi

oi oi portretas
Pats save pasigyrė. Deja, jūsų jau net policija vadinti nebegalima, tapote tikrais sovietiniais milicininkais, sugebančiais prisikabinti ir prie stulpo.

J

J portretas
Mazai apiplese zmones
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių