ES teismas: Lietuvos reikalavimas deklaruojant skelbti artimųjų vardus – perteklinis

  • Teksto dydis:

Lietuvoje galiojantis reikalavimas viešiesiems asmenims nurodyti artimųjų, dėl kurių gali kilti interesų konfliktas, vardus, yra perteklinis, nusprendė Europos Sąjungos Teisingumo Teismas (ESTT), pateikęs prejudicinį sprendimą Lietuvos teismo prašymu.

Kaip penktadienį pranešė Vilniaus apygardos administracinis teismas, jis šio sprendimo paprašė 2020 metais, nagrinėdamas vienos viešosios įstaigos vadovo skundą Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai dėl sprendimo panaikinimo.

Ši komisija pripažino, kad pareiškėjas pažeidė Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo nuostatas, nes nepateikė privačių interesų deklaracijos.

Tačiau ESTT paskelbė, kad kai kurios Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo nuostatos prieštarauja ES teisei.

Kaip pranešė Lietuvos teismas, ESTT atkreipė dėmesį, kad ES teisėje numatytas išsamus ir baigtinis sąrašas atvejų, kai asmens duomenų tvarkymas gali būti laikomas teisėtu ir kad šis teisinis pagrindas turi atitikti viešojo intereso tikslą ir būti proporcingas siekiamam teisėtam tikslui.

„Teismo nuomone, viešųjų lėšų gaunančios įstaigos vadovo sutuoktinio, sugyventinio ar partnerio, taip pat jam artimų ar kitų jam žinomų asmenų, dėl kurių gali kilti interesų konfliktas, asmenvardžių duomenų viešas paskelbimas internete viršija tai, kas griežtai būtina“, – ESTT poziciją cituoja jos prašęs Lietuvos teismas.

„Neatrodo, kad iškelto viešojo intereso tikslo nebūtų galima pasiekti, jei būtų tik bendrai nurodytas sutuoktinis, sugyventinis ar partneris, atitinkamai jį susiejant su turimais interesais dėl jo veiklos“, – teigiama pranešime.

Vilniaus apygardos administracinis teismas 2020 metų kovą sustabdė minėtos bylos nagrinėjimą ir kreipėsi į ESTT, keldamas klausimą, ar, atsižvelgiant į Bendrojo duomenų apsaugos reglamento (BDAR) ir Europos Sąjungos pagrindinių teisių chartijos nuostatas, nacionalinėje teisėje gali būti nustatytas reikalavimas viešinti privačių interesų deklaracijų duomenis.

Taip pat, ar jie gali būti skelbiami Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos interneto svetainėje, suteikiant prieigą prie šių duomenų visiems subjektams, kurie turi galimybę naudotis internetu.

Vilniaus apygardos administracinis teismas teigia artimiausiu metu atnaujinsiantis administracinės bylos nagrinėjimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

žiūrint iš ES varpinės

žiūrint iš ES varpinės portretas
Lt runkelių kraštas kuriame perteklinis švogerių skaičius
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių