Pereiti į pagrindinį turinį

Finansuos mažiau

2009-01-29 09:00

Valstybė šiemet finansuos apie 21 tūkst. į aukštąsias mokyklas stosiančių studentų mokslą. Tai yra šiek tiek mažiau nei praėjusiais metais.

Švietimo ir mokslo ministras Gintaras Steponavičius vakar pranešė, kad valstybė preliminariai numačiusi finansuoti 11 tūkst. pirmakursių studijų vietų universitetuose ir 10 tūkst. – kolegijose.

2009 m. biudžete universitetų studentų krepšeliams finansuoti keturis mėnesius nuo rugsėjo numatyta daugiau nei 51 mln. litų, kolegijose – per 19,4 mln. litų.

Pernai į universitetus ir kolegijas į valstybės finansuojamas ir iš dalies finansuojamas vietas per bendrąjį priėmimą priimta studijuoti daugiau nei 24 tūkst. pirmakursių. Studentų skaičių universitetuose numatoma mažinti labiau nei kolegijose: universitetuose šiemet valstybė finansuos 3 tūkst. mažiau pirmakursių, kolegijose – 1 tūkst.

"Tai preliminarūs skaičiai, priimkit tai kaip orientyrą, bet skaičiai tikrai smarkiai neturėtų keistis", – teigė G.Steponavičius.

Kadangi dalinės studijų įmokos nuo 2009-ųjų, kaip numatoma Vyriausybės patvirtintame Mokslo ir studijų įstatyme, nebeliks, kiti studentai turės mokėti visą studijų kainą, kurią nustatys patys universitetai. Vyriausybė tvirtins tik maksimalias leistinas kainas, jos įvairuos skirtingoms studijų programoms.

Iki šiol iš dalies studijų kainą dengiantiems studentams mokestį nustatydavo įstatymas – mokestis siekė 4 bazinių socialinių išmokų dydį (šiuo metu – 520 litų). Visą kainą už studijas mokantiems studentams nustatydavo aukštosios mokyklos.

Sausio pradžioje Vyriausybė posėdyje pritarė studijų reformai – kad būtų įvestas studijų krepšelis ir valstybės remiamų paskolų sistema. Krepšeliai bus skiriami geriausiais rezultatais mokyklas baigusiems abiturientams – jiems už studijas mokėti nereikės.

Nepatekusieji į valstybės finansuojamas vietas galės rinktis mokamas studijas. Planuojama, kad paskolų sistema bus sukurta vėliausiai iki liepos 1-osios. Žadama, kad iki 10 proc. geriausius rezultatus pasiekusių studentų, mokėjusių už mokslą, galės sumokėtus pinigus baigę universitetą atgauti arba jiems nereikės grąžinti paskolos.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų