„Frontex“ vadovas: operacija Lietuvos pasienyje su Baltarusija svarbi visai ES

Europos sienos ir pakrančių apsaugos agentūros „Frontex“ ir ES pareigūnų operacija Lietuvos pasienyje stabdant neteisėtą migraciją svarbi visos Europos Sąjungos (ES) mastu, sako „Frontex“ vadovas Fabrice’as Leggeri (Fabrisas Ležeri).

Vilniuje ketvirtadienį viešintis „Frontex“ direktorius sako, kad nuo liepos Lietuvoje dislokuotos nuolatinės pajėgos (angl. standing corps) įrodė, jog agentūra geba greitai prisitaikyti prie iššūkių.

„Šis aspektas, mano manymu, žinoma, svarbus Lietuvai, bet labai svarbus ir Europos nuolatinių pajėgų vystymuisi, taigi, tai labai svarbu visai Europos Sąjungai. Nes tai pademonstravo, kad nuolatinės pajėgos su „Frontex“ gali greitai veikti ES regione, kur anksčiau, sakykime, veikimas buvo ribotas arba jo nebuvo“, – komentare, kurį BNS perdavė Vidaus reikalų ministerija, sakė F. Leggeri.   

Tai pademonstravo, kad nuolatinės pajėgos su „Frontex“ gali greitai veikti ES regione, kur anksčiau, sakykime, veikimas buvo ribotas arba jo nebuvo.

„Ir mums tai pavyko dėl Lietuvos sienos apsaugos tarnybos profesionalumo, dėl politinės paramos, Lietuvos valstybės pareigūnų iniciatyvos“, – pridūrė jis.

F. Leggeri taip pat dėkojo už Lietuvos suteiktą galimybę agentūros pareigūnams naudotis pasieniečių ginklais, nepaisant kilusių teisinių iššūkių. Tai numatyta naujoje sutartyje, kurią Briuselyje su F. Leggeri gruodį pasirašė vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė.

„Mums pavyko sutarti, kad Lietuvos ministerija paskolins pirmosios kategorijos „Frontex“ pareigūnams pistoletus, kurie yra uniformos dalis, jie yra tarp būtinos įrangos, siekiant saugiai ir efektyviai patruliuoti pasienyje“, – kalbėjo jis.

Lietuva į „Frontex“ dėl pagalbos valdant migracijos krizę kreipėsi liepą, smarkiai išaugus neteisėtų Lietuvos sienos kirtimų skaičiui.

Gruodį pasibaigus Greitojo reagavimo operacijai, „Frontex“, pasak F. Leggeri, Lietuvos pasienyje su Baltarusija tęsia įprastiniu režimu, vykdydami operaciją „Terra“ (lot. žemė) – iš viso pasienyje ir sienos kirtimo punktuose dirba apie agentūros 90 pareigūnų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kirvis

Kirvis portretas
Kokia nauda is tos organizacijos, kad uzlaikytu teroristu deportacija?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių