G. Nausėda pagerbė Lietuvos žydų genocido aukų atminimą

  • Teksto dydis:

Lietuvos Respublikos prezidentas Gitanas Nausėda ketvirtadienį paminėjo Lietuvos žydų genocido atminimo dieną.

„Šiandien lenkiame galvas prisimindami šimtus tūkstančių Lietuvos žydų, žuvusių Holokausto metu. Per vieną istorijos mirksnį buvo sunaikinta šimtus metų daugiakultūrę Lietuvos valstybę kūrusi bendruomenė“, – vaizdo įraše kreipdamasis į susirinkusiuosius Prezidento rūmų kieme vykusiame Holokausto pradžios 80-mečiui skirtame išskirtiniame koncerte sakė prezidentas.

Šalies vadovo žodžiais, vos per kelerius metus Lietuva neteko didelės ir labai svarbios savo savasties dalies. Paneriuose ir šimtuose kitų žudynių vietų praradome istoriją, kurią kūrėme kartu su žydų tauta. Netekome bendrapiliečių, kartu dalyvavusių Nepriklausomybės kovose, kartu išgyvenusių sudėtingus jaunos valstybės kūrimosi metus, kartu sudėjusių viltis į nepriklausomos Lietuvos ateitį.

G. Nausėda pabrėžė, kad drąsiųjų žydų gelbėtojų, kurie rizikavo savo ir artimųjų gyvybėmis, Lietuvoje buvo tūkstančiai: „Didžiuojuosi galėdamas juos pagerbti. Ir gailiuosi, kad žmonija tąkart nepajėgė sustabdyti tragedijos“. Prezidentas teigė, kad abejingumas, prisitaikymas ir baimė atvėrė kelią į katastrofą, kuri mums nuolat primena, kaip svarbu kurti neabejingų, neprisitaikančių, žmoniškumą ginti pasiryžusių piliečių Lietuvą.

Lietuvos žydų genocido aukų atminimo diena minima rugsėjo 23-iąją, tądien 1943 m. buvo likviduotas Vilniaus žydų getas ir buvo nužudyti arba išvežti į koncentracijos stovyklas paskutinieji išlikę gyvi žydų tautybės Vilniaus gyventojai.

2021 metais visame pasaulyje minimas Holokausto pradžios 80-metis. Pažymint šią skaudžią sukaktį, ketvirtadienį Prezidento rūmų kieme vyko Lietuvos žydų bendruomenės ir VšĮ „Prabudimo orkestro“ organizuotas muzikinis projektas. Jo metu Vilniaus miesto savivaldybės šv. Kristoforo kamerinis orkestras ir kviestiniai klasikos, džiazo bei folkloro muzikantai atliko specialiai Holokausto 80-mečiui jaunosios kartos kompozitoriaus Jievaro Jasinskio sukurtą „Simfoniją iš Šiaurės Jeruzalės“.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pinchos Fridberg

Pinchos Fridberg portretas
Surask straipsni "I š 141 Seimo narių tik 64 dalyvavo posėdyje, skirtame Lietuvos žydų genocido dienai ir Holokausto pradžios Lietuvoje 80-osioms metinėms paminėti"

Antanas

Antanas portretas
Gėda musu valstybės vyramas,kad pamiršome žydu žudyniu vietu ,nėra nėi nuorodos i žudyniu vieta joskaudū kalne,sovietu laikais buvo rodyklės,kur liko ???

Andrius

Andrius portretas
Kada pagerbs nuolatinip karo prieš Lietuvius aukas? Nes jų vis daugėja. Smegenų plovimas, skatinimas kerktis su ateiviais, emigruoti, ateivių plūsdinimas į Lietuvą- strateginiai karo veiksmai. Bet apsimeskim, kad nieko blogo nevyksta ir nekreipkim dėmesio.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių