Galimybe studijuoti VU susidomėjo apie 500 baltarusių, priimta – 90

  • Teksto dydis:

Vilniaus universitetui (VU) įsteigus stipendijas baltarusių studentams galimybe studijuoti Lietuvoje susidomėjo apie pusė tūkstančio jaunuolių, pranešė universitetas.

Apie 90 studentų buvo priimti skubiai, reaguojant į nesibaigiančius politinius neramumus ir griežtėjančias režimo sankcijas Baltarusijoje, o iš viso VU studijuoja jau apie pusantro šimto baltarusių.

Iš pusės tūkstančio susidomėjusiųjų VU bei Švietimo, mokslo ir sporto ministerija atrinko bei skyrė 72 bakalauro studijų pakopos vietas, o sutartis su universitetu sudarė 56 asmenys. Antrosios pakopos magistro studijas pradėjo 34.

„VU įsteigtų „LDK stipendijų“ idėja yra galimybė padėti tiems, kuriems šiuo metu reikia mūsų paramos. Tai buvo skubus reagavimas į kaimyninėje valstybėje susiklosčiusią situaciją, siekiant ne tik suteikti galimybę studijuoti, bet ir pratęsti studijas nuo režimo nukentėjusiems, iš universitetų šalinamiems studentams“, – pranešime cituojamas VU rektorius Rimvydas Petrauskas.

„LDK stipendija“ suteikia galimybę į VU įstojusiems baltarusiams studijuoti nemokamai – jie atleidžiami nuo studijų mokesčio visam studijų laikotarpiui. Taip pat gabiausiems bakalauro ir magistrantūros studijoms priimtiems studentams skiriamos ir papildomos finansinės paskatos – 200 eurų dydžio mėnesinės stipendijos. Stipendijos suteiktos ir represijas patyrusiems, iš universiteto pašalintiems studentams.

Tai buvo skubus reagavimas į kaimyninėje valstybėje susiklosčiusią situaciją, siekiant ne tik suteikti galimybę studijuoti, bet ir pratęsti studijas nuo režimo nukentėjusiems, iš universitetų šalinamiems studentams.

Kaip pažymima pranešime, studijuoti VU siekiantys baltarusiai turi atitikti akademinius reikalavimus,

VU Filologijos fakultetas baltarusių studentams, neturintiems ar dvejojantiems dėl turimų anglų kalbos žinių, organizuoja specialius rusų-anglų kalbos kursus, kurie studentams taip pat nekainuos – kursai finansuojami universiteto lėšomis.

Pasak VU Studentų priėmimo poskyrio vadovo Artūro Šalčio, dabartiniai stojančiųjų baltarusių skaičiai ir susidomėjimas studijomis VU rodo, jog ši galimybė itin aktuali vis didesnei daliai studijas Baltarusijoje jau pradėjusių, ne pirmo kurso studentų, kurie iš universiteto buvo pašalinti dėl režimo šalyje.

„Reaguodamas į šį poreikį VU ir toliau organizuoja nuo represijų nukentėjusiųjų priėmimo studijuoti galimybę aukštesnių kursų studentams. Vyksta bendradarbiavimas su Baltarusijos opozicija, gauname prašymus priimti studijuoti ne nuo pirmo kurso į įvairius fakultetus. Universitetas vykdo savo misiją, siekiame suteikti kuo daugiau galimybių, kad aukštasis mokslas būtų prieinamas visiems“, – sako A. Šaltis.

Vienas iš galimybe studijuoti Vilniuje pasinaudojęs studentų Hermanas Saikouskis studijavo istoriją Polocko valstybiniame universitete ir mokėjo už studijas, bet 2019 metų vasarį universiteto administracija privertė jį išeiti akademinių atostogų prieš studento valią.

„2019 metų gegužę buvau išvykęs į Lenkiją, bet pasibaigus akademinėms atostogoms planavau grįžti į universitetą ir jį baigti. Tačiau man buvo pranešta, galima sakyti – buvau priverstas, parašyti prašymą pašalinti mane iš studentų sąrašo. Tuo pat metu man buvo pareikštas ieškinys ir dėl skolos už mokslą sumokėjimo“, – apie baltarusiško režimo metodus pasakoja dabar VU Filologijos fakultete studijuojantis H. Saikouski.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tulpes@lrpk.lt

tulpes@lrpk.lt portretas
Gaila , kad uzdare sienas ir nebegales sugrizti i tokia grazia Baltarusijos tevyne y o u t u b e . c o m / watch?v=8fN0Rs-CdCA

FTW

FTW portretas
Kaip sakoma našaru pasimokis o mūsų vaikai lai ūž juos susimoka nemažus pinigelius

TAIGIS

TAIGIS portretas
Galės savo diplomus susikišti į analinę angą.....
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių