Gvantanamo kalinys netrukus sužinos apie pergalę prieš Lietuvą

Amerikiečių karinėje bazėje kalinamas Saudo Arabijoje gimęs palestinietis Abu Zubaydah ketvirtadienį turėtų būti informuotas apie Europos Žmogaus Teisių Teismo galutinį patvirtinimą, kad jis buvo neteisėtai laikomas slaptame CŽV kalėjime Lietuvoje.

Su kaliniu Gvantanamo įlankoje esančiame kalėjime turėtų susitikti vienas iš kelių JAV teisininkų, turinčių tokį leidimą.

„Vienas iš šių advokatų dabar keliauja pas jį, susitiks rytoj ir galės perduoti žinias apie galutinį sprendimą dėl Lietuvos“, – BNS trečiadienį telefonu iš Hagos sakė Abu Zubaydah advokatė Strasbūro teisme Helen Duffy (Helen Dafi).

Europos Žmogaus Teisių Teismas antradienį atmetė Vyriausybės skundą ir paliko galioti gegužės pabaigoje paskelbtą sprendimą, kad Abu Zubaydah buvo slapta kalinamas Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) kalėjime Lietuvoje 2005-2006 metais.

Vykdydama teismo sprendimą, per tris mėnesius Lietuva turės jam išmokėti 130 tūkst. eurų kompensaciją. Strasbūro teismas taip pat nurodė Lietuvai bandyti toliau kreiptis į JAV valdžios institucijas, kad būtų sušvelninti žmogaus teisių pažeidimai, ir kuo greičiau baigti ikiteisminį tyrimą, jame nustatyti faktus dėl slapto kalėjimo ir prireikus nubausti atsakingus asmenis.

Abu Zubaydah amerikiečiai sulaikė 2002 metais Pakistane, įtardami, kad jis galėjo prisidėti prie teroristų tinklo „Al Qaeda“ surengtų Rugsėjo 11-osios išpuolių.

Anot teismo, vėliau jis buvo tardomas slaptuose kalėjimuose Lenkijoje, Tailande ir Maroke, o 2005 metų vasarį slapta atgabentas į Lietuvą. Iš Lietuvos jis išvežtas 2006 metų kovą, nustatė Strasbūro teisėjai.

Vyras iki šiol laikomas nelaisvėje be teismo.

„Praėjus šešiolikai su puse metų po to, kai jam pradėta taikyti slapto kalinimo programa, jis tebėra laikomas nepateikus jokių kaltinimų ir be teismo. Kiek mums žinoma, šiuo metu nėra ketinimų jį patraukti baudžiamojon atsakomybėn, bet taip pat nėra jokių ženklų, kad jis kada nors bus paleistas“, – BNS sakė H. Duffy.

„Visa informacija apie klientą tebėra automatiškai įslaptinta. Ši padėtis yra keista, o itin neteisingas jo teisių pažeidinėjimas tebevyksta. Šiuo metu jis negali laisvai susisiekti su išoriniu pasauliu ir pasakyti, kokia konkrečiai yra jo dabartinė padėtis. Jis patyrė didžiulę traumą ir neteisingumą – ne vien dėl savo patirtų baisių kankinimų, bet ir dėl tebevykdomo nepagrįsto kalinimo. Akivaizdu, kad tai padarė poveikį jo sveikatai“, – teigė advokatė.

Anot H. Duffy, Lietuvai neturėtų iškilti didelių kliūčių išmokėti kompensaciją Abu Zubaydah paskirtam asmeniui, pavyzdžiui, šeimos nariui.

Advokatės teigimu, vyras 2017 metų gruodį buvo išbrauktas iš Jungtinių Tautų „juodojo sąrašo“, kuriame esantiems asmenims taikomos sankcijos.

„Kliūtys pervesti lėšas panaikintos“, – sakė ji.

JAV Senato ataskaita ir žmogaus teisių gynėjų surinkti duomenys rodo, kad Abu Zubaydah didžiausius kankinimus galėjo patirti prieš jį atvežant į Lietuvą.

CŽV nelaisvėje jis neteko kairiosios akies, jam būdavo draudžiama miegoti, jis buvo kalinamas karsto dydžio dėžėje, buvo laikomas nuogas.

Anot Strasbūro teismo, tikėtina, kad tokių žiaurių metodų Lietuvoje nebebuvo taikoma, bet jis galėjo būti kalinamas vienutėje užrištomis akimis ir supančiotomis kojomis, buvo nuolat skleidžiamas triukšmas ir ryški šviesa.

Lietuvos Vyriausybės atstovai Strasbūro teisme teigė, kad patalpose Antaviliuose, netoli Vilniaus turėjo veikti žvalgybos paramos centras, o įtarimų sukėlusiais lėktuvais į Lietuvą gabenti ne žmonės, bet ryšių įranga.



NAUJAUSI KOMENTARAI

o kas

 o kas portretas
irode,kad buvo kalejimas,ir kalino butent ji cia, musu 141 su prezidentu priessky reke jokio kalejimo nera, Lietuviu Tauta durnio vietoje liko,kas ka nori, tas ta su ja daro .

KODEL LIETUVA MOKA ?

KODEL LIETUVA MOKA ? portretas
Tautos gi niekas neklause del TO IKALINIMO ! Surasti reikia kaltininka , ivardinti ir lai jis moka .

po

po portretas
dangoraižių griuvėsiais žuvo beveik 3000 žmonių , virš 300 ugniagesių ............ o šitam įtariamajam dar kompensaciją turėsim išmokėt
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių