Į pratybas Lietuvoje atvyko Vokietijos brigados kariai ir technika

  • Teksto dydis:

Sausumos, oro bei jūrų keliais į Lietuvą pratyboms atvyko apie 600 Vokietijos kariuomenės 41-osios mechanizuotosios pėstininkų brigados karių, atgabenta apie 240 karinės technikos vienetų, pirmadienį pranešė Lietuvos kariuomenė.

Antradienį Lietuvoje prasidės bendros Vokietijos karių ir Lietuvos kariuomenės Didžiosios kunigaikštienės Birutės ulonų bataliono pratybos „Grifono žaibas“ (angl. „Griffin Lightning“).

Dalis karių ir technikos į Lietuvą lydimi Karo policijos judėjo per Lenkiją, į Generolo Silvestro Žukausko poligoną Švenčionių rajone, kur iki kovo 10 dienos vyks tarptautinės pratybos. Pirmadienio vakarą po išsilaipinimo Klaipėdos jūrų uoste, Lietuvos keliais į pratybų vietą judės Vokietijos kariuomenės karinės technikos kolona.

Anot kariuomenės, prieš šias pratybas Lietuvoje, Vokietijoje vyko nuolatinis kovinis rengimas ir pasiruošimas užduočių vykdymui su Lietuvos kariais. Generolo Silvestro Žukausko poligone bus treniruojamasi planuoti bendras operacijas, vykdyti kovines užduotis lauko taktikos pratybų ir kovinio šaudymo metu.

Nuo pernai rugsėjo 4 dienos Lietuvoje nuolat dislokuotas 41-osios mechanizuotosios pėstininkų brigados priešakinis valdymo elementas. Pirmosios bendros tarptautinės pratybos „Greitas grifonas“ su Lietuvos kariuomene įvyko spalio pradžioje, jų metu buvo įvertintas Vokietijos ir Lietuvos karių pasirengimas atlikti gynybos operacijas.

Kaip Lietuvos kariuomenės Sausumos pajėgų štabo sudėtinė dalis Vokietijos brigados elemento kariai dalyvavo valstybės ginkluotųjų pajėgų vadavietės ir vadovavimo elementų procedūrų patikrinimo pratybose „Perkūno griausmas 2022“.

Lietuvai priskirta brigada kartu su Lietuvos kariuomenės Sausumos pajėgomis planuoja ir vykdo kovinį rengimą Lietuvoje ir Vokietijoje, organizuojamos lauko taktikos, pajėgų perdislokavimo ir kovinio šaudymo pratybos.

Vokietijos ir Lietuvos vadovai birželio mėnesį sutarė dėl Vokietijos brigados priskyrimo Lietuvai. Vėliau Madride vykusiame viršūnių susitikime NATO šalių vadovai patvirtino planus, kuriuose numatyta rytiniame Aljanso sparne, įskaitant Lietuvą, didinti prieš kelerius metus dislokuotas pajėgas.

Lietuvoje dislokuotai NATO priešakinių pajėgų bataliono kovinei grupei vadovauja Vokietija, jos pastangomis toliau bus didinamos pajėgos.

Didinti NATO karių skaičių Baltijos šalyse nutarta Rusijai pradėjus karo Ukrainoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Aisku,

Aisku, portretas
kad bent jau karas nekils. Priesingu atveju - ne atvyktu,o begtu namo!

"Patriot"

"Patriot" portretas
Kada Lietuvos dangus bus uzdengtas prieslektuvine ir priesraketine apsaugomis?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių