Įtariamoji riaušių kėlimu teigia, kad taip siekiama užkirsti kelią rugsėjo mitingui

Lietuvos šeimų sąjūdžio narė Vitolda Račkova, buvusi sulaikyta dėl antradienį prie Seimo kilusių riaušių, teigia, kad siekiama užkirsti kelią rugsėjį planuojamam mitingui.

„Mus suėmė, mus išvežė, mums surašė kaltinimus net nerinkdami jokios informacijos, jokios medžiagos, visiškai neturėdami, ką pateikti įrodymų“, – per spaudos konferenciją penktadienį Seime sakė ji.

Moteris skaitė jai pateiktus įtariamus, kur teigiama, kad ji smurtavo, niokojo policijos turtą ir šiurkščiai pažeidė viešąją tvarką riaušių metu, veikdama bendrininkų grupėje, provokavo kitus smurtauti, priešintis pareigūnams, be to, nevykdė teisėtų jų reikalavimų, sudavusi pareigūnams ir sprogdinusi sprogstamuosius užtaisus, mėčiusi akmenis.

„Kas čia yra? Ir dabar mes turėsime su advokatų pagalba per teismus įrodinėti, kad nei aš, nei Adelina (Sabaliauskaitė) to nepadarėme“, – kalbėjo V. Račkova.

Ji tvirtino visą vakarą filmavusi įvykius ir priėjusi prie policijos pareigūnų klausdama, kodėl jie nesiima veiksmų prieš akmenis mėtančius žmones bei raginusi žmones nemėtyti akmenų.

V. Račkova svarstė, jog riaušėms leista įsisiūbuoti, kad Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius turėtų pretekstą neišduoti leidimo rugsėjo 10 dieną Šeimų sąjūdžio organizuojamam mitingui.

P. Peleckio / Fotobanko nuotr.

„Kam viso to reikėjo? Kad kažką apjuodintų, išgąsdintų? R. Šimašius dabar kalba, kad visi mitingai bus atšaukiami ir nebegalės žmonės burtis“, – kalbėjo ji.

V. Račkova taip pat tvirtino, kad sprendžiant dėl kardomosios priemonės jai skyrimo, prokuroras siekė ją suimti iki rugsėjo 11 dienos, bei tvirtino, jog taip, matyt, siekiama užkirsti kelią jai dalyvauti diena anksčiau suplanuotame mitinge.

Mus suėmė, mus išvežė, mums surašė kaltinimus net nerinkdami jokios informacijos, jokios medžiagos, visiškai neturėdami, ką pateikti įrodymų.

„Jo argumentai buvo visiškai juokingi: jis bandė parodyti, kad aš esu neatsakinga mama, nes aš į mitingus važiuoju su dukra, nors dukra buvo paskui išvežta – paprašiau, kad ją nuvežtų į šeimą, kad ji būtų saugi. Lygiai to paties paprašiau garsiai visų ten esančių tėvų padaryti“, – tvirtino ji.

Teismas ketvirtadienį į laisvę paleido 17 iš 26 įtariamųjų dėl riaušių, netenkinęs prokuroro prašymo skirti jiems suėmimą. 13 žmonių nepaskirta jokia kardomoji priemonė, keturiems skirta intensyvi priežiūra.

Teismas leido suimti devynis įtariamuosius: penki suimti mėnesiui, du – po 14 parų ir dar du – po dešimt parų.

Generalinė prokurorė Nida Grunskienė teigė, kad tarp įtariamųjų yra žmonės teisti po 12, 13 ir 14 kartų, trys asmenys teisti po du kartus, vienam pareikšti įtarimai dviejuose ikiteisminiuose tyrimuose.

Vilniaus miesto apylinkės teismo pirmininko pavaduotojo Mindaugo Ražansko teigimu, kai kuriais atvejais suimti prašyta žmones, kurie turi šeimas, darbus, legalius pajamų šaltinius, todėl teismas nematė tam pagrindo.

Per riaušes prie Seimo antradienio vakarą sužeista 18 pareigūnų: 12 policininkų ir šeši Viešojo saugumo tarnybos pareigūnai, keli iš jų buvo pristatyti į ligoninę.

Po riaušių sostinės savivaldybė trečiadienį pranešė atšaukianti suderintus leidimus gyventojų susirinkimams, o komerciniai, kultūriniai renginiai vyks.

Atšaukta keletas leidimų, o artimiausias susirinkimas, kuriam išduotas leidimas, numatytas rugsėjo 10 dieną. Tuomet planuota rengti akciją sostinės centre „Stop diktatūrai Lietuvoje, Sugrąžinkime Lietuvą tautai, TAIP – Seimo paleidimui“, leidimas buvo išduotas 7–15 tūkst. žmonių.

BNS žiniomis, šio renginio organizatorius – vienas iš „Šeimos gynimo maršo“ organizatorių, buvęs „tvarkietis“ Raimondas Grinevičius.

Savivaldybė žada visus prašymus rengti susirinkimus nagrinėti iš naujo, konsultuodamasi su policija ir kitomis institucijomis.

 

 


Šiame straipsnyje: Seimasriaušėsįtariamieji

NAUJAUSI KOMENTARAI

o trys komentai ilgiausi

o trys komentai ilgiausi  portretas
tiesios ne uz kapeika ner . gavo tos reksnes tegu daba tyli su savo nesmaonem teks pasedet kaip sauket taip jum atsiliepe .

Aleksas

Aleksas portretas
Įdomus klausimas...Žiūrint ką riaušininkais skaitysim.Aš turiu problemų su kojomis.Todėl viską stebėjau per tv.Bet kai nei iš šio,nei iš to atsirado policija,nors priežasties tam nebuvo,(nes kas norėjo išeiti iš Seimo, tas išėjo)viską stebėjau neatsitraukdamas ir vis ieškodamas,nes kur žiūrėjau buvo nutrūkę..Net Kasčiūnas su S.Jovaiša ,pragertu veidu, išėjo.Autobuse nebuvo jokių Seimūnų(na,gal koks ir buvo?) nes visi kiti išėjo per kitą pusę ar tuneliu.Pačioje pradžioje(po policijos atsiradimo)visi išsirikiavo viena eile ir kažko laukė.Gavę signalą ,kaip kokie bepročiai, puolė link žmonių purkšdami į veidus,nors kai kurie sėdėjo ant šaligatvių atbrailų,kiti tarpusavyje kalbėjo.Pasižiūrėkit filmuotas medžiagas.Kai policininkai kažko laukė, žmonės taip nerūpestingai elgėsi,kad net neatodė ,kad čia mitingas.Kas kalbasi,kas flituoja,kas su vaikais vaikšto.Kai pagalvoji ..kažkokia nesuprantama idilija .Paveikslas keistas kai žiūi per kompjūterį.O paskui atsirado policijos karininkas ir pras

Va

Va portretas
Gabrieliaus Sevruko liudijimas apie įvykius prie Parlamento vakare: “Parašysiu, kaip viskas buvo, tik telegrame. Susirinkę protestuotojai po mitingo laukė išeinančių Seimo narių. Šie atsisakė išeiti, atvirkščiai iš Seimo pasirodė žmogus su LGBT kauke lauke (pila žibalo į įaudrinta minią). Kiti Seimo nariai atvirai pradėjo tyčiotis iš protestuotojų įvairiais gestais filmuodami savo telefonais. Galiausiai atvažiavo žurnalistai ir iš niekur nieko žmonėms matė, kaip provokatoriai dedasi į kišenes akmenis. Paskui žmones pasakoja, kad tie kur mėtė akmenis turėjo spec įranga prijungtą prie ausų. Galiausiai riaušių policija meta garsine granatą, pradeda purkšti ašarines ir ant žemės nukrenta moteris turinti širdies stimuliatorių. Nei vienos greitosios, moteris pradeda kratytis ant žemės, pradeda šalti galūnės. Po kelių minučių pareigūnas jau atlikinėja dirbtinį kvėpavimą. Užsikuria pekla. Greitoji važiavo kokias 30mi
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių