Izraelio ambasadorė sveikina Vyriausybės siūlymą dėl kompensacijų už nusavintą žydų turtą

Izraelio ambasadorė Lietuvoje sveikina šalies Vyriausybės sprendimą, kuriuo siūloma patvirtinti naują 37 mln. eurų kompensacijų mechanizmą už XX a. viduryje nusavintą privatų žydų turtą.

„Atsižvelgdama į teigiamus praėjusių metų įvykius, kai įvairios valstybės intensyviai dėjo pastangas, kad būtų rasti tinkami sprendimai dėl nuosavybės ir išgrobstyto meno grąžinimo, Izraelio ambasada Vilniuje sveikina Ministrės Pirmininkės Ingridos Šimonytės parodytą gerą valią“, – trečiadienį išplatintame komentare teigė ambasadorė Hadas Wittenberg Silverstein (Hadas Vitenberg Silverstein).

„Tikimės, kad proceso pabaigoje bus įgyvendintas praktiškas ir teisingas sprendimas“, – sakė diplomatė.

Anot Jungtinių Valstijų ambasados, šios šalies Vyriausybė sveikina ir pritaria Lietuvos Ministrų kabineto siūlymui spręsti įsisenėjusius Holokausto metu nuniokotos Lietuvos žydų bendruomenės restitucijos klausimus.

„Per Holokaustą Lietuvoje tiek nacių, tiek vietinių kolaborantų pastangomis buvo žiauriai nužudyti beveik 200 000 žydų, beveik visiškai sunaikinta Lietuvos žydų bendruomenė, kurios istorija šioje šalyje skaičiuojama šimtmečiais, – teigė JAV ambasadorius Lietuvoje Robertas S. Gilchristas (Robertas Gilkristas).

„Šiuo įstatymo projektu ne tik pagrįstai atsižvelgiama į praeities klausimus, bet ir padedama išsaugoti Holokausto atminimą ateities kartoms. Jo priėmimas būtų ypatingas žingsnis užbaigiant ypač svarbų Lietuvos vyriausybės pastangų etapą, siekiant kompensuoti šio tamsaus laikotarpio baisumus“, –  sakė ambasadorius.

Šiuo įstatymo projektu ne tik pagrįstai atsižvelgiama į praeities klausimus, bet ir padedama išsaugoti Holokausto atminimą ateities kartoms.

Vyriausybės siūlymą dar svarstys Seimas. Pagal jį, kompensacijos, kaip ir iki šiol, būtų išmokėtos per 2024-2030 metus – lėšos kasmet dalimis, kaip ir iki šiol, būtų pervedamos Geros valios fondui, šis savo ruožtų turėtų išmokėti kompensacijas nusavinto turto savininkams ar jo paveldėtojams.

Ambasadorė tvirtino, kad toks „teigiamas pokytis“ atitinka lapkričio pradžioje Prahoje sušauktos konferencijos „Terezin 2“ pasiekimus, kai daugelis valstybių paskelbė apie savo įsipareigojimą skatinti klausimus, susijusius su Holokaustą išgyvenusių asmenų teisėmis, taip pat atminimo bei švietimo projektus.

„Šių šalių pažanga liudija, ką galima nuveikti dėl Holokaustą išgyvenusių žmonių ir jų bendruomenių, kai yra politinė valia, bei siūlo geriausios praktikos pavyzdžius, iš kurių kiti gali pasimokyti“, – tvirtino ambasadorė.

„Lietuvos Vyriausybės siūlymas leis daugiau dėmesio skirti šimtus metų Lietuvoje klestėjusio nuostabaus žydų litvakų paveldo puoselėjimui ir išsaugojimui“, – kalbėjo ji.



NAUJAUSI KOMENTARAI

dink erke

dink erke portretas
nx negėrus musu kraujo. Jau 30 metu jiems vis neužtenka ir neužtenka. Dar nori kad anuos visi mylėtu ir gerbtu. Prakeikti savanaudžiai

jooo

jooo portretas
Jau nusibodo jie.. Tevai, seneliai kiek ju isgelbejo, issaugojo slepdami rusiuose - rizikuodami.. dabar dar turi paskutinius marskinius nusirengia jiems atiduoti. Nepasotinami gobsuoliai

vargas tau jeruzale,

vargas tau jeruzale, portretas
Ne bereikalo niekas zydu nekencia,patys zydai zydus keike,nes zydas padare,sukure krosni zmonems deginti,uz pinigus,cia kaip judas,
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių