Jau kitąmet šalies paplūdimiuose neliks net šalto alaus

Uostamiesčio, Palangos ir kitų pajūrio kurortų verslininkai su siaubu laukia jau kitąmet įsigaliosiančios dar griežtesnės prekybos alkoholiu tvarkos. Ši vasara bus paskutinė, kai alų paplūdimiuose poilsiautojai pirks ir gurkšnos legaliai.

Ateityje draudimų daugės

Į Melnragėje, prie pat jūros įsikūrusią kavinukę "Ateik Ateik" užsukantys klaipėdiečiai stebisi, kad žvarbią dieną jie čia negali nusipirkti karšto vyno taurės.

Verslininkams tenka nuolat aiškintis, kad žiemą jie tiesiog neturi teisės pardavinėti alkoholį. Tai įspėja ir ant kavinės durų priklijuotas skelbimas.

Šalies įstatymai numato, kad prekiauti alkoholiniais gėrimais (iki 22 proc. stiprumo) iš nestacionarių viešojo maitinimo vietų leidžiama tik turint sezoninę licenciją.

Ji Klaipėdoje išduodama gegužės 1-osios – rugsėjo 30 dienos terminui.

Galbūt dėl to žiemą miesto paplūdimiai merdi – Melnragėje darbo nenutraukia tik vienintelė užeiga "Ateik Ateik".

Draudimai į neviltį varo smulkiuosius verslininkus, siekiančius mažinti sezoniškumą ir į pajūrį atvilioti poilsiautojus ir tada, kai yra šalta.

Pasak kavinės "Ateik Ateik" įkūrėjos Guodos Steigvilaitės, maukti degtinę niekas nesiruošia, tačiau išgerti karšto vyno klientai išties norėtų.

Laisvė rinktis iš žmonių neturėtų būti atimama.

"Žmonėms kyla keistų klausimų, vieni mano, kad mes neįperkame licencijos verstis prekyba alkoholiniais gėrimais ar mums jos neišduoda, kiti – kad atėmė. Todėl pakabinome skelbimą, kad būtų aiškiau. Pamažu susitaikome su šia mintimi, juk ateityje draudimų tik daugės. Gyventi be alkoholio tikrai galima, bet laisvė rinktis iš žmonių neturėtų būti atimama", – įsitikinusi pašnekovė.

Bus priversti užsidaryti?

Jokio alkoholio žiemą – ne pati blogiausia žinia poilsiautojams.

Jau labai greitai šalies paplūdimiuose svaigiųjų gėrimų neliks ir vasarą.

Praėjusių metų pradžioje sugriežtinus alkoholio pardavimo tvarką, numatyta ir dar viena naujovė.

Nuo 2020-ųjų nestacionarioms kavinėms (paplūdimiuose) nebus galima išduoti sezoninių licencijų prekiauti alkoholiu.

Kelias kavines paplūdimiuose turintis Marius Junokas pripažino, kad artėjantys metai nieko gero nežada.

Draudimas pardavinėti alkoholį paplūdimiuose skaudžiai kirs verslininkams per kišenę ar net privers juos visai užsidaryti.

Jo manymu, geriančiųjų paplūdimiuose ne tik nesumažės, bet tai dar ir pablogins situaciją.

Parduotuvėse svaigiųjų gėrimų prisipirkę poilsiautojai smaginsis kopose.

"Kas norės gerti, atsineš savo. Atsitemps ir stipriųjų gėrimų, gers kopose ir bus daug nelaimingų atsitikimų. Dėl alaus dar nė vienas nenuskendo. Ir apskritai – išskirti paplūdimio verslininkus yra neteisinga. Juk lauko terasų yra visame mieste", – piktinosi verslininkas.

Bus kaip "prie ruso"

"Pirmyn į praeitį. Bus kaip anksčiau – žmonės nešis savo butelius, kiš į vandenį, o močiutės prekiaus beliašais ir limonadu. Žodžiu, glūduma. Kaip "prie ruso", – situaciją šaržavo M.Junokas.

Įstatymo pataisa nė kiek nedžiugina ir pajūrio gelbėtojų.

Biudžetinės įstaigos "Klaipėdos paplūdimiai" direktorius Virginijus Urbonas teigė, kad poilsiautojai ima skęsti ne todėl, kad kavinėje atsigaivina bokalu alaus.

Problemų būna, kai kopose pasislėpę vasarotojai įkaušta nuo stipriųjų gėrimų.

Tada apsvaigę ir sykiu perkaitę nuo saulės jie eina maudytis. Kai kurie veikėjai paplūdimiuose apskritai pasirodo jau įkaušę.

Direktorius akcentavo, kad paplūdimio baruose alkoholio kainos – labai didelės. Todėl retas, kuris čia gali sau leisti daugiau išgerti.

Vienas alaus bokalas kainuoja 4 eurus. Aš tiek pinigų neuždirbu, kad prisigerčiau.

"Vienas alaus bokalas kainuoja 4 eurus. Aš tiek pinigų neuždirbu, kad prisigerčiau. Tikrai nemanau, kad tokie draudimai išspręs problemas", – juokėsi V.Urbonas.

Esą daugelyje pajūrio kurortų gausu parduotuvių – pasipildyti alkoholio atsargas galima jose.

Todėl pirmiausia vertėtų ugdyti žmonių sąmoningumą, o ne "smaugti" verslininkus.

"Prevencija yra gerai, bet viską reikia daryti su protu. Negalima šokti į kraštutinumus. Juk nepriversime ateinančiųjų į paplūdimius pūsti į alkoholio matuoklį", – svarstė vyras.

V.Urbonas atkreipė dėmesį, kad lietuvių įpročiai keičiasi, paplūdimiuose apgirtusių mūsų tautiečių būna ne tiek daug, kiek į Klaipėdą atvykusių ir pasilepinti pliaže sumaniusių darbininkų.

Atvykėliai nustemba sužinoję apie Lietuvoje galiojančią tvarką.

Priešingai nei Lietuvoje, užsienio šalių paplūdimiuose alus geriamas laisvai.

"Lankėmės įvairiuose paplūdimiuose, nuo Izraelio iki Portugalijos, ir nė viename jų nemačiau tokių draudimų", – palygino V.Urbonas.

Baudos – tūkstantinės

Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento Tabako ir alkoholio kontrolės skyriaus vedėjas Rokas Daknys patvirtino verslininkų nuogąstavimus – paplūdimių kavinėse išties bus draudžiama prekiauti alkoholiniais gėrimais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

mums dalampachki jusu draudimai

mums dalampachki jusu draudimai  portretas
gerem ir gersim kur tik noresim

Darius

Darius portretas
Kai išmoksite vartoti alkoholį, tada nebereikės pykti dėl draudimų!

Atkatas

Atkatas portretas
prie Meduzos veikia 2 kavinės, kam prie vandens reikia alubario
VISI KOMENTARAI 77

Galerijos

Daugiau straipsnių