Pereiti į pagrindinį turinį

JAV politikė iš Lietuvos?

JAV politikė iš Lietuvos?
JAV politikė iš Lietuvos? / rnb/rix nuotr. S.Palin

Įtakingiausia pasaulio politike tapti pretenduoja moteris, kurios protėviai kilę iš Vilkaviškio? Interneto svetainėse gausu kalbų, kad respublikonų kandidatė į JAV viceprezidento postą Sarah Palin turi lietuviškų šaknų.

Kelios kilmės versijos

Rinkimų kampanijos svetainėje Aliaskos gubernatorė S.Palin nedaug tepasako apie save ir savo kilmę. Teigiama, kad jai 44 metai, ji jau 20 metų gyvena santuokoje su Toddu Palinu, su kuriuo susilaukė net penkių vaikų, o jos tėvai buvo mokytojai.

Tyrimą atlikęs tinklalapis ancestry.com pranešė, kad gražuolė gubernatorė giminystės ryšiais gali būti susijusi su Didžiosios Britanijos karališkąja šeima ir legendiniu JAV prezidentu Franklinu D.Rooseveltu.

Tačiau internete sklando ir kita Aliaskos gubernatorės kilmės versija. Teigiama, kad iš motinos pusės ji kilusi iš Lietuvos, nuo Vilkaviškio miestelio. Esą S.Palin senelis Schmuelis Sheigamas 1912 m. gimė Lietuvoje, bet prasidėjus Pirmajam pasauliniam karui 1915 m. Sheigamų šeima per Hamburgą Vokietijoje emigravo į JAV, kartu išsivežė ir mažąjį Schmuelį. Taip pat teigiama, jog netoli Vilkaviškio esančiuose Būdežeriuose yra Sheigamų šeimos kapai.

Nenustebtų, jei pasitvirtintų

Dienraščio pradėtos S.Palin šaknų paieškos Lietuvoje nuvedė į Vilkaviškio krašto muziejų. Jo direktorius Antanas Žilinskas apie apylinkėse gyvenusias tautines mažumas žino bene daugiausia.

Žydų bendruomenės istorija Vilkaviškyje prasideda dar XVI a., kai bėgę nuo persekiojimų Vakarų Europoje žydai pasiekė Lietuvą ir karalienei Bonai leidus čia apsigyveno. Tarpukariu žydų bendruomenė Vilkaviškyje buvo viena didžiausių Lietuvoje. Nedideliame miestelyje žydai sudarė daugumą gyventojų. Nors per holokaustą buvo sunaikinta beveik visa Vilkaviškio žydų bendruomenė, jos pėdsakų likę iki šiol. A.Žilinskas nenustebtų, jei S.Palin sąsajos su Lietuva būtų tikros, mat daugelis Vilkaviškio žydų ir jų palikuonių yra žinomi pasaulyje.

"Manęs tokios žinios visai nenustebintų, nes Vilkaviškis pasauliui davė daug garsių žmonių: pavyzdžiui, vien ko vertos Isaako Levitano pasaulinio garso dailininko, ar Moišės Moimano, pasaulinio garso akademiko ir dailininko, pavardės. Yra ir daugiau žinių apie žymius Vilkaviškio žydus", – pasakojo A.Žilinskas

Pasak jo, jei S.Palin būtų turėjusi giminaičių Lietuvoje, didelė tikimybė, kad jie žuvo per Antrąjį pasaulinį karą. Vis dėlto Vilkaviškio krašto muziejaus direktoriui neteko girdėti apie Sheigamus. Tokios pavardės paieškos holokausto aukų sąraše, kurių čia surinkta apie 900, taip pat nedavė jokių rezultatų.

Vilkaviškiečiai didžiuotųsi

Paieškas perkėlėme į Būdežerius, kur esą turėtų būti palaidota Sheigamų šeima. Tačiau ten kapinių vietoje likę tik šabakštynai.

"Tai senosios kaimo kapinės, kuriose galėjo būti laidojami ir katalikai, ir žydai, tačiau jokių paminklų nėra išlikę. Daugiau galima būtų sužinoti tik Tel Avivo archyvuose, Izraelyje", – teigė A.Žilinskas.

Vilkaviškio žydų kapinėse vietos žydai buvo laidojami iki 1942 m., bet ir ten kokių nors nuorodų apie Sheigamus nepavyko rasti.

Vilkaviškiečius naujiena, kad Aliaskos gubernatorės šaknys galbūt yra jų mieste, nustebino, o kai kurie jų šioje istorijoje pastebėjo ir paralelių su savo giminių likimais.
"Būtų labai malonu, kad S.Palin šaknys būtų iš Vilkaviškio, jos tautybė nesvarbu, svarbu, kad iš mūsų krašto. Tokios žinios mus labai nustebino. Visą laiką domėdavausi rinkimais Amerikoje, dabar bus dar įdomiau. Mano du dėdės apie 1920 m. išvyko gyventi į JABV", – prisiminimais dalijosi Juozas Čėsna.

Archyve – baltos dėmės

S.Palin kilmės paieškos dienraščio žurnalistus nuvedė ir prie Lietuvos valstybės istorijos archyvo pastato durų.

Sheigamų tarp Lietuvos žydų buvo. Ši pavardė archyvo darbuotojams žinoma. Tačiau ne iš internete minimo laikotarpio. Be to, metrikų, galinčių įrodyti, kad kandidatės į JAV viceprezidento krėslą senelis Sch.Sheigamas 1912 m. tikrai gimė Vilkaviškyje, nėra išlikę.

"Vilkaviškio metrikų knygas, kuriose fiksuojami žydų tautybės žmonių gimimas, santuoka ir mirtis, turime nuo 1810–1811 ir 1922–1939 m. Kito laikotarpio duomenų nėra, nes metrikos neišliko", – aiškino vyriausioji archyvarė Galina Baranova.

Archyvarė daro prielaidą, kad taip atsitiko dėl to, jog tuo metu Vilkaviškis priklausė Suvalkų gubernijai, kuri buvo prijungta prie Lenkijos Karalystės.

"Kitų Suvalkų gubernijos teritorijų kronikų turime palyginti daug. Vilkaviškis apgaubtas šešėliais ir turi baltų dėmių, matyt, dėl to, kad buvo ties Lietuvos ir Suvalkų gubernijos riba. O galbūt metrikos buvo sunaikintos per Pirmąjį pasaulinį karą?" – svarstė G.Baranova.

Rinkimų propaganda?

Kita vertus, reikėtų kritiškai vertinti informaciją apie S.Palin sąsajas tiek su Jungtinės Karalystės karališka šeima, tiek su Lietuva. Mat JAV prezidento rinkimų kampanija pasiekė finišo tiesę ir vis dažniau kandidatai vienas kitą stengiasi apjuodinti ir save pagirti. Į darbą paleidžiamos ir juodosios rinkimų technologijos.

Žinią, kad S.Palin protėviai buvo žydai ir galėjo gyventi Lietuvoje, ypač dažnai cituoja JAV ultradešiniųjų organizacijos. Tokios interneto svetainės skelbiasi, kad pateikia viską, ką žydų kontroliuojama JAV žiniasklaida slepia nuo gyventojų. O S.Palin lietuviška kilmė pateikiama kaip įrodymas apie neva žydų sąmokslą prieš Ameriką.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų