Pereiti į pagrindinį turinį

Kaimo vaikams užtrenkė duris

Kaimo vaikams užtrenkė duris
Kaimo vaikams užtrenkė duris / Šarūno Mažeikos (BFL) nuotr.

Kelios dešimtys rajone gyvenančių būsimų darželinukų tėvų dar nežino, kokia ikimokyklinė įstaiga priims jų vaikus. Panevėžio savivaldybei apsisprendus, kad kaimo vaikai jai - per didelė našta, miesto darželiai užtrenkė duris rajono mažiesiems gyventojams, rašo Panevėžio dienraštis „Sekundė“.

Pasiūlymai absurdiški

„Nuo birželio mamos ateina klausti, kur joms vaikus vesti. Atsiprašom, pasiūlom kavos išgerti, pagiriam, kad gražiai atrodo, o tada Vaivaduose gyvenančiai šeimai rekomenduojam darželį Piniavoje arba Dembavoje“, - pasakojo rajono Savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjas Kęstutis Rimkus.

Jis sutinka, kad pasiūlymas leisti vaiką į kitame rajono gale esančia įstaigą atrodo absurdiškas. Tačiau, pasak vedėjo, kitos išeities Savivaldybė nemato: sumokėti už mieste ugdomus vaikus biudžete lėšų neturi.

Ruošiasi bylinėtis

Rajono valdžia abejoja, ar miesto kolegos, atsisakę ugdyti rajono vaikus, nepažeidė teisės aktų.

Pasak mero Povilo Žagunio, miesto Savivaldybės sprendimas diskriminuoja vaikus pagal gyvenamąją vietą, pažeidžia jų teisėtą interesą gauti įstatymais garantuojamas švietimo, ugdymo paslaugas. Mero teigimu, miesto valdžia sprendimą priėmė net nepasitarusi su rajono Savivaldybe.

„Mes visais klausimais su miestu gerai sutariame, bet kartais jiems kyla skubotų minčių. Gal kai kas nori susireikšminti, gal parodyti, kad jo darbas svarbus“, - svarstė P.Žagunis.

Išsiaiškinti, ar miesto Savivaldybės sprendimas buvo teisėtas, rajono meras paprašė Vyriausybės atstovo Panevėžio apskrityje Leono Alesionkos. Pasak P.Žagunio, ieškoti teisybės ryžtasi žinant alytiškių patirtį.

Alytaus miesto savivaldybė taip pat buvo nusprendusi nefinansuoti kitų savivaldybių funkcijų, tačiau Vyriausiasis administracinis teismas tokį sprendimą įvertino kaip nepagrįstą.

P.Žagunis neatmeta, kad sulaukus Vyriausybės atstovo išaiškinimo rajono vaikų interesai gali būti ginami teisme.

Apsižiūrėjo nusikaltę

Miesto Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Janina Gaidžiūnaitė tvirtina, kad teisės aktams buvo nusižengiama finansuojant rajono vaikų ugdymą mieste.

„Kai biudžete pritrūko lėšų, teisininkai išsiaiškino, kad Savivaldybė peržengė savo funkcijų ribas. Mes galime mokėti tik už mieste gyvenančių vaikų ugdymą. Jei rajonas surastų pinigų, jo vaikų neatstumtume“, - teigė J.Gaidžiūnaitė.

Miesto ikimokyklines įstaigas šiemet lanko 342 rajone gyvenantys vaikai, praėjusiais metais - 270.

Skaičiuojama, kad miesto darželius lankančių kaimo vaikų išlaikymas Panevėžio biudžetui šiemet kainuos 2,739 mln. Lt, praėjusiais metais atsiėjo 1,891 mln. litų.

Vyriausybės atstovas Panevėžio apskrityje L.Alesionka teigia dar nespėjęs įsigilinti į rajono Savivaldybės skundą.

„Gali tekti jį persiųsti nagrinėti Švietimo ir mokslo ministerijai, nes aiškintis švietimo reikalus - ne mūsų įstaigos kompetencija“, - aiškino L.Alesionka.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų