Kariuomenė grįžta prie pasiteisinusių viruso plitimo prevencijos priemonių

  • Teksto dydis:

Lietuvoje daugėjant užsikrėtimų koronavirusu (COVID-19) atvejų ir Vyriausybei apsisprendus dėl karantino paskelbimo daugelyje šalies miestų, Lietuvos kariuomenė vėl ima taikyti pavasarį jau išbandytas ir pasiteisinusias viruso plitimo stabdymo priemones.

Lietuvos kariuomenėje tarnaujantys nuolatinės pradinės privalomosios karo tarnybos (NPPKT) kariai artimiausias 2 savaites liks savo tarnybos vietose daliniuose. Po dviejų savaičių NPPKT karių išleidimo į namus sąlygos bus koreguojamos, atsižvelgiant į savivaldybės priklausymą užsikrėtimo zonai pagal šiuo metu Sveikatos apsaugos ministerijos taikomą šviesoforo principą.

Lietuvos kariuomenė, stengdamasi apsaugoti užduotis vykdančius profesinės karo tarnybos ir nuolatinės privalomosios karo tarnybos karius, bei pašauktus į mokymus ar pratybas aktyviojo rezervo karius ar karius savanorius pradeda taikyti COVID-19 viruso plitimo rizikos valdymo priemones, kurios yra būtinos užtikrinti situacijos suvaldymą kariniuose vienetuose.

Taikos meto užduotis (TMU) vykdantys kariai aprūpinami kvėpavimo takų apsaugos priemonėmis, akiniais, rankų dezinfekcinėmis priemonėmis, vienkartinėmis pirštinėmis, ribojamas karių ir transporto priemonių judėjimas tarp padalinių, griežtinamas patekimas į karinius vienetus, maitinimas ir sveikatos priežiūros paslaugos organizuotos taip, kad nesusidarytų eilės.

Visuose kariniuose daliniuose medicinos personalas ir vadai yra papildomai instruktavę  karius dėl papildomų higienos priemonių COVID-19 plitimo prevencijai: griežtai valomos ir vėdinamos patalpos, kariai dažniau plauna rankas, yra įrengti papildomi dezinfekcinio skysčio dozatoriai.

Pasitaikius karių užsikrėtimo atvejams, kariai izoliuojami ir gydomi. Kiekvienu atveju vertinamas susirgusių karių skaičius ir karinio vieneto infrastruktūra pritaikoma besimptomių ir lengvos formos ligonių gydymui. Jei galimybės leidžia, kariai gydomi karinio vieneto teritorijoje, jei tokios galimybės nėra, pervežami į Karių reabilitacijos centrą Druskininkuose ar kitą tam paruoštą vietą.

Daliniuose taip pat numatytos ir parengtos patalpos izoliacijai bei lengva COVID-19 forma sergančiųjų karių gydymui bei priežiūrai.

Dr. Jono Basanavičiaus karo medicinos tarnyboje Kaune ir Karių reabilitacijos centre Druskininkuose įrengta per šimtas izoliavimo vietų, skirtų nuolatinės karių, sergančiųjų lengva COVID-19 forma, gydymui. Jei sergančiajam pasireikštų sunkesni simptomai bei komplikacijos, tokiu atveju karys būtų pervežtas į civilinę gydymo įstaigą tolimesniam gydymui.

Šiuo metu apie 40 karių Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) epidemiologams padeda atlikti pirminės atvejų apklausos procedūras ir suvesti duomenis į jų sistemas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

idomu

idomu portretas
ar karoblis /karo oblius/ bus pakeistas i natojuknevic kuri turbut mielai sutiktu pulti batka?...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių