Kariuomenės vadas padėkojo JAV generolui už jų karių buvimą Lietuvoje per „Zapad“

Su Jungtinių Valstijų sausumos pajėgų vadavietės Europoje ir Afrikoje vadu generolu Christoferiu G. Cavoliu (Kristoferiu G. Kavoliu) susitikęs Lietuvos kariuomenės vadas generolas Valdemaras Rupšys aptarė tolesnio bendradarbiavimo klausimus bei dėkojo jam už šalies karių buvimą Lietuvoje „Zapad“ pratybų metu.

„Ypatingai dėkoju už JAV buvimą čia praėjusių „Zapad 21“ pratybų metu. Kartu mes stebime, vertiname, planuojame ir, esu tikras, iškilus grėsmei, veiktume kartu“, – spaudos konferencijoje ketvirtadienį sakė V. Rupšys.

Pasak Ch. G. Cavoli, susitikimo metu jie tarėsi, kaip būtų galima tęsti bendrą darbą, stiprinant pasirengimą ir bendradarbiavimo galimybes.

„Lietuva investuoja į pajėgumus, kurie sustiprins jos pasirengimą ir kolektyvinę NATO gynybą, glaudžiai dirbdama su Jungtinėmis Valstijomis, kad būtų pagerintas karinis mobilumas ir modernizuodama treniruočių vietas“, – kalbėjo JAV generolas.

Kaip gerą modernizacijos pavyzdį jis paminėjo geležinkelio atšaką iki Pabradės poligono, leidžiančią greičiau perdislokuoti sąjungininkų techniką.

„Negalėčiau pervertinti, kokia gera ir dėmesinga yra Lietuvos kaip priimančios šalies parama. Ji išsiskiria tiek suteikiama infrastruktūra, tiek treniruočių galimybėmis. Esu išties labai patenkintas“, – kalbėjo Ch. G. Cavoli.

Pasak V. Rupšio, susitikimo metu aptarta situacija regione, Jungtinių Valstijų buvimas Lietuvoje ir bendros pratybos, veiksmai krizės ar karo atveju.

„Visi stebime šiandien situaciją Lietuvoje ir pasaulyje, kuri išlieka įtempta. Susiduriame su įvairiais iššūkiais, todėl mūsų ir Jungtinių Amerikos Valstijų karinė draugystė tiek atgrasymui, tiek gynybos planavimui, yra neįkainojama“, – kalbėjo Lietuvos kariuomenės vadas.

Jis vylėsi, kad, priklausomai nuo geopolitinės situacijos, Jungtinių Valstijų pajėgų spektras Lietuvoje gali plėsti.

„Tai jų sprendimai, kokias pajėgas nori išdėstyti, kokių reikia tuo metu, žiūrint į visą regioninį paveikslą. Neatmetu galimybės, kad bus čia ir kitų pajėgų“, – sakė V. Rupšys.

„Aš informavau gerbiamą svečią, kad tikrai mes plėsime mokymo pajėgumus, tame tarpe – ir poligonus“, – pridūrė Lietuvos kariuomenės vadas.

Ch. G. Cavoli anksčiau ketvirtadienį susitiko su Lietuvos premjere Ingrida Šimonyte bei su ja kalbėjosi apie regiono ir globalius saugumo iššūkius, Lietuvos ir JAV bendradarbiavimą gynybos ir karinėje srityje, atgrasymo priemonių įgyvendinimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių