Pereiti į pagrindinį turinį

Kazimiero vardas – nykstantis

2014-03-04 19:18
Shutterstock nuotr.

Kazimiero, Kazio ir Kazytės vardai netrukus gali likti tik kalendoriuose ir vardynuose, nes savo mažyliams šių vardų tėvai beveik nesuteikia. Populiariausi mergaičių vardai pernai buvo Austėja, Emilija, Gabija, o berniukų – Matas, Lukas, Nojus.

Kovo 4-ąją – Kazimierų vardynos. Klaipėdoje jos imtos švęsti gana neseniai, veikiausiai nusižiūrėjus į sostinės Kaziuko mugę. Mūsų krašte šis vardas nebuvo ir nėra itin dažnas.

Vilniaus apylinkėse, priešingai, – jis buvo labai populiarus. Kalendoriuje nurodoma, jog Kazimierinės minimos ne tik kovo pradžioje, bet ir rugpjūčio 26 dieną.

Kazimieras lotyniškai reiškia "didžiakalbis, garsėjantis kalba". Egzistuoja dar viena versija, kad išvertus iš lenkų kalbos šis vardas reiškia "griaunantis pasaulį". Panašūs ir giminingi vardai: Kazimiež, Kazimir, Kazys.

Ieškantieji paslėptų prasmių Kazimierams suteikia ištvermingų, dvasiškai stiprių žmonių savybes. Tokiais vardais pakrikštytieji esą turi sugebėjimą saugoti paslaptis, yra įžvalgūs, emocionalūs ir išradingi, siekiantys sėkmės. Teigiama, kad Kazimierams būdinga intuicija, nuojauta, atvirumas, tačiau jie gali būti nervingi ir baukštūs.

Kazimiero vardas šiuo metu nedominuoja nei tarp suaugusiųjų, nei tarp vaikų.

Lietuvos statistikos departamento duomenimis, 2013 metais nei Kazimieras, nei Kazimiera nepateko į populiariausių vardų dešimtuką.

Pernai mergaitėms tėveliai dažniausiai suteikė – Austėjos, Emilijos, Gabijos, Kamilės, Viltės, Ugnės, Gabrielės, Lėjos, Liepos ir Urtės vardus, o berniukams – Mato, Luko, Nojaus, Dominyko, Beno, Kajaus, Emilio, Jokūbo, Danieliaus ir Dovydo vardus.

Neretai senoviniais, bibliniais vardais vaikai pavadinami senelių ar prosenelių garbei. Pasitaiko, kai toks vardas suteikiamas, jei vaikas gimsta per Jonines, Juozines, Petrines, Kazimierines.
Beje, Jono vardas jau dešimtmetį nepraranda savo populiarumo tarp suaugusiųjų. Šiemet tarp populiariausių vyrų vardų taip pat išlieka Vytautas, Tomas, Antanas, Mindaugas, Darius, Juozas, Kęstutis, Andrius ir Mantas.

Dažniausių moteriškų vardų dešimtuke – Irena, Janina, Ona, Kristina, Lina, Danutė, Regina, Rasa, Daiva ir Aldona.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų