Pereiti į pagrindinį turinį

Keisis Seimo opozicijos lyderis

2009-03-09 09:00
Keisis Seimo opozicijos lyderis
Keisis Seimo opozicijos lyderis / Gedimino Bartuškos nuotr. Dvikova: kovoje dėl partijos pirmininko posto A.Butkevičius įveikė A.Brazausko favoritą Z.Balčytį.

Buvęs premjeras Gediminas Kirkilas, praėjusį savaitgalį netekęs opozicinės Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) pirmininko pareigų, netrukus turėtų prarasti ir Seimo opozicijos lyderio postą.

Svarstys ir frakcijoje

Naujuoju LSDP pirmininku išrinktas parlamentaras, buvęs finansų ir susisiekimo ministras Algirdas Butkevičius patvirtino, kad partija netrukus spręs klausimą dėl Seimo opozicijos lyderio. A.Butkevičius neneigė, kad greičiausiai jam teks perimti šį postą iš G.Kirkilo.

"Prisimenu, kad praėjusių metų pabaigoje, kai su Darbo partija tarėmės dėl bendro darbo opozicijoje, buvome sutarę, kad į opozicijos lyderius yra deleguojamas mūsų partijos pirmininkas", – aiškino naujasis LSDP vadovas.

Todėl, pasak jo, opozicijos lyderis greičiausiai bus pakeistas. Su tuo esą sutinka ir pats G.Kirkilas, savaitgalį atsisakęs dar kartą siekti LSDP pirmininko posto.

G.Kirkilas liks be nieko

Darbo partijos lyderis Viktoras Uspaskichas patvirtino, kad netekęs socialdemokratų vadovo posto G.Kirkilas turėtų netekti ir opozicijos lyderio pareigų. "Mes tikriausiai kelsim šį klausimą, jeigu jo nekels socialdemokratai", – sakė jis.

Taip atsitikus G.Kirkilas gali išvis likti be kokio nors svaresnio posto Seime. Mat parlamento LSDP frakcijai vadovauja Zigmantas Balčytis. Vargu ar jis artimiausiu metu bus keičiamas.

Tiesa, LSDP gali siūlyti G.Kirkilą paskirti Seimo pirmininko pavaduotoju, nes socialdemokratai dar nėra delegavę jokio savo atstovo į šias pareigas. Tačiau nėra garantijos, ar slaptai balsuodama parlamentarų dauguma pritars visuomenėje nepopuliaraus ekspremjero G.Kirkilo kandidatūrai.

Įveikė A.Brazausko favoritą

A.Butkevičius naujuoju LSDP pirmininku tapo šeštadienį per šios partijos 29-ąjį suvažiavimą.

A.Butkevičius per slaptą balsavimą nugalėjo kitus du pretendentus į šį postą – parlamentarus Z.Balčytį ir Vytenį Andriukaitį. Už A.Butkevičių balsavo 329 suvažiavimo delegatai, už Z.Balčytį – 242, už V.Andriukaitį – tik 26.

"Valio!" – tokiomis ovacijomis kai kurie forumo dalyviai pasitiko balsų skaičiavimo komisijos pranešimą apie A.Butkevičiaus pergalę rinkimuose.

Atsisakymą kandidatuoti dar vienai kadencijai G.Kirkilas paaiškino būtinybe išlaikyti partijos vienybę ir neleisti jai susiskaldyti.

Į LSDP pirmininkus taip pat buvo keliamas buvęs jos lyderis Algirdas Brazauskas, Seimo nariai Česlovas Juršėnas ir Juozas Olekas. Tačiau visi jie nesutiko kandidatuoti.

A.Brazauskas siūlė suvažiavimui paremti Seimo LSDP frakcijos seniūno Z.Balčyčio kandidatūrą. Č.Juršėnas atsisakė kandidatuoti teigdamas, kad vadovauti partijai turi jaunesni. J.Olekas siūlė savo rėmėjams balsuoti už A.Butkevičių.

Bandys tapti prezidentu

Naujasis pirmininkas A.Butkevičius į savo komandą pakvietė visus buvusius LSDP pirmininko pavaduotojus V.Andriukaitį, Z.Balčytį, J.Oleką, Druskininkų merą Ričardą Malinauską, Seimo nares Mildą Petrauskienę ir Birutę Vėsaitę, buvusią švietimo ir mokslo ministrę Romą Žakaitienę. G.Kirkilas irgi tapo naujojo partijos pirmininko pavaduotoju.

A.Butkevičiaus siūlymu vicepirmininkais taip pat patvirtinti Seimo nariai Vilija Blinkevičiūtė ir Algirdas Sysas, europarlamentaras Justas Paleckis, buvusi Seimo narė Giedrė Purvaneckienė, jaunasis socialdemokratas Justas Pankauskas.

LSDP taryba yra nusprendusi, kad naujas partijos pirmininkas bus keliamas kandidatu gegužę vyksiančiuose prezidento rinkimuose. Todėl A.Butkevičius taps socialdemokratų pretendentu į valstybės vadovus, nors pats tvirtino nelabai norėjęs siekti šio posto.

Jau šios savaitės pradžioje Vyriausiajai rinkimų komisijai bus įteikti dokumentai dėl A.Butkevičiaus kandidatūros kėlimo.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų