Pereiti į pagrindinį turinį

Kodėl komentuojamos šv. Mišios?

Š. Mažeikos / BFL nuotr.

Šv. Mišių komentavimo praktika taikoma visame pasaulyje, o tai daroma tam, kad tikintieji žinotų visų apeigų reikšmę. Taip sako LRT televizijos šv. Mišių transliacijos režisierius Juozas Sabolius.

LRT Radijo klausytojas piktinasi, kad per LRT televiziją šeštadienį rodytos šv. Mišios buvo komentuojamos. „Vyksta pamaldos ar paskaita? Ar čia dar reikia papildomo komentaro? Nejaugi žiūrėdami nematome ir nesuprantame, kas vyksta? Man trukdo žiūrėti ir įsijausti“, – skundžiasi klausytojas.

LRT televizijos šv. Mišių transliacijos režisierius J. Sabolius sako, kad šv. Mišių transliacijos komentuojamos ir kitose šalyse.

„Šv. Mišių transliacijas per televiziją žiūri labai didelis skaičius žmonių, ir tai yra televizijos programa“, – aiškina režisierius.

Šv. Mišias, jo teigimu, paprastai komentuoja dvasininkai, kunigai, kurie žino mišių eigą, jų reikšmę, vieną ar kitą apeigą.

„Šeštadienį, transliuojant Kauno archivyskupo Liongino Virbalo ingresą, [buvo komentuojama]. Galbūt ne visi tikintieji žino vienos ar kitos apeigos reikšmę, o žinoti nori. Komentuojantis kunigas ir paaiškina, ką reiškia vienas ar kita atributas“, – tikina J. Sabolius.

Pasak šv. Mišių transliacijos režisieriaus, vyresni žmonės dažniausiai nenori, kad būtų komentuojama, o jaunesni – nori, kad jiems būtų pakomentuota.

Minėtas šv. Mišias komentavo kunigas Artūras Kazlauskas. „Jis labai dažnai talkina mums. Komentuoja mišias iš Šiluvos atlaidų, iš Jaunimo dienų, iš kitų šv. Mišių transliacijų. Jis labai kompetentingas ir padeda mišias stebėti, o ne trukdo“, – mano J. Sabolius.

Pasak jo, kunigas, kuris komentuoja šv. Mišias turi būti komunikabilus, neieškoti žodžio kišenėje. „A. Kazlauskas turi labai gerą iškalbos dovaną, todėl jo komentaras niekada netrukdo, tik padeda“, – įsitikinęs režisierius.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų