Koronaviruso krizė: svarbiausios pirmadienio naujienos

BNS pateikia svarbiausių pirmadienio naujienų apie koronaviruso krizę Lietuvoje apžvalgą.

Viruso plitimas. Per parą Lietuvoje patvirtinti trys nauji koronaviruso atvejai, visi jie susiję su sostinės sveikatos priežiūros įstaigomis: susirgo Santaros klinikų darbuotojo artimasis, Respublikinės Vilniaus psichiatrijos ligoninės slaugytoja ir Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės slaugytojo padėjėja.

Karantino režimas. Ministras Aurelijus Veryga pranešė, jog lyginant su situacija prieš savaitę, pablogėjęs yra vienas kriterijus, svarbus vertinant, ar karantiną būtina tęsti: per didelis procentas atvejų nustatomas už valdomų židinių ribų. Visgi A. Veryga pabrėžia, kad šie kriterijai yra rekomendaciniai. Švelnėjant karantino reikalavimams, nuo pirmadienio gyventojų aptarnavimą įprastiniu būdu, juos priimant savo patalpose, atnaujina savivaldybės, valstybinės įstaigos.

Tyrimai savivaldybėse. Šią savaitę daugiau profilkaktinių tyrimų planuojama Vilniaus mieste ir rajone, Lazdijuose, Ignalinoje, Šalčininkuose ir Skuodo rajone – savivaldybėse, kuriose sergamumas koronavirusu viršija šalies vidurkį.

Atsiveriančios sienos.

Pirmadienį paskelbtos 27 šalys, iš kurių leidžiama atvykti į Lietuvą:

* Be saviizoliacijos atvykti leidžiama iš Liuksemburgo, Nyderlandų, Italijos, Danijos, Lenkijos, Rumunijos, Prancūzijos, Suomijos, Vokietijos, Čekijos, Estijos, Austrijos, Bulgarijos, Latvijos, Vengrijos, Norvegijos, Šveicarijos, Kipro, Graikijos, Islandijos, Slovakijos, Kroatijos, Slovėnijos ir Lichtenšteino.

* Atvykus iš Maltos, Airijos ir Ispanijos reikės saviizoliuotis, tačiau bus taikomi švelnesni reikalavimai, pavyzdžiui, galimybė nuo namų nutolti per vieną kilometrą, neinant į susibūrimo vietas.

* Lietuvos užsienio reikalų ministerija savo ruožtu atšaukė rekomendacijas nevykti į kai kurias Europos ekonominės erdvės valstybes, visgi rekomendacija nevykti tebegalioja Belgijai, Jungtinei Karalystei, Švedijai ir Portugalijai.

Skrydžiai iš Kauno. Vengrijos oro bendrovė „Wizz Air“ pirmadienį atnaujino reguliarius skrydžius iš Kauno į Nyderlandų miestą Eindhoveną bei Norvegijos miestus Olesiundą ir Bergeną. Tai pirmieji reguliarūs skrydžiai iš Kauno oro uosto, atlaisvinus karantino suvaržymus.

Ekonomikos situacija.  Lietuvos bendrasis vidaus produktas (BVP) šių metų pirmąjį ketvirtį, palyginti su 2019-ųjų tuo pat laiku, padidėjo 2,4 proc., tačiau lyginant pirmąjį šių metų ketvirtį su paskutiniuoju praėjusių metų ketvirčiu, realus ekonomikos pokytis Lietuvoje buvo neigiamas – minus 0,3 proc.

Medicininė žvalgyba. Lietuvos karinė žvalgyba yra pasirengusi padėti sveikatos apsaugos sistemai sustiprinti medicininės žvalgybos pajėgumus, reaguojant į koronaviruso pandemijos pamokas, interviu BNS sakė karinės žvalgybos vadovas pulkininkas Remigijus Baltrėnas. Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga sako, kad tokia pagalba būtų labai vertinga.

Koncertai. Keli šimtai muzikos kolektyvų pirmadienio popietę rengia koncertus Lietuvos miestuose ir miesteliuose. Nemokamų koncertų akciją inicijavusi Vyriausybė teigia, kad jais „dėkojama Lietuvos žmonėms už sėkmingai įveiktą pirmąją COVID-19 bangą“. Opozicija tai vadina priešrinkiminiu viešųjų ryšių triuku.

Užsienyje:

* Nepaisant tūkstančių naujų COVID-19 atvejų Rusijoje, Maskvoje švelninamas karantinas: nuo pirmadienio leidžiama sportuoti, pasivaikščioti lauke ir eiti į parduotuves.

* Iranas pirmadienį paskelbė apie kone 3 tūkst. naujų užsikrėtimo koronavirusu atvejų: tai didžiausias paros skaičius per du pastaruosius mėnesius.

* Koronavirusas nustatytas Armėnijos premjerui Nikolui Pašinianui.

Svarbios naujienos, nesusijusios su koronavirusu.

* Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centras atvėrė duomenis apie 1940–1953 metais sovietų represuotus asmenis.

* 48 metų vyskupas Algirdas Jurevičius pirmadienį paskirtas Telšių vyskupu.

* Šiaulių apygardos teismas pradėjo nagrinėti šnipinėjimu kaltinamo buvusio politiko Algirdo Paleckio bylą.

* JAV tęsiasi visą šalį apėmę protestai dėl rasinės nelygybės. Jų metu Vašingtone prie Baltųjų rūmų protestuotojai sekmadienį vakare sukėlė gaisrų, o Niujorke kartu su dar beveik 790 asmenimis buvo sulaikyta miesto mero Billo de Blasio dukra Chiara.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Ach: "Per parą Lietuvoje patvirtinti trys nauji koronaviruso atvejai, visi jie susiję su sostinės sveikatos priežiūros įstaigomis" - NIEKAIP negalima paneigt kad ve'Ryga (it Mengelė kažkada) ir toliau vykdo viruso plitimo tyrimus savo ūkyje, aiškiai jam reikia įvežtinių atvejų siekiant kažkaip šią savo veiklą (ar nekompetenciją?) pridengt... kieno 'zadanijas' jis vykdo?.. :/
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių