Pereiti į pagrindinį turinį

Kovai su kontrabanda – žemėlapis internete

2013-05-22 18:54
Kovai su kontrabanda – žemėlapis internete
Kovai su kontrabanda – žemėlapis internete / Svetainės kadras

Lietuvos ekonomika negauna beveik trečdalio injekcijos – apie milijardo – kurį sudaro šešėlinė prekyba kontrabandiniais rūkalais, alkoholiu ir kuru. Daugiau nei pusė gyventojų tai supranta ir palaiko, tačiau visuomenininkai užkūrė projektą ir ketina su tuo susidoroti.

„Blogiausia yra tai, kad pakantumas šešėliui nemažėja, o tik auga – du trečdaliai gyventoju palaiko nelegalią prekybą ir ją pateisina, o dalis jų tenkinasi šešėlinėmis prekėmis”, – aiškina projekto sumanytojas Kęstutis Kupšys.

Teigiama, kad šešėlinė prekyba smarkiai susijusi su nusikalstamomis struktūromis. „Su jomis susidūręs jaunimas įklimpsta ir nebenori dirbti legaliai, lieka toje sistemoje”, – priduria K. Kupšys. Jis taip pat aiškina, kad nuo šešėlinės prekybos prekių trumpėja ir jų vartotojų išgyvenimo amžius, tai sąlygoja daug ligų, dėl neaiškios kokybės ir sudėties alkoholio ar tabako gaminių.

Esą skaičiuojama, kad į biuždetą per kontrabandą negaunamas milijardas atitinkamai nugriebia nuo kiekvieno Lietuvos pensininko kasmet apie 3 tūkst. litų, o kiekvienas mokytojas, skaičiuojama, kad kasmet netenka 28 tūkst. litų. pajamų.

Kovai su šešėliu viešųjų įstaigų vadovai sugalvojo interaktyvų žemėlapį internete http://www.beseselio.lt/.  VšĮ „Geros valios projektai“ atstovas Tadas Langaitis teigė, kad pagrindinis šio projekto tikslas yra ne skatinti visuomenės priešiškumą nelegaliai prekybai. „Taip pat padėti valdžios įstaigoms kovoti prieš nelegalią prekybą, bendradarbiauti su policija ir kitomis teisėsaugos institucijomis ir sukurti priemones, sudarančias sąlygas sąmoningiems visuomenės atstovams kovoti su kontrabanda“, – aiškina T. Langaitis.

Žemėlapio pagrindinis sumanytojas K. Kupšys taip pat teigė suprantantis, kad policija, gavusi informaciją iš interaktyvaus žemėlapio, ne visuomet galės sureaguoti į gaunamą informaciją.

„Šiandien policija neturi resursų kur kas rimtesnėms negerovėms šalyje“, – pristatydamas įrankį teigė K. Kupšys, kuris tikino, kad iniciatyvą palaikanti policija viską darys įstatymų nustatyta tvarka ir gautą medžiagą nagrinės kaip beišgalinti.

Iniciatyvos kūrėjų nuomone, svetainė padės susidaryti aiškesnį vaizdą apie šešėlinės prekybos situaciją Lietuvoje – jos paplitimą, pobūdį ir dinamiką.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų