Pereiti į pagrindinį turinį

Kraujo donorystė bus saugesnė

2010-05-19 23:59
Pasirinkimas: NKC nusprendė atlikti brangesnius, bet saugumą užtikrinančius kraujo tyrimus.
Pasirinkimas: NKC nusprendė atlikti brangesnius, bet saugumą užtikrinančius kraujo tyrimus. / Nacionalinio kraujo centro nuotr.

Gegužės 19-ąją visas pasaulis mini Hepatito dieną. Nacionalinis kraujo centras (NKC) šia proga pristatė naujieną – specialų žymėjimą maksimaliai saugiam, individualiu NRA tyrimu patikrintam kraujui.

Tiria individualų mėginį

Kiekvienas žmogus, patekęs į nelaimę ar besirūpinantis artimu žmogumi, nori, kad dėl jų sveikatos ir saugumo būtų daroma viskas, kas tik įmanoma. Todėl nesinori net pagalvoti, kad kartais atsitinka taip, jog gydant žmogų nuo vienos ligos, jis užkrečiamas kita. Taip gali nutikti, jei ligoniui perpilamas kraujas bus nepakankamai kruopščiai ištirtas.

Viešoji įstaiga Nacionalinis kraujo centras pirmasis Lietuvoje ir Baltijos šalyse pradėjo ženklinti išduodamą donorų kraują, kuris yra patikrinamas nukleino rūgščių amplifikacijos (NRA) tyrimu, atliekamu tik individualiame, nesumaišytame mėginyje.

Kitose įstaigose įprasta praktika, kai tiriamas sumaišytas kelių ar net keliolikos donorų kraujas. Tokių tyrimų sąnaudos gerokai mažesnės (maždaug tiek kartų, kelių donorų kraujas maišomas), tačiau jei į vieną vietą supilama iki 24 donorų kraujo mėginių ir daromas nukleino rūgščių tyrimas, hepatito B nustatymo jautrumas krenta iki devynių kartų, palyginti su individualiu donoro kraujo tyrimu. Tikimybė praleisti donoro kraujyje esantį ŽIV padidėja iki 35 kartų, o hepatito C virusą – net iki 57 kartų.

NKC individualaus mėginio tyrimą atlieka nuo 2004 m., tačiau tik dabar pradėjo jį specialiai žymėti. "Taip, šio tyrimo sąnaudos didelės, bet tik taip galime sumažinti riziką. NKC pasirinko geriau investuoti ir netaupyti sveikatai ligonių, kuriems bus pilamas čia paruoštas kraujas. Galų gale tai juk yra kraujas mums visiems – nė vienas nežinome, ar šiandien, ar rytoj mums patiems jo neprireiks", – kalbėjo NKC direktorius doc. dr. Vytenis Kalibatas.

Donorams tyrimai nemokami

Norėdamas užtikrinti maksimalų kraujo saugumą NKC ragina visus ne tik naudotis pačiais pažangiausiais kraujo tyrimais, bet ir atkreipti dėmesį į neatlygintiną donorystę. "Jei žmogus ateina duoti kraujo neatlygintinai, jis neturi tikslo nuslėpti nieko apie savo sveikatą, todėl tokia donorystė gerokai saugesnė", – sakė neatlygintinus donorus vienijančios organizacijos "Gyvybės lašas" vadovas Tomas Čepas.

Neatlygintina donorystė Lietuvoje sparčiai populiarėja. NKC duomenimis, 2009 m. neatlygintinų kraujo donacijų buvo 42,7 proc., o 2003 m. šis skaičius siekė vos 4,2 proc. Aukoti savo kraujo sutikę žmonės gauna ir naudos – jiems nemokamai atliekami visi kraujo tyrimai.

"Niekas negali būti šimtu procentų įsitikinęs, kad neserga. Gal buvo, pavyzdžiui, pas stomatologą ir užsikrėtė. Kai žmogus duoda kraujo ir tiriamas tik jo mėginys, jam tiksliai pasakoma, kuo jis serga. Jei sumaišoma daugiau mėginių, viskas praskiedžiama ir atsakymas gali prasprūsti", – perspėjo T.Čepas.

Hepatitu žmonės užsikrečia per kraują. Pasak prof. Jono Valantino, Lietuvos gastroenterologų draugijos prezidento, ši liga dabar sparčiai plinta tarp narkomanų, vartojančių intraveninius narkotikus, taip pat ja galima užsikrėsti per tatuiruotes, veriant auskarus, jei tai daroma nesteriliai. Taip pat pasitaiko atvejų, kai liga perduodama perpilant kraują.

Užsikrėtusieji ligos nepastebi

"Hepatito C infekcijai būdinga ypatybė – ji nepasireiškia jokiais simptomais. Todėl ji vadinama tyliuoju žudiku. Pasaulyje hepatitas C diagnozuojamas maždaug ketvirtadaliui žmonių, o trys ketvirtadaliai žmonių vaikšto ir nežino, kad serga šia liga. Ir taip bus, jei jiems atsitiktinai nebus patikrintas kraujas", – pasakojo prof. J.Valantinas.

Pernai buvo atliktas nedidelis tyrimas, kai buvo ištirtas 755 Vilniaus, Kauno ir Klaipėdos gyventojų kraujas. Hepatitas C buvo nustatytas 1,2 proc. tikrintų žmonių. "Jei skaičiuotume pagal šiuos skaičius, Lietuvoje turėtų sirgti kažkur 35 tūkst. gyventojų – čia optimistinis variantas. Tačiau yra pesimistų, kurie sako, kad serga apie 2 proc., tada beveik dvigubai daugiau", – kalbėjo Lietuvos gastroenterologų draugijos prezidentas.

Vien per 2009 m. tikrinant donorų kraują individualiame virusų ŽIV, hepatito B ir hepatito C nukleino rūgščių mėginyje buvo nustatyti 21 hepatito C ir 6 hepatito B teigiami mėginiai. Įprastiniais – serologiniais – tyrimais jie nebūtų buvę aptikti.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų