Kritikuoja Vyriausybę: dėl valdžios neatliktų darbų moksleiviai neturėtų kentėti

Seimo Švietimo ir mokslo komiteto vicepirmininkė Vilija Targamadzė ragina Vyriausybę daryti viską, kas įmanoma, kad vaikai galėtų kuo greičiau saugiai sugrįžti į mokyklas.

Seimo narė pažymi, kad Sveikatos apsaugos ministerija lig šiol, pavyzdžiui, nėra pateikusi tėvų sutikimo formos, nėra veikiančios sistemos su nuskenuojamais kodais, neišspręsti mėginius tiriančių laboratorijų klausimai, švietimo įstaigose taip pat trūksta visuomenės sveikatos specialistų.

„Dėl valdžios neatliktų namų darbų neturėtų nukentėti moksleiviai. Vaikus būtina saugiai sugrąžinti į klases. Tyrimai atskleidė dramatiškus vaikų psichoemocinės būsenos pokyčius. Labiausiai kenčia socialiai pažeidžiamų šeimų vaikai“, – sako Seimo Socialdemokratų partijos frakcijos narė prof. V. Targamadzė.

Jos teigimu, grąžinant vaikus į mokyklas, būtina suteikti daugiau laisvės savivaldybėms ir mokyklų bendruomenėms, o būdų, kaip įgyvendinti mokinių sugrįžimą, gali būti įvairių. Kurį laiką kontaktinės pamokos, V. Targamadzės siūlymu, galėtų vykti lauke, kas antrą savaitę ir panašiai.

Vaikus būtina saugiai sugrąžinti į klases. Tyrimai atskleidė dramatiškus vaikų psichoemocinės būsenos pokyčius.

„Tereikia mokyklų vadovams ir taryboms bei savivaldybėms palikti daugiau iniciatyvos ir suteikti galimybes spręsti saugų mokinių, mokytojų, švietimo pagalbos specialistų grįžimo į mokyklas problemą“, – vertina parlamentarė.

Jos teigimu, praktinius iššūkius būtina spręsti labai atsakingai, tačiau grįžimo prie kontaktinio mokymosi procesas neturėtų būti stabdomas. „Atsižvelgiant į kilusį sąmyšį, svarstytina galimybė trumpu pereinamuoju etapu derinti nuotolinį ir kontaktinį mokymą“, – įsitikinusi V. Targamadzė.

Jos teigimu, Vytauto Didžiojo universiteto atliktas tyrimas atskleidė, kad beveik pusė pradinukų tėvų (46 proc.) ir daugiau nei trečdalis (38 proc.) penktų–aštuntų klasių mokinių tėvų nepalankiai ir labai nepalankiai vertino nuotolinį mokymą kaip ugdymo formą.

Tyrimas atskleidė, kad nuotolinis mokymas kaip ugdymo forma sukėlė mokymosi sunkumų mokiniams iš socialinės rizikos veiksnius patiriančių šeimų; specialiųjų ugdymo(si) poreikių turintiems mokiniams; silpniau besimokantiems mokiniams; gerai besimokantiems, bet tinkamo socialinio bei akademinio grįžtamojo ryšio negaunantiems mokiniams; penktų klasių mokiniams; mokiniams, besirengiantiems pereiti į kitą ugdymo etapą.

Mokslininkai nurodo, kad nuotolinis ugdymas bei karantinas pablogino vaikų emocinę savijautą, motyvaciją mokytis, įsitraukimą. Ilgėjant buvimo prie ekranų laikui, daugėjo vaikų somatinių simptomų (galvos, pilvo, akių ir kitokių skausmų, nuovargio) bei mažėjo miego trukmė ir bendra miego kokybė. Padaugėjo regėjimo sutrikimų, vaikai nutuko, nerimauja dėl galimybės užsikrėsti virusu. Sumažėjo neformaliame ugdyme dalyvaujančių vaikų skaičius.

ELTA  primena, kad Vyriausybė trečiadienį ketina priimti sprendimus dėl 5–11 klasių mokinių grįžimo į mokyklas algoritmo bei terminų.

Švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė informavo, kad trečiadienį Ministrų Kabinetui pateiks pasiūlymą nuo gegužės 3 d. leisti į mokyklas grįžti 5–8 klasių, o nuo gegužės 10 dienos – 5–11 klasių mokiniams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

o

o portretas
ne kritikuot reikia o varyt visus von ir be jokiu ismoku uzteks is tauts tycitis ir jei neturit smegenu ir nesugebate tai svogeriai nepades raskit pagal save uzsieima ir uzteks mulkint visus ?...

Fima,

Fima, portretas
vadinasi,buvo išgalvotas maras,naikinęs milijonus,ispaniškasis gripas, dar daugiau į kapus nuvaręs,kai žmonės net daug sėsliau gyveno nei dabar .O socialdemokratei Targamadzei,sėdinčiai opozicijoje, bepigu raginti jaunimą linksmintis kavinėse,prekybininkams atverti kuo plačiau prekybos įstaigas,vaikus leisti į mokyklas,nesvarbu,kad dalis tėvų priešinasi jų testavimui,nenorui saugoti kitus ir pan.Be to,juk vyriausybė ne vien pati sprendžia,o remiasi gydytojų,specialistų patarimais ir nurodymais. Aišku,močiutės Targamadzės,kaip opozicijos atsovei,svarbiausia yra kritikuoti,o ne siūlyti,ką protingiausia galima padaryti ar nuveikti nepakenkiant besisaugantiems nuo baisiausio.

Fima

Fima portretas
Labai patogi pandemija, gali nedirbti ir gali egzistuoti.Viskas nurašoma coronai.Pasaulį ištiko krizės ir ne viena.Nes durniai valdo jį.Hitleris , šizofrenija sirgo žmogus ir didelė dalis juo patikėjo, kiek žmonių sunaikino ligonis, baisu.Dabar tas pats, galėčiau apie kiekvieną politiką , nesvarbu kokios šalies pasakyti, kas turi problemų su sveikata.Bidenas, Trumpas , taip pat tai tie žmonės kurie turėtų nedalyvauti politikoje, Kodėl,nevardinsiu,nenoriu ,nes gali įsižeisti.Taciau ant tiesios pyktį nereikia.Lietuvoje politikų taip pat tokių yra.Pritaikyčiau Rusų ruletės žaidimą, kuri žaidžiant reikia laiku pasitraukti iš žaidimo, iš bet kokio žaidimo ,arba iš bet kokios afioros,kad netektų nusišauti ,arba nebūti nušautu . Susimąstyti reikėtų visiem..
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių