KT: karantino draudimas susitikti daugiau nei dviem šeimoms neprieštaravo Konstitucijai

  • Teksto dydis:

Per karantiną koronaviruso pandemijos metu Vyriausybės nustatytas draudimas susitikti daugiau nei dviem šeimoms ar namų ūkiams uždarose patalpose neprieštaravo Konstitucijai, trečiadienį paskelbė Konstitucinis Teismas (KT).

KT nutarime konstatavo, kad dėl užkrečiamos ligos pavojaus valstybėje susidarius ypatingai situacijai įstatymų leidėjas gali nustatyti asmenų judėjimo teises ribojančias priemones, o jos gali būti detalizuotos poįstatyminiuose teisės aktuose.

Teismas taip pat pasisakė, kad Vyriausybės nutarime įtvirtinta karantino režimo priemone buvo ribojami artimi asmenų ryšiai, konkrečiai – uždarose erdvėse bendraujančių asmenų skaičius, o įpareigojimas asmeniui tam tikrą laiką nepalaikyti tiesiogiai ryšio su kitais asmenimis nėra reguliuojamas Konstitucijos nuostatomis.

„Pagal Konstituciją gali būti nustatytas toks teisinis reguliavimas, pagal kurį įstatymų leidėjo įstatyme įtvirtintos žmonių užkrečiamosioms ligoms suvaldyti skirtos priemonės gali būti detalizuojamos poįstatyminiuose teisės aktuose, juose nustatant konkrečių pasirinktų priemonių, be kita ko, taikymo mastą ir trukmę“, – sakoma nutarime.

Bylą dėl galiojusio draudimo susitikti daugiau nei dviem šeimoms ar dviem namų ūkiams, taip pat daugiau nei penkiems asmenims KT nagrinėjo gavęs tris individualius konstitucinius skundus.

Į KT kreipėsi moterys, kurioms dėl minėtos tvarkos pažeidimo teismuose buvo skirti administraciniai įspėjimai. Jos skundė šias taisykles numačiusį Vyriausybės nutarimą.

Pareiškėjos teigia, kad tokia galiojusi tvarka pažeidė jų konstitucinę teisę į laisvą judėjimą, o Konstitucijoje įtvirtinta teisė laisvai kilnotis negali būti varžoma kitaip, kaip tik įstatymu.

KT apskųstus ribojimus Vyriausybė įvedė 2021 metų gegužės 19 dieną.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tai rodo , jog konstitucinis teismas yra a t g y v e n a,

tai rodo , jog konstitucinis teismas yra  a t g y v e n a, portretas
atsilikęs nuo ŽMONIŲ gyvenimo per labai didelį atstumą, tai neretas atvejas , kai pavėluoti sprendimai yra bereikšmiai - kurie pateisina tik K . teismo beprasmiai neracionaliai panaudotas valstybės lėšas

Lietuvoje

Lietuvoje portretas
gimei - ir jau kaltas! Kokia dar blia konstitiucija!? Juk ja tie patys,uzurpave valdzias,rase!

kokiu dar irodimu reikia

kokiu dar irodimu reikia  portretas
aisku kad nepriestaravo nu kaip gi kitaip visa lietuva iki siol prisimena kada per karantina ir visus baisius draudimus nausedu merga is uzsienio laisvai pas tevus ant cepelinu parskrido o baudas kokias plese kada zmogus siuksles isnese ar suni isvede o tie misko policajai sportuojancius kaip gaude zemino ir baude o tie gyvuliu pasai zmonesiki bado davare
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių