KT vertins, ar verslui per karantiną įvesti ribojimai atitinka Konstituciją

  • Teksto dydis:

Konstitucinis Teismas (KT) ketvirtadienį pranešė vertinsiantis per karantiną įvestų grožio ir odontologijos paslaugų teikimo ribojimų atitiktį Konstitucijai ir Užkrečiamų ligų įstatymui.

Į KT dėl to kreipėsi Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas, nagrinėjantis bylą dėl „Aukštaitijos implantologijos klinikos“ skundo, kuriuo prašoma atlyginti žalą dėl karantino, įvesto valdant koronaviruso pandemiją, metu įvestų draudimų teikti paslaugas.

Šiuo metu nagrinėjimas byloje yra sustabdytas.

Į teismą 2020 metų liepą kreipusis „Aukštaitijos implantologijos klinika“ prašo valstybės priteisti 70 tūkst. eurų patirtos žalos dėl negautų pajamų ir susidariusių išlaidų po to, kai Vyriausybė tų metų kovo viduryje nutarimu uždraudė teikti grožio ir odontologijos paslaugas.

Tai buvo pirmas žinomas skundas dėl Vyriausybės įvestų draudimų per karantiną.

Įmonės teigimu, Vyriausybė nenurodė, kodėl draudimai verslui buvo būtini, nors ir grindžiami poreikiu apsaugoti visuomenės sveikatą dėl COVID-19 pandemijos.

„„Aukštaitijos implantologijos klinika“ taip pat teigė abejojanti, ar Vyriausybė tokių pačių rezultatų negalėjo pasiekti švelnesnėmis verslo ribojimo priemonėmis.

Be to, pasak įmonės, nutarimu buvo suvaržyta ūkinės veiklos laisvė, nors Užkrečiamų ligų įstatyme tam nebuvo nustatyta pagrindo.

Siekdama sulėtinti naujojo koronaviruso plitimą, Vyriausybė nuo 2020 metų kovo 16 dienos Lietuvoje įvedė pirmąjį karantiną, uždarė valstybės sienas, apribojo prekybos ir paslaugų teikimą.

Apribojimai pamažu pradėti švelninti balandžio antroje pusėje, o karantinas panaikintas birželio 17-ąją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių