Laisvės gynėjų dienos atmintis suvienijo lietuvius skirtinguose pasaulio šalyse

  • Teksto dydis:

Pagerbdami žuvusiųjų už Lietuvos laisvę atminimą, kartu turime džiaugtis pergale, nes Sausio 13-oji yra tikroji Lietuvos laisvės pergalės diena. Šiuo metu kaip niekad svarbu palaikyti už laisvę kovojančius kaimynus, sakė užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis, virtualiai susitikęs su ministerijoje dirbančiais tuometinio sausio įvykių dalyviais.

Pokalbio metu buvo dalijamasi prisiminimais apie lemtingąją naktį ir apgintą Lietuvos Nepriklausomybę.

Simboline šviesos projekcija prisijungus prie pilietinės akcijos „Atmintis gyva, nes liudija“ ir nušvietus ministerijos pastatą, buvo pagerbtas 1991 metais žuvusiųjų už Lietuvos laisvę atminimas.

Užsienio reikalų ministerijoje surengta fotografo Juozo Kazlausko nuotraukų paroda „Ginant Lietuvos nepriklausomybę, 1991“.

Sausio 13-osios ir Laisvės gynėjų dienos atmintis suvienijo lietuvius skirtinguose pasaulio šalyse. Lietuvos diplomatinės atstovybės užsienyje prisijungė prie pilietinės akcijos „Atmintis gyva, nes liudija“, kvietė užsienyje gyvenančius lietuvius bei užsienio partnerius dalyvauti simboliniame bėgime „Gyvybės ir mirties keliu“, organizavo virtualius minėjimus, vaikų piešinių konkursus.

Kanados sostinės Otavos meras Jimas Watsonas 2021 metų sausio 13-ąją ketina paskelbti Lietuvos laisvės gynėjų diena Otavoje. Šia proga miesto savivaldybė planuoja paskelbti deklaraciją, o priešais Otavos savivaldybės istorinį pastatą laisvės gynėjų atminimui žydės „neužmirštuolių“ pieva. Kanados lietuvių muziejus-archyvas parengė specialią parodą anglų kalba, kurioje atspindimi 1991 metų sausio įvykiai.

Vašingtono ir Čikagos lietuvių bendruomenės nariai ir atstovybių darbuotojai dalyvavo bėgimo akcijoje „Gyvybės ir mirties keliu“. Vašingtone taip pat surengta R. Požerskio Sausio 13-osios nuotraukų paroda, eksponuojama ant ambasados tvoros. Čikagoje prie Lietuvos nepriklausomybės kovų vado Adolfo Ramanausko-Vanago paminklo buvo padėti vainikai ir uždegtos žvakutės, o Los Andžele, Ramiojo vandenyno pakrantėje pražydo keli tūkstančiai neužmirštuolių žiedų, jais pasipuošė ir Los Andželo simbolis – Santa Monikos apžvalgos ratas.

Sausio 13-oji paminėta ir Azijos bei Okeanijos regionuose. Lietuvos ambasada Australijoje kartu su Kanberos lietuvių bendruomene pirmą kartą pažymėjo Laisvės gynėjų dieną – simboliškai prisijungė prie pagarbos bėgimo ir pasipuošė neužmirštuolėmis, o Japonijoje sausio 13-oji paminėta Hiracukos miesto Tsuchisawos vidurinės mokyklos mokiniams pravedant pamoką apie Lietuvą, jos istoriją ir kultūrą, vaikams piešiant Sausio 13-ajai skirtus piešinius.

Paryžiuje buvo atidaryta žinomo prancūzų fotografo Pascalio Le Segretaino, 1991 metais sausį Vilniuje fiksavusio pasipriešinimo sovietų agresijai akimirkas, fotografijų paroda, vyko virtuali diskusija, sutelkusi 1991 metų sausio įvykių liudininkus Prancūzijoje.

Ambasada Čekijoje socialiniuose tinkluose „Facebook“ ir „Twitter“ įgyvendino Sausio 13-osios jubiliejaus viešinimo Čekijos publikoms kampaniją, kurios pagrindinės temos – Čekijos parama Lietuvai 1991 metais, Sausio 13-osios medaliais apdovanoti čekai.

Graikijos auditorijai skirtas „Huffington Post“ interviu su savo vardą į Lietuvos istoriją įrašiusiu graiku Nikolajumi Medvedevu apie trisdešimties metų senumo įvykius Vilniuje (ir Maskvoje), padėjusius apginti Lietuvos laisvę ir galiausiai nulėmusius Sovietų Sąjungos griūtį.

Talino Laisvės aikštė apšviesta Lietuvos tautinės vėliavos spalvomis. Talino meno gerbėjai buvo susipažindinti su specialia menininko ir animatoriaus Aurelijaus Čiupo vaizdo instaliacija.

Ambasada Latvijoje organizavo Sausio 13-osios bėgimą bei simboliškai apšvietė ambasados pastatą.

Sankt Peterburge suorganizuotos Šv. Mišios bei pristatyti vaizdo įrašai su Sankt Peterburgo visuomenės veikėjų ir menininkų prisiminimais ir kūriniais.

Lietuvos ambasados įvairiose pasaulio šalyse, atstovybės prie UNESCO, NATO bei atstovybės prie įvairių organizacijų Ženevoje paminėjo sausio 13-osios įvykių 30-ąsias metines ir pagerbė žuvusių laisvės gynėjų atminimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių