NVSC vadovas: legionelių tyrimas turėtų būti atliekamas profilaktiškai

Legionelių tyrimas turėtų būti atliekamas profilaktiškai, sako Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) vadovas Vaidotas Gruodys, reaguodamas į infekcinės ligos protrūkį Kauno mieste ir rajone.

„Šiai dienai legionelių tyrimas profilaktiškai nėra atliekamas, tai, matyt, turėtų būti atliekamas“, – BNS sakė V. Gruodys.

Šiemet iki gegužės 15-osios iš viso Lietuvoje registruoti 23 šios infekcinės ligos atvejai, visi – per protrūkį Kauno rajone ir Kaune, penki žmonės mirė. Centro duomenimis, dviejų žmonių mirties priežastis – legioneliozė, trijų užsikrėtusiųjų – gretutinės ligos.

Kaip BNS antradienį informavo „Kauno vandenys“, iš keturių arčiausiai legioneliozės židinių esančių gatvių priešgaisrinių hidrantų paimtuose bei ištirtuose vandens mėginiuose, legionelės bakterijų nerasta.

Mėginiai buvo paimti iš S. Lozoraičio, Žaliosios, Alyvų ir Budrių gatvių hidrantų.

Pasak įmonės, kitą savaitę turėtų paaiškėti geriamojo vandens tyrimų rezultatai iš mėginių, kurie praėjusią savaitę buvo paimti iš likusių Kauno vandenviečių.

NVSC antradienį informavo, kad iš 16 ligonių gyvenamųjų būstų paimtų vandens tyrimų, devyniuose nebuvo aptikta legionelių, dviejuose – aptikta, tačiau jų kiekis neviršijo nustatytos normos.

Atsakymų dar iš penkių gyventojų būstų laboratorinių tyrimų negauta.

Anot NVSC vadovo, dėl minėto protrūkio kalbėtasi su Valstybinės energetikos reguliavimo taryba, nuspręsta, kad reikalingi pokyčiai, daugiabučių gyvenamųjų namų šilumos punktų administratorių, įvado punktų kontrolė.

„Apsikeitėme pirminėmis mintimis, nusistatėme terminus ir dabar po kelių savaičių darysime susitikimą su konkrečiais pasiūlymais, kad tai išvirstų į kažkokius teisės aktų pasikeitimus, bendrausime su savivaldybėmis, kad ir joms nebūtų per didelio krūvio“, – kalbėjo jis.

V. Gruodžio teigimu, dėl šios infekcinės ligos tartasi ir su Pasaulio sveikatos organizacija.

„Dabar buvo susitikimas, derinamas kitas susitikimas, galbūt, jeigu bus sutarta, atvyks specialistai, užtikrins tą tyrimą, pasidalins gerąja patirtimi“, – sakė jis.

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys praėjusią savaitę teigė, kad legioneliozės protrūkis Kauno mieste ir rajone siejamas su Garliavos vandens siurblinės rezervuarų plovimo darbais.

Savo ruožtu „Kauno vandenys“ tvirtina, kad pasirodžius pirminei informacijai apie susirgimus įmonė savo iniciatyva paėmė vandens mėginius iš Garliavoje esančių vandentiekio tinklų. Įmonė taip pat akcentuoja, kad yra atsakinga už vandens tiekimą „iki įvadinio skaitiklio, už vidaus vamzdyno kokybę bendrovė neatsako“.

Legioneliozė – plaučių uždegimo rūšis, kurią sukelia bakterijos. Maždaug vienas iš dešimties susirgusiųjų šia liga miršta. Šios bakterijos plinta per vandens dulksną (aerozolius), dažniausiai dėl netinkamai prižiūrimos ar sukonstruotos vandentiekio sistemos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pavyzdžius imkite

Pavyzdžius imkite portretas
Iš dušu galvučių,o ne iš salto vandens hidrantu. Kiek jums galima sita pati kartoti????? Šaltame vandenyje legioneles nesiveisia. P.S. Bet jis turi būti šaltas o ne drungnas
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių