Pereiti į pagrindinį turinį

Lietuva – pusbrolių šalis

2009-04-09 09:00
Lietuva – pusbrolių šalis
Lietuva – pusbrolių šalis / Mindaugo Ažušilio nuotr. Priklausomybė: susisiekimo ministras E.Masiulis į šiltus postus sodina tik senus pažįstamus.

Konservatoriai, žadėję iš ministerijų ir valstybės valdomų įmonių išvalyti socialdemokratų įtaką, stropiai vykdo savo pažadą. Tačiau į tuos šiltus postus tuoj pat sėda valdančiųjų bičiuliai.

Bandė atkalbėti

Šią savaitę nauju Kruonio hidroakumuliacinės elektrinės (HAE) vadovu tapo vieno įtakingiausių konservatorių Seimo nario Arvydo Vidžiūno pusbrolis Laimonas Lukočius.

"Taip, jis yra mano pusbrolis. Bet aš prie jo įdarbinimo neprisidėjau nė vienu piršteliu. Jį net įspėjau. Sakiau: broliuk, pagalvok, ar tikrai nori ten eiti. Tikiu, kad tu puikiai susitvarkysi, bet atmink, kad turi vieną didelį minusą – esi mano pusbrolis. Gal jums sunku patikėti, bet Laimonas – tikrai gabus žmogus. Jis ilgai dirbo "Statoil", vadovavo "Ventus-Naftai", jį, atrodo, net "Jukos" kadaise kvietėsi", – įtikinėjo A.Vidžiūnas.

L.Lukočius pakeitė iki šiol Kruonio HAE direktoriaus pareigas laikinai ėjusį 47 metų Gintarį Meką, kuris tęs darbą technikos direktoriaus poste. Šių metų sausį G.Mekas pakeitė nuo 1992 m. elektrinei vadovavusį 70-metį Vaclovą Spudulį.

Yra manančių, kad G.Meko, Kruonio HAE dirbančio nuo 1988 m., patirtis kur kas vertingesnė nei naujojo vadovo, tačiau Kruonio HAE valdančios "Lietuvos energijos" atstovai viešai giria L.Lukočių, esą jis – patyręs ir kompetentingas vadovas, nors darbo elektrinėse patirties neturi.

Prieš pradėdamas darbą elektrinėje, 33 metų L.Lukočius ėjo bendrovės "Ventus-Nafta" generalinio direktorius pareigas, iki tol buvo šios bendrovės generalinio direktoriaus pavaduotojas ir komercijos direktorius. Dar anksčiau vyras ėjo įvairias pareigas bendrovėje "Lietuva Statoil".

Giminių labai daug

"L.Lukočius turi vadovauti Kruonio HAE reikalingas kompetencijas ir patirties. Net "Leo LT" akcininkė Energetikos ministerija pritarė šiai kandidatūrai. Tikiuosi, kad naujasis vadovas taps tvirta jungtimi tarp įmonės ir Energetikos ministerijos ir sėkmingai dalyvaus Kruonio HAE perdavimo valstybei procese", – nauju HAE direktoriumi džiaugėsi "Lietuvos energijos" vadovas Darius Masionis.

Energetikos ministerija kratosi atsakomybės ir tikina nematanti nieko bloga, kad valstybinių įmonių vadovais tampa Seimo narių giminaičiai ar bičiuliai.

"Pirmiausia, ministerija to kandidato nesirinko, "Lietuvos energijos" valdyba taip nusprendė. Taip, ministras pritarė L.Lukočiaus kandidatūrai, bet jis juk nesprendė, kas geresnis, o kas blogesnis. Jam pristatė kandidatą, kuris dėmių karjeroje neturi, o vadovavimo patirties turi. Tad ministras ir pritarė. Tikimės, kad naujokas susitvarkys. O dėl to, kad jis kažkieno giminaitis, nežinau, ar čia taip blogai. Jei jis bus geras vadovas, tai koks skirtumas, kieno jis pusbrolis. Visa Lietuva "švogerių" kraštas", – dienraščiui sakė energetikos ministro patarėjas Kęstutis Jauniškis.

Liberalai irgi neatsilieka

Tai jau ne pirmas kartas, kai svarbius postus užima valdančiųjų politikų bičiuliai ar giminaičiai. Švaraus politiko reputaciją neseniai susigadino susisiekimo ministras Eligijus Masiulis.

Susisiekimo ministro postą užėmęs Liberalų sąjūdžio (LS) lyderis šiltomis vietomis valstybės tarnyboje aprūpino ir studijų laikų bičiulius.

LS lyderis prieš rinkimus žadėjo skaidrią politiką ir veiklą, tačiau vos įsėdęs į susisiekimo ministro kėdę, savo patarėjais paskyrė senus draugus ir partijos bendražygius Paulių Jankauską, Tomą Karpavičių ir Šarūną Gustainį, kuriems pavedė prižiūrėti strategines sritis – telekomunikacijas, jūrų uostą, aviaciją, geležinkelius, Kelių direkciją.

Daug ką nustebino ir Susisiekimo ministerijos kuruojamo Tarptautinio Vilniaus oro uosto vadovo paskyrimas. Naujuoju direktoriumi tapo buvęs viešbučio "Klaipėda" direktorius Tomas Vaišvila. Jis iki tol taip pat neturėjo jokios patirties oro uostų valdymo srityje, tačiau esą nesunkiai nugalėjo trylika kitų kandidatų. T.Vaišvilos keliai su E.Masiuliu taip pat buvo susikirtę studijų laikais.

Be to, netrukus bus renkamas naujas Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos vadovas. E.Masiulis net neslepia, kad vienas realiausių pretendentų – jo politinis krikštatėvis, vienas LS įkūrėjų Eugenijus Gentvilas, baigiantis europarlamentaro kadenciją.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų