Pereiti į pagrindinį turinį

Lietuva savo komisaro gali ir neturėti

2009-05-20 12:22
Lietuva savo komisaro gali ir neturėti
Lietuva savo komisaro gali ir neturėti / "Scanpix" nuotr.

Išrinktajai Prezidentei Daliai Grybauskaitei atsistatydinus iš šiuo metu užimamų Europos biudžeto komisarės pareigų, Lietuva iki metų pabaigos galėtų likti be savo atstovo Europos Komisijoje (EK). EK atstovybės Lietuvoje vadovas Kęstutis Sadauskas teigia, kad pagal normalią praktiką atsistatydinusį komisarą iškart pakeičia kitas, tačiau dėl netrukus vyksiančių naujų Europos Parlamento rinkimų teisinės procedūros gali užsitęsti.

Išrinktoji Prezidentė D.Grybauskaitė Europos biudžeto komisarės pareigas žada eiti iki pat savo inauguracijos liepos 12 dieną, o jai atsistatydinus, Lietuva į šį postą turėtų deleguoti kitą savo pilietį.

Pasak K.Sadausko, paprastai tokia teisinė procedūra trunka 3-4 mėnesius, tačiau šiuo metu situacija sudėtingesnė - renkamas naujas Europos Parlamentas (EP), kuris turėtų išklausyti šalies kandidatą, bei baiginėjasi 5 metų EK kadencija.

Nežino, ar išvengs nesklandumų

Pagal galiojančius EK teisės aktus, eurokomisarą skiria Europos Komisijos vadovas, pasitaręs su ją deleguojančios šalies vyriausybe.

Europos Komisijos atstovas Lietuvoje K.Sadauskas aiškina, kad neformaliam derinimui Lietuvos Vyriausybė gali teikti daugiau nei vieną kandidatą. Jis pridūrė, kad teikiant kandidatus, Seimo pritarimas nėra būtinas, nes šaliai Europos Sąjungoje atstovauja Vyriausybė.

Pasak jo, kandidatui į Europos komisarus kvalifikuota balsų dauguma turi pritarti ir Ministrų Taryba. Vėliau kandidatas turi dalyvauti klausymuose įvairiuose Europos Parlamento komitetuose. Po šių klausymų komisaro kandidatūra plenariniame EP posėdyje tvirtinama slaptu balsavimu.

Būtent pastarasis teisinės procedūros žingsnis šiuo metu yra sudėtingiausias, nes netrukus bus renkamas naujas Europos Parlamentas, kuris savo veiklą pradės tik liepos viduryje.

„Klausimas, kokiame parlamente galima padaryti tuos klausymus (kandidatui į komisarus - lrt.lt), jeigu jis nelabai funkcionuoja“, - sakė K.Sadauskas.

Anot jo, įprastomis aplinkybėmis tokia procedūra trunka apie 3-4 mėnesius.
Pasak EK atstovybės Lietuvoje vadovo, naujasis eurokomisaras iš Lietuvos dirbtų iki spalio pabaigos.

Gali likti ir be komisaro

K.Sadauskas sakė, kad paprastai šalis negali likti be savo komisaro, tačiau nesiryžo teigti, kaip bus šiuo konkrečiu atveju: tai priklausys tiek nuo Premjero Andriaus Kubiliaus Vyriausybės, tiek nuo ES Ministrų tarybos.

„Valstybės reikalas, ar ji nori ir kaip nori užpildyti šitą Komisijos nario vietą. Europos Komisijos tikslas - kad ji būtų užpildyta“, - sakė jis.

Anot jo, liepos viduryje darbą pradėsiantis naujasis Europos Parlamentas gali nuspręsti, kad skirti naują komisarą, dirbsiantį tik iki lapkričio mėnesio (tada pasibaigia 5 metų EK kadencija), neapsimoka. Iki šiol apie tokią galimybę Lietuvos atstovai nebuvo kalbėję.

„Atsižvelgiant į tai, kad turime rinkimus, ir tai, kad Komisijai liko nedaug darbuotis, nežinau, ar nebus galvota eiti kitu keliu“, - sakė K.Sadauskas.

„Realiai tokio dalyko neturėtų būti. Įprasta praktika, kad to tarpo nėra, nors išimtine tvarka jis gali būti numatytas - tai turi nuspręsti, dalyvaujant ir Lietuvai, ES Ministrų taryba“, - pridūrė jis.

D.Grybauskaitė tikisi, kad jos portfelis bus perimtas

Išrinktoji Prezidentė D.Grybauskaitė pirmą dieną po rinkimų teigė mananti, kad Lietuvos atstovas sugebėtų bent trumpam perimti jos pareigas. Tam esą pritaręs ir EK pirmininkas Jose Manuelis Barroso.

„Priklauso nuo to, kokį portfelį Lietuva nori išlaikyti. Jeigu norėtų išlaikyti, pavyzdžiui, biudžeto - aš kalbėjau su J.M.Barroso, kuris sakė, kad pasiuntus žmogų, mums pavyktų, ko gero, iki metų pabaigus tą portfelį perimti“, - pirmadienį sakė ji.

D.Grybauskaitė taip pat pridūrė, kad dėl būsimo Europos komisaro portfelio turi derėtis tiek EK vadovai, tiek Lietuvos Vyriausybė.

„Derybos bus tiek su Lietuvos Vyriausybe, tiek su prezidentu J. M. Barossu, ir laikmetį mes pasižiūrėsime, kada yra patogiausia“, - sakė išrinktoji Prezidentė.

Kandidatų į komisaro postą daugėja

Antradienį Liberalų ir centro partijos lyderis Artūras Zuokas žurnalistams patvirtino, kad svarstomi bent trys kandidatai, galintys užimti eurokomisaro postą. Tai buvęs euroderybininkas, parlamentaras Petras Auštrevičius, užsienio reikalų ministras Vygaudas Ušackas, finansų ministras Algirdas Šemeta.

„Mes teigiamai vertiname visas politikos kuluaruose minimas kandidatūras į eurokomisarus - ir Petro Auštrevičiaus, ir Algirdo Šemetos, ir šiuo atveju - Vygaudo Ušacko. Tokios kandidatūros aptarinėjamos, jas diskutuojame“, - antradienį žurnalistams sakė A.Zuokas.

Apie tai, kad neatsisakytų eiti komisarės pareigų, pranešė ir europarlamentarė Laima Andrikienė.

Premjeras A.Kubilius teigė, kad iki liepos 12 d. neskelbs, ką deleguoja į eurokomisarus.  

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų