Lietuva Vašingtono arbitražo prašo nutraukti ginčą su „Veolia“

  • Teksto dydis:

Lietuva Vašingtono arbitražo prašo nutraukti Prancūzijos energetikos koncerno „Veolia“ 2016 metais inicijuotą bylą prieš Lietuvos valstybę – joje „Veolia“ reikalauja beveik 120 mln. eurų žalos atlyginimo.

Lietuvos priešieškinio reikalavimą priteisti iš „Veolia“ daugiau nei 130 mln. eurų kompensaciją už jo padarytą žalą valstybei ir vartotojams nuspręsta toliau reikšti ne arbitraže, o Lietuvos teismuose, BNS patvirtino Energetikos ministerija.

Pasak ministro patarėjos Aurelijos Vernickaitės, tokį prašymą teikianti Lietuva remiasi Europos Sąjungos Teisingumo Teismo (ESTT) 2018 metų kovą priimtu sprendimu Slovakijos ir Nyderlandų bendrovės „Achmea“ byloje, kad ES šalių narių investicijų skatinimo ir apsaugos sutarčių nuostatos, numatančios ginčų sprendimą arbitraže, yra nesuderinamos su ES teise ir neturinčios teisinės galios.

Be to, ES narės yra pasirašiusios deklaraciją, kuria susitarta siekti, kad bylos, kurių arbitražo teismai neturi kompetencijos nagrinėti, turi būti nutrauktos.

„Mūsų vertinimu, esant tokioms aplinkybėms, jokie Vašingtono arbitražo sprendimai negalėtų būti įgyvendinti ES šalyje, taip pat ir Lietuvoje, kaip prieštaraujantys ES teisei. Siekiant, kad „Veolia” padaryta žala būtų atlyginta valstybei ir šilumos vartotojams, Lietuva reikalavimus dėl daugiau nei 130 mln. eurų žalos teiks Lietuvos teismams“, – BNS sakė A. Vernickaitė.

Lietuva antradienį Vašingtono arbitražui pateikė atsiliepimą ir vienus paskutinių procesinių dokumentų šioje byloje. Šalims baigus apsikeitimą dokumentais, 2020 metų sausį planuojamas pirmasis arbitražo posėdis.

„Veolia“ Vašingtono arbitražui pateiktame ieškinyje teigia, kad jos investicijos nukentėjo dėl nesąžiningo Lietuvos politikų ir reguliavimo institucijų elgesio, ir reikalauja 118 mln. eurų žalos atlyginimo.

Tuo metu Lietuvos valdžios, Vilniaus miesto ir teisėsaugos pareigūnai kaltina „Veolios“ atstovus neteisėtai manipuliavus energijos kainomis ir savo ruožtu pateikė pretenziją koncernui.

Vilnius savivaldybė ir jos kontroliuojama įmonė Vilniaus šilumos tinklai dėl 2002–2017 metų „Veolia“ investicijų į miesto šilumos ūkį su prancūzais bylinėjasi Stokholmo arbitraže, kur siekia prisiteisti per 400 mln. eurų. „Veolia“ teigia, kad žalą dėl neteisėtų valdžios veiksmų patyrė ji ir savo ruožtu reikalauja atlyginti 22 mln. eurų.

Dalį – iki 5 mln. eurų – Vilniaus valdžios teisinių išlaidų šiame ginče finansuos Liuksemburge įsteigtas rizikos kapitalo fondas „Profile Investment“. Jo sėkmės mokestis priklausys nuo prisiteistos sumos – ji gali siekti iki 21,5 mln. eurų.

Ginče Vašingtono arbitraže Lietuvai atstovauja viena didžiausių pasaulyje advokatų kontorų JAV „Shearman & Sterling“ kartu su Lietuvos advokatų kontora „Tark,Grunte, Sutkiene ir partneriai“. Anksčiau teigta, kad šis bylinėjimasis Lietuvai gali kainuoti 3–4 mln. eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

o

o portretas
prieko cia jav ?...negi ji jau valdo planeta su sionistais kurie taip myli zmoniu pinigus.ir kuria planus 3PK o kongresas nieko negali padaryti nes karo masina ju rankose o trumpukas metosi /figaro ten figaro sen/......
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių