Lietuvoje pradeda veikti Galimybių pasas: kokių laisvių suteiks?

  • Teksto dydis:

Nuo pirmadienio Lietuvoje pradeda veikti Galimybių pasas, suteiksiantis daugiau laisvių paskiepytiems, persirgusiems ar COVID-19 testą atlikusiems žmonėms.

BNS pateikia svarbiausią informaciją, susijusią su šio dokumento galiojimu:

Naudotojai.

* Persirgusieji Galimybių pasą galės gauti tuo atveju, jei nuo ligos nustatymo dienos praėjo mažiau nei 180 dienų, o susirgimas patvirtintas PGR ar antigeno testo rezultatu.

* Paskiepyti žmonės tokį dokumentą galės turėti, praėjus savaitei po „Pfizer“, „Moderna“ vakcinos antrosios dozės suleidimo ar praėjus keturioms savaitėms po „Johnson & Johnson“ (ja skiepijama tik viena doze), „AstraZeneca“ vakcinos pirmosios dozės suleidimo (pastaruoju atveju būtinas antrasis skiepas, praėjus ne ilgiau nei 12 savaičių po pirmosios dozės).

* Besitiriantys žmonės galimybių pasu galės naudotis parą, skaičiuojant nuo ėminio paėmimo momento.

* Galimybių pasas be papildomo testavimo taip pat bus išduodamas vaikams iki 16 metų.

Galimybės.

* Paso turėtojai galės patekti į restoranų, kavinių, lošimo namų, barų ir kitų laisvalaikio vietų vidų, išskyrus naktinius klubus.

* Pirtyse, baseinuose galės lankytis neribotas skaičius žmonių.

* Bus leidžiami iki 2 tūkst. žiūrovų talpinantys renginiai lauke bei iki 500 žiūrovų talpinantys renginiai viduje, tačiau organizatoriai turės užtikrinti, kad žiūrovai užimtų ne daugiau kaip 75 procentus sėdimų vietų.

* Asmeninėse šventėse gali dalyvauti iki 10 žmonių viduje ir neribotas skaičius lauke.

* Leidžiami suaugusiųjų neformalaus švietimo užsiėmimai.

* Darbuotojai su pasu galės grįžti iš nuotolinio darbo į fizines darbo vietas tiek viešajame, tiek privačiame sektoriuje.

Išdavimas.

* Galimybių pasas bus prieinamas interneto svetainėje gpasas.lt. Norint jį gauti, reikės patvirtinti tapatybę per Elektroninius valdžios vartus. Tuomet suformuotą QR kodą bus galima atsisiųsti ir atsispausdinti arba išsisaugoti telefone.

* Neturintiems prieigos prie interneto Registrų centras dokumentą žada išduoti klientų aptarnavimo vietose. Galimybių pasą reikės atnaujinti kas savaitę.

Patikros.

* Ar į kavinę, restoraną, baseiną ir kitas leidžiamas vietas einantis žmogus turi Galimybių pasą, atsakingi tą veiklą vykdantys asmenys. Jie išduotus QR kodus tikrins gpasas.lt portale. Kilus įtarimui, taip pat gali būti paprašyta pateikti asmens tapatybės dokumentą.

* Ar verslas laikosi reikalavimų, galės tikrinti policijos pareigūnai, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, kitos institucijos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

gerai

gerai portretas
po referendumo bus lengviau a trinkti liberspalvotus kuriuos internuosim i eurodurnyna VALIOooo....

Kawenskas

Kawenskas portretas
Galimibiu pasas=afioros vaisius... Kuom jis padės sergančiam? Covid pasaulinio bankų afiora...

batas

batas portretas
galimybiu pasas darytis testus.....
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių