Lietuvos antstolių rūmų vadovas: antstoliai smurtą patiria nuolat

  • Teksto dydis:

Vilniuje šią savaitę per iškeldinimo procedūrą nušovus advokatą ir sužeidus du policijos pareigūnus, Lietuvos antstolių rūmų vadovas teigia, kad antstoliai su grasinimais ir psichologiniu, fiziniu smurtu susiduria nuolat, todėl būtina keisti visuomenės požiūrį į šią profesiją.

„Kad ir kaip būtų gaila, tiek viešoji nuomonė, tiek politiniai sprendimai šiuo metu yra kur kas palankesni neretai piktybiškiems skolininkams, o ne tiesiog savo darbą dirbantiems specialistams. Suprantama, kad per vieną dieną ar mėnesį situacija nepasikeis, tačiau apie tai diskutuoti ir imtis pokyčių yra būtina“, – šeštadienį išplatintame Antstolių rūmų pranešime teigė Irmantas Gaidelis.

Anot jo, labai svarbu, kad įstatymus ir kitus sprendimus priimantys politikai patys skatintų gerbti teismo sprendimus ir juos vykdyti.

Ketvirtadienį antstolio pareigas vykdantis asmuo nenukentėjo tik dėl to, kad policijos pareigūnas laiku jį apsaugojo.

„Lietuvos antstolių rūmai kviečia politikus, visuomenę atkreipti dėmesį į pavojingą ir nerimą keliančią tendenciją, kai grasinimai, įtampa ir stresas tampa natūralia ir, svarbiausia, visuomenėje toleruojama antstolių darbo dalimi“, – nurodoma pranešime.

„Kartais atrodo, jog visuomenėje specialiai skatinamas požiūris, kad bet koks skolininkas yra vargšas“, – teigia I. Gaidelis.

Lietuvos antstolių rūmai tvirtina užfiksavę daugiau kaip 200 incidentų, susijusių su antstolių profesine veikla.

„Žinau kur gyveni, visko gali nutikti“, „visus čia reikia iššaudyti“, „tu, gnyda, būsi gyvas pakastas“ – į tokius ir panašius pareiškimus antstoliai dažnai jau net nebekreipia dėmesio, teigiama pranešime.

„Vieną naktį piktybinis skolininkas prie penkių skirtingų Kauno antstolių kontorų atvilko ir paliko penkis akmeninius kryžius, kaip spėjama, pavogtus nuo vokiečių kareivių kapaviečių. Kitas agresyvus žmogus, sekęs antstolį požeminėje pėsčiųjų perėjoje, telefonu garsiai kalbėjo, kad „storulis dabar yra senamiestyje, perėjoje, jį reikia paimti ir nuvežti į mišką, pavedimą jums vėliau padarysiu“. Vieną rezonansinį sprendimą vykdžiusios antstolės dukrai netgi teko keisti mokyklą“, – teigė Antstolių rūmų vadovas.

Tarp Antstolių rūmų iniciatyva renkamų ir fiksuojamų incidentų su skolininkais, yra ir tokių makabriškų atvejų, kaip išmatomis išterliotos antstolio kontoros durys ar ant jų užkabinta neaiškaus smulkaus gyvūno skerdena.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Yra uz ka. Juos dazniau reikia ATSAUDYTI.

Jau tik nelaikykit jų vargšais

Jau tik nelaikykit jų vargšais portretas
Jei būtų antstoliam blogai, tai nedirbtų. Bet ten pinigai upėm plaukia. Susidūriau su jais, kai vaikas gatvę kirto ne per perėją. Antkainiai jų stulbinantys. Taip kad ne vargšai.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių