Lietuvos kariuomenė aktyviai pagerbs Lietuvos laisvės gynėjus

  • Teksto dydis:

Sausio 10-13 d. Lietuvoje ir užsienyje esančiose lietuvių bendruomenėse vyks renginiai, kuriais bus išreiškiama pagarba bei padėka Sausio 13-osios įvykių aukoms – Lietuvos žmonėms, žuvusiems 1991-ųjų sausio 13-osios naktį ir mirusiems nuo sužalojimų, patirtų sovietiniams kariniams daliniams šturmuojant Vilniaus televizijos bokštą bei Radijo ir televizijos komiteto pastatą.

Lietuvos laisvės gynėjų renginiuose dalyvaus krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis, Lietuvos kariuomenės vadas generolas leitenantas Valdemaras Rupšys, pajėgų vadai, kiti ministerijos ir kariuomenės atstovai, kariai.

Atkūrus Lietuvos nepriklausomybę ir siekiant apginti pasirinktą Laisvės kelią Sausio 13-ąją žuvo Loreta Asanavičiūtė, Virginijus Druskis, Darius Gerbutavičius, Rolandas Jankauskas, Rimantas Juknevičius, Alvydas Kanapinskas, Algimantas Petras Kavoliukas, Vytautas Koncevičius, Vidas Maciulevičius, Titas Masiulis, Stasys Mačiulskas, Alvydas Matulka, Apolinaras Juozas Povilaitis, Ignas Šimulionis, Vytautas Vaitkus.

Vienas iš dalyvių gausa pasižyminčių šio svarbaus įvykio atminimo renginių – tarptautinis pagarbos bėgimas „Gyvybės ir mirties keliu“.

29 kartą Vilniuje organizuojamame bėgime 9-ių kilometrų atstumą miesto gatvėmis nuo Antakalnio (Karių kapų g.) iki Karoliniškių (Sausio 13-osios g.) kviečiami visi norintys pagerbti šiuos Laisvės gynėjus ir esantys neabejingi bėgimo sporto šakai įvairaus amžiaus ir profesijų asmenys.

Kasmet šį maršrutą Vilniaus gatvėmis įveikia įvairių institucijų, organizacijų, švietimo įstaigų ar sporto klubų bėgikai iš Lietuvos ir užsienio. Įsisegę Trispalvę juostelę ar Neužmirštuolės žiedą kartu bėga kariai, policininkai, ugniagesiai, pasieniečiai, prokurorai, šauliai, skautai, moksleiviai ir studentai, senjorai, sportininkai, profesionalai ir mėgėjai, kai kurie į draugiją pasiimdami net ir keturkojus bėgikus.

Pagarbos bėgimas „Gyvybės ir mirties keliu“ žinomas ir tarp NATO valstybių bei šalių partnerių karių. 2013 m. kartu su tūkstančiais kitų bėgikų bėgo tuometinis Švedijos gynybos atašė Lietuvai plk. ltn. Tapani‘is Aslak‘as Mattus‘as, o  2017–2018 m.  –  tuometinis Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) sausumos pajėgų Europoje vadas gen. mjr. John‘as Gronski‘is. 2018 m. pirmą kartą bėgime dalyvavo per 200 Lietuvoje dislokuoto NATO priešakinių pajėgų bataliono karių iš Kroatijos, Norvegijos, Nyderlandų, Prancūzijos ir Vokietijos kontingentų.

Šiais metais Laisvės gynėjams pagerbti skirtas pagarbos bėgimas „Gyvybės ir mirties keliu“ organizuojamas ir Danijoje, JAV bei Jungtinėje Karalystėje.

Tarptautinį pagarbos bėgimą „Gyvybės ir mirties keliu“ organizuoja Krašto apsaugos ministerija ir Lietuvos kariuomene kartu su Lietuvos bėgimo mėgėjų asociacija. Taip pat prie šio renginio prisideda Švietimo mokslo ir sporto ministerija, Lietuvos Respublikos Seimas, Kultūros ministerija, AB Lietuvos radijo ir televizijos centras, Vilniaus miesto savivaldybė, Lietuvos Tautinis Olimpinis komitetas, Vilniaus apskrities policija ir kitos įstaigos.

Lietuvos hidrometeorologinės tarnybos duomenimis, šeštadienį prognozuojamos bėgimui palankios oro sąlygos, todėl tikimasi rekordinio dalyvių skaičiaus XXIX pagarbos bėgime „Gyvybės ir mirties keliu“.

Lietuvos Laisvės gynėjų dienos 29-ųjų metinių minėjimo programa

Sausio 10 d., penktadienis

13.00 val. – Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademijos kariūnų interaktyvus edukacinis renginys „Sausio 13-oji. Ko galime pasimokyti?“ Lietuvos Respublikos Seimo Konstitucijos salėje*;

15.00 val. – Nukentėjusiųjų nuo sovietų agresijos susitikimas Vilniaus televizijos bokšte.

Sausio 11 d., šeštadienis

10.00-11.40 val. bėgimo dalyvių registravimas aikštėje prie Antakalnio kapinių (Karių kapų g.);

11.40 val. Gėlių padėjimo ant žuvusių Laisvės gynėjų kapų ceremonija;

12.00 val. XXIX tarptautinio bėgimo „Gyvybės ir mirties keliu“ startas;

13.10 val. XXIX tarptautinio bėgimo „Gyvybės ir mirties keliu“ finišas;

13.20 val. Gėlių padėjimas prie televizijos  bokšto memorialinės sienos (Sausio 13-osios g.);

13.30 val. baigiasi bėgimo laikas ir atidaromos miesto gatvės.

Sausio 12 d., sekmadienis

12.00 val. – Iškilminga Laisvės gynėjų rikiuotė Lietuvos laisvės gynėjų galerijoje*;

12.30 val. (laikas derinamas) – Laisvės gynėjų susitikimas Lietuvos Respublikos Seimo Kovo 11-osios Akto salėje*;

16.00–21.00 val. – Atvirų durų valandos Lietuvos Respublikos Seimo Lietuvos laisvės gynėjų ir Vitražo galerijose (Seimo I rūmai);

16.30 val. – Atminimo laužų uždegimo ceremonija prie Vilniaus televizijos bokšto;

17.00 val. – Atminimo laužų uždegimas prie Lietuvos nacionalinio radijo ir televizijos pastato;

17.40 val. – Gėlių padėjimas Parlamento gynėjo kario savanorio Artūro Sakalausko žūties vietoje;

18.00–18.30 val. – Atminimo laužų uždegimo ceremonija Nepriklausomybės aikštėje;

18.30 val. – Sąjūdžio valanda Nepriklausomybės aikštėje;

19.00 val. – Koncertas „In memoriam“ Šv. Jonų bažnyčioje;

19.00 val. – Tradicinis Parlamento gynėjų susitikimas Vilniaus įgulos karininkų ramovėje.

Sausio 13 d., pirmadienis

8.00 val. – Pilietinė akcija „Atmintis gyva, nes liudija“. Kiekviename lange uždegamos žvakutės ;

9.00 val. – Gėlių padėjimo ceremonija prie Kovo 11-ajai skirto paminklo „Žinia“ Nepriklausomybės aikštėje;

10.00 val. – Iškilmingas Laisvės gynėjų dienos minėjimas ir Laisvės premijos įteikimo ceremonija Lietuvos Respublikos Seimo Kovo 11-osios Akto salėje**;

12.00 val. – Valstybės vėliavos pakėlimo ceremonija Nepriklausomybės aikštėje;

12.30–14.30 val. – Atvirų durų valandos Seimo Lietuvos laisvės gynėjų ir Vitražo galerijose (Seimo I rūmai);

13.30 val. – Žuvusiųjų už Lietuvos laisvę pagerbimo ceremonija Antakalnio kapinėse;

15.00 val. – Lietuvos Respublikos Seimo Laisvės kovų ir valstybės istorinės atminties komisijos, Sveikatos reikalų, Socialinių reikalų ir darbo, Neįgaliųjų teisių komitetų, Lietuvos Respublikos Sveikatos apsaugos, Socialinės apsaugos ir darbo ministerijų atstovų susitikimas su žuvusiųjų artimaisiais ir nukentėjusiais nuo Sovietų Sąjungos agresijos 1991 metais Seimo Konstitucijos salėje***;

17.30 val. – Šv. Mišios Vilniaus arkikatedroje bazilikoje.

* – pagal sąrašą

**– su kvietimais

*** – su kvietimais



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pagarba

Pagarba  portretas
žuvusiems, kovojusiems, visiems, kas palaikė

matai

matai portretas
dar yra kitaip lojanciu ir tai ko gero is tu paciu vunderchuliganu sutves kurie dauzo griauna ir niekina musu didvyrius neatmetant ir Liucbergklano kuri atseit /gerbia /kuklios/ sionbobeles su visa magnoliteisinta sutve kuri verziasi i musu krasta grobdama vaikus ir darydama kitas nieksybes ?.....

Patriot

Patriot portretas
Už Lietuva vyrai!
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių