Ligoninės ruošiasi priimti sužeistuosius iš Ukrainos: ar gali tekti stabdyti planines operacijas?

  • Teksto dydis:

Ligoninės Lietuvoje ruošiasi priimti karo sužeistuosius, informuoja LNK.

Į Lietuvą tūkstančiais plūstant pabėgėliams, o didžiajai daliai esant moterų, Kauno ligoninė ruošiasi priimti nėščiąsias.

„Esame taip pat pasiruošę priimti, susiinventorizavome darbuotojus, ar galės susikalbėti, nes tas kalbos barjeras gali būti svarbus“, – teigė LSMU Kauno ligoninės direktorė medicinai Diana Žaliaduonytė.

Ligoninė priims ukrainietes tiek su medikų siuntimais, tiek skubiosios pagalbos tvarka. „Darbuotojas tikrai rūpinasi ir pačiais mažiausiais, Šilainių padalinyje galima atnešti paramą vaikams, nes ten yra mūsų Vaikų ligų skyrius. Pediatrai irgi yra pasirengę priimti vaikučius, jeigu jiems bus reikalinga kažkokia skubi medicininė pagalba“, – informavo D. Žaliaduonytė.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) rengia rekomendacijas ligoninėms, kaip elgtis, jeigu į Lietuvą pradėtų plūsti sužeisti ukrainiečiai. Bendraujama su keturiolika ligoninių šalyje, kurios turi traumų centrus. „Susiskaičiavo, kiek galėtų vietų skirti iš Ukrainos atvykstantiems sužeistiesiems priimti. Aišku, persižiūrėjo tą resursą, rezervą ir yra susiskaičiavę, kad maždaug nuo 400 iki 600 vietų galėtų pasiūlyti šiame etape“, – kalbėjo SAM kanclerė Jurgita Grebenkovienė.

Jeigu situacija keistųsi Europoje ir Lietuvoje ir būtų kažkas kitaip, tai planinių paslaugų skaičiai gali nukentėti.

Jeigu sužeistųjų daugėtų, jų priėmimui būtų ruošiamos ir kitos gydymo įstaigos. „Vis dar turime COVID-19, kur iš tikrųjų irgi reikia užtikrinti paslaugas mūsų gyventojams. Tai vėlgi, spręstume pagal situaciją. Vėlgi, jeigu matysime, kad esant poreikiui tų pasiūlytų lovų jau nebėra ir reikia rezervų žiūrėti kitur, tai tą ir padarysime“, – pridūrė SAM atstovė.

Tikimasi, jog sužeistųjų srautai nebus tokie, jog prireiktų stabdyti planines operacijas. „Priimant pabėgėlius ukrainiečius, tai manome, kad nereikės to daryti. Bet aišku, jeigu situacija keistųsi Europoje ir Lietuvoje ir būtų kažkas kitaip, tai planinių paslaugų skaičiai gali nukentėti“, – įspėjo LSMU Kauno ligoninės direktorė medicinai D. Žaliaduonytė.


Šiame straipsnyje: LNK turinyskaras Ukrainojesužeisti žmonėssužeisti ukrainiečiai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių