Pereiti į pagrindinį turinį

Likimą spręs komisija

2012-05-25 23:59
Likimą spręs komisija
Likimą spręs komisija / Tomo Raginos nuotr.

Kauno apygardos teismo Civilinių bylų skyriaus teisėjai Neringai Venckienei gresia įtarimai demonstravus nepagarbą teismui, nevykdžius teismo sprendimų, trukdžius antstolei atlikti pareigas, piktnaudžiavus globėjos teisėmis.

Sudarė komisiją

Prokurorai teigia surinkę užtektinai duomenų, kad galėtų teisėjai pateikti įtarimus pagal penkis Baudžiamojo kodekso straipsnius: dėl trukdymo antstolio veiklai, pasipriešinimo valstybės tarnautojui ar viešojo administravimo funkcijas atliekančiam asmeniui, nepagarbos teismui, teismo sprendimo, nesusijusio su bausme, nevykdymo ir dėl piktnaudžiavimo tėvų, globėjo ar rūpintojo arba kitų teisėtų vaiko atstovų teisėmis.

Dėl šių galimų veikų prokurorai prašo Seimo leidimo patraukti teisėją baudžiamojon atsakomybėn ir kitaip suvaržyti jai laisvę, nes pagal Konstituciją teisėjai Lietuvoje turi teisinę neliečiamybę.

Šį kreipimąsi parlamentarams perskaitė generalinio prokuroro pavaduotojas D.Raulušaitis, šiuo metu laikinai einantis generalinio prokuroro pareigas.

Išklausęs Generalinės prokuratūros atstovo pranešimą, Seimas sudarė laikinąją komisiją parengti rezoliucijos projektui, ar tenkinti generalinio prokuroro prašymą. Dvylikos narių komisija sudaryta 68 parlamentarams balsavus už, devyniems prieš ir septyniems susilaikius.

Komisijos pirmininke paskirta Darbo partijos narė Virginija Baltraitienė, pavaduotoju – konservatorius Stasys Šedbaras. Komisijai pavesta rezoliucijos projektą parengti iki birželio 20 d.

Apie bausmes dar nekalba

Vėliau atsakydamas į žurnalistų klausimus D.Raulušaitis sakė, kad kol kas per anksti svarstyti, kokių bausmių N.Venckienė gali sulaukti dėl minėtų veikų.

"Klausimas yra ankstyvas, visų pirma turėtų būti atliktas ikiteisminis tyrimas, jei byla bus perduota teismui, ten ir bus nuspręsta, kokios nuobaudos", – sakė D.Raulušaitis.

Klausiamas, kodėl į Seimą kreiptasi tik dabar, kai vienas galimų įtarimų – dėl dar 2010 m. pasakytų žodžių, D.Raulušaitis tvirtino, kad iki šiol laukta reikiamų duomenų.

"Sprendimą priima generalinis prokuroras ir man nelabai etiška būtų komentuoti jo sprendimus. Paties generalinio prokuroro ne kartą buvo minėta, kad siekiama surinkti visus duomenis, kad tas sprendimas būtų priimtas, ir kai kurie duomenys, konkrečiai tariant, semiotinė specialistų išvada, gauta tik prieš keletą savaičių. O vėliau dar kilo būtinybė bei poreikis šį sprendimą priimti ir pastarųjų metų įvykių kontekste. Taip ir susiklostė, kad tas sprendimas buvo priimtas, kai buvo priimtas", – kalbėjo generalinio prokuroro pavaduotojas.

Klausiamas, ar Seimo nariai galės susipažinti su pareigūnų filmuota medžiaga, kaip buvo perduodama mergaitė, D.Raulušaitis sakė, kad sprendimą dėl ikiteisminio tyrimo medžiagos priima bylą tiriantis prokuroras.

"Sprendimus dėl leidimo susipažinti su ikiteisminio tyrimo duomenimis, matyt, ir tuo įrašu, nes jis, jei dar netapo, tai taps ikiteisminio tyrimo medžiagos dalimi, turės priimti tuos tyrimus organizuojantys prokurorai", – pabrėžė Generalinės prokuratūros atstovas.

Mažiausiai trys tyrimai

N.Venckienės pavardė figūruoja mažiausiai trijuose Kauno ir Vilniaus prokuratūrų atliekamuose ikiteisminiuose tyrimuose.

Generalinė prokuratūra yra gavusi du Vilniaus apylinkės prokuratūros prašymus naikinti teisėjos neliečiamybę, atliekant du ikiteisminius tyrimus – dėl nepagarbos teismui ir teismo sprendimo nevykdymo. Šie tyrimai vėliau sujungti į vieną.

Be to, Kauno apygardos prokuratūra gegužės 17 d. pradėjo dar du ikiteisminius tyrimus dėl pasipriešinimo pareigūnui ir trukdymo antstoliui vykdyti teismo sprendimą bei piktnaudžiavimo globėjo teisėmis.

Kaip nurodoma kreipimesi, per ikiteisminius tyrimus surinkti duomenys leidžia manyti, kad N.Venckienė 2010 m. lapkričio 17 d. Panevėžio miesto apylinkės teisme viešai užgauliai pažemino teisingumą vykdantį teismą.

Cituoja teisėjos žodžius

Kreipimesi cituojami N.Venckienės žodžiai: "Čia ne pabaiga, aš netylėsiu ir tuo niekas nesibaigs. Jūs pamatysit, praeis du, penki metai ir viskas išlįs. Tegu jie negalvoja, kad jie dabar užgesino viską, būdami korumpuoti, kyšininkai, ir iškrypėlių klaną gindami, čia taip nebus."

Tokiais žodžiais, kaip teigiama kreipimesi, N.Venckienė užgauliai pažemino teisingumą vykdantį teismą – Panevėžio apylinkės teismo kolegiją: pirmininką Vytautą Krikščiūną ir kolegijos narius Ritą Bilevičienę bei Daivą Gadliauskienę, dėl jos veiklos. Teismas tuomet nutraukė baudžiamąją bylą dėl galimos pedofilijos vieninteliam kaltinamajam Andriui Ūsui mirus.

Taip pat N.Venckienė nevykdė Kėdainių rajono apylinkės teismo 2011 m. gruodžio 16 d. sprendimo, kuriuo buvo įpareigota skubiai perduoti globojamą mergaitę jos motinai Laimutei Stankūnaitei, neužtikrino, kad būtų laikomasi vaiko teisės apsaugos specialistų parengtos bendravimo su mama tvarkos ir grafiko, neužtikrino galimybės bendrauti mergaitės gyvenamoje vietoje, taip pat nepaisė antstolio patvarkymo vaiką perduoti mokykloje, vėliau – atvykti kartu į policijos komisariatą, kur mergaitė turėjo būti perduota mamai. Kaip teigiama prokurorų kreipimesi, taip elgdamasi N.Venckienė nevykdė teismo sprendimo.

Taip pat teigiama, kad šiemet gegužės 17 d. N.Venckienė trukdė antstolei vykdyti teismo sprendimą, piktnaudžiavo vaiko atstovo teisėmis psichiškai gniuždydama vaiką.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų