Pereiti į pagrindinį turinį

„Lito devalvavimas“ iš posto neišvertė

2009-03-17 18:04
„Lito devalvavimas“ iš posto neišvertė
„Lito devalvavimas“ iš posto neišvertė / Diena Media archyvo nuotr.

Pasvarstymais apie galimą lito devalvavimą sumaištį sukėlęs Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Kęstutis Glaveckas išliko savo poste. Valdantieji nedalyvavo slaptame balsavime dėl nepasitikėjimo juo, pabūgę galimo koalicijos žlugimo.

Balsavime dėl Biudžeto ir finansų komiteto pirmininko atleidimo dalyvavo vos daugiau kaip pusšimtis Seimo narių, todėl nepakako balsų priimti tokį sprendimą. Norint atleisti komiteto vadovą, už tai turėjo balsuoti ne mažiau kaip 71 Seimo narys.

Nepasitikėjimo K.Glavecku procedūrą inicijavo Seimo opozicija po to, kai šalyje kilo litų keitimo į eurus ir kitą valiutą bumas, paskatintas šio politiko viešų pasvarstymų apie galimą lito devalvaciją.

Opozicijos lyderis, socialdemokratas Gediminas Kirkilas Seimo posėdyje sakė, kad nepasitikėjimas K.Glavecku inicijuotas dėl jo, kaip vieno pagrindinių parlamento komitetų vadovo, neatsakingų pareiškimų. „Jie sukėlė sumaištį visuomenėje ir netgi sukėlė grėsmę valstybės ekonominiam ir finansiniam stabilumui“, - teigė G.Kirkilas.

Bet K.Glaveckas atmetė opozicijos kaltinimus. „Nesijaučiu kaltas dėl to, ką padariau“, - pareiškė jis. „Bet tą pamoką, kad žodis gali atsigręžti prieš jį pasakiusį, aš tikrai išmokau“, - pridūrė politikas.

Biudžeto ir finansų komiteto vadovas tvirtino, kad dabartinė Vyriausybė, vadovaujama Andriaus Kubiliaus, daro viską, palaikydama finansų sistemos stabilumą. „Net ir iš Nobelio ekonomikos premijos laureatų sudaryta vyriausybė vargu ar galėtų padaryti daugiau tokioje situacijoje, kokioje dabar yra pasaulinė ekonomika“, - sakė politikas.

K.Glaveckas pripažino už savo pareiškimus gavęs pylos nuo valdančiosios koalicijos partnerių. „Iš pradžių nesupratau, už ką čia esu baramas, bet paskui suradau“, - kalbėjo jis.

„Komiteto pirmininko pareigų gal ir neteksiu, bet ekonomikos profesoriaus vardo - ne“, - sakė K.Glaveckas.

Bet po diskusijų surengtas Seimo narių slaptas balsavimas įrodė, kad valdančiosios partijos nėra linkusios versti iš pareigų Biudžeto ir finansų komiteto pirmininko.

Biudžeto ir finansų komiteto pirmininką užstojo valdančiojo Liberalų sąjūdžio, kuriam priklauso ir K.Glaveckas, pirmininkas, susisiekimo ministras Eligijus Masiulis: „Atvirai teigiu, kad aš pasitikiu profesoriumi, jo kompetencija, jo ilgamete patirtimi parlamente. Be abejo, tai, kas atsitiko, yra pamoka mums, valdančiosios daugumos atstovams, kad reikia pasverti kiekvieną žodį. Su visa atsakomybe mes prisiimame tas kaltes ir tikiu, kad pamokos bus išmoktos“.

Ne visi valdančiosios koalicijos atstovai viešai rėmė K.Glavecką. Valdantieji liberalcentristai pareiškė nepalaikantys Biudžeto ir finansų komiteto pirmininko. „Neišgirdau netgi paprasto žodelio „atsiprašau“ dėl sukeltų nepatogumų žmonėms. Manau, kad pamoka neišmokta“, - sakė liberalcentristas Žilvinas Šilgalis.

Tačiau ir jie, ir kiti valdantieji slaptame balsavime dėl nepasitikėjimo komiteto pirmininku vis dėlto nedalyvavo, nes pabūgo, kad K.Glavecko nuvertimas gali sugriauti koaliciją.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų