Pereiti į pagrindinį turinį

Liūtas: mįslė po mįslės

Liūtas: mįslė po mįslės
Liūtas: mįslė po mįslės / Ingos Juodytės nuotr. Vaidyba: vakar rytą puikiai nusiteikęs R.Juozaitis kalbėjo apie šalies energetikos ateitį, nors jau buvo parašęs atsistatydinimo pareiškimą.

Lietuvą nuo priklausomybės Rusijai gelbėti įkurta nacionalinio investuotojo bendrovė "Leo LT" pati turi gelbėtis. Vakar lyg perkūnas iš giedro dangaus trenkė žinia, jog atsistatydina įmonės vadovas Rymantas Juozaitis.

Nustebino visus

Vakar rytą "Leo LT" valdybos pirmininkas ir vyriausiasis vykdomasis pareigūnas R.Juozaitis dalyvavo Laisvosios rinkos instituto surengtoje diskusijoje, kur karštai gynė "Leo LT" interesus ginčydamasis su Kainų komisijos pirmininku Virgilijumi Poderiu, pakiliai pasakojo apie savo vadovaujamo energetikos giganto planus plėtoti Lietuvos energetikos sistemą. Jis net neužsiminė, kad šių planų nesirengia įgyvendinti. Popiet netikėtai išplatinta oficiali žinia, kad R.Juozaitis traukiasi iš "Leo LT" vadovo posto.

R.Juozaičio sprendimas buvo daug kam netikėtas. Apie jo ketinimus atsistatydinti nieko nežinojo nei kiti "Leo LT" vadovai, nei politikai.

R.Juozaičio pasitraukimas tapo staigmena net "Leo LT" stebėtojų tarybos pirmininkui Juliui Niedvarui.

"Iš pat ryto gavome pono Rymanto atsistatydinimo pareiškimą. Kiti gal ir žinojo apie jo sprendimą, bet man tai buvo staigmena. Kita vertus, aš puikiai suprantu jo motyvus, iš žmogiškos pusės tai visiškai natūralu", – kalbėjo J.Niedvaras.

Ar R.Juozaičio pasitraukimas buvo suderintas su privačia "Leo LT" investuotoja "NDX energija", nepavyko sužinoti. "NDX energijos" vadovas Ignas Staškevičius buvo nepasiekiamas telefonu.

Šiandien gali atsistatydinti ir visa praėjusį pavasarį sukurto nacionalinio energetikos investuotojo valdyba.

Nutraukti valdybos nario ir vyriausiojo vykdomojo pareigūno sutartis šalių susitarimu "Leo LT" vadovas prašo nuo šio penktadienio. Tądien turėtų vykti "Leo LT" stebėtojų tarybos posėdis, kuriame bus svarstomas klausimas dėl bendrovės naujos vadovybės.

Po netekties pasirinko šeimą

Oficialiame pranešime teigiama, kad R.Juozaitis atsistatydinti nusprendė dėl asmeninių priežasčių. "Susiklosčius sudėtingoms šeiminėms aplinkybėms nebegaliu visu krūviu eiti "Leo LT" valdybos pirmininko, vyriausiojo vykdomojo pareigūno ir Pasaulio energetikos tarybos Lietuvos komiteto pirmininko pareigų", – atsistatydino rašte trumpai nurodė R.Juozaitis.

"Leo LT" vadovas dienraštį tikino pasitraukiąs tik dėl asmeninių priežasčių.

"Praėjusią savaitę palaidojau motiną. Dabar priežiūros reikalauja 90-metis tėvas. Tad savo šeimai dabar turiu skirti daugiau dėmesio ir laiko, kas nebuvo įmanoma turint tokį didelį krūvį. Dirbau nuo ankstyvo ryto iki vėlyvos nakties ir beveik be poilsio dienų, – aiškino pasitraukiantis "Leo LT" vadovas. – Darbo krūvis nebepakeliamas."
R.Juozaitis teigė ir toliau būsiąs Pasaulio energetikos tarybos Lietuvos komiteto pirmininkas. Jis pripažino, kad finansiškai labiau apsimokėtų dirbti "Leo LT" vadovu, tačiau likus tik Pasaulio energetikos tarybos atstovu Lietuvoje kur kas daugiau laiko bus galima skirti šeimai, jai R.Juozaitis jaučiasi esąs skolingas.

Neigė neoficialias versijas

Netikėtas R.Juozaičio atsistatydinimas iš karto apaugo gandais ir sąmokslo teorijomis.
Esą jis atsistatydina, nes nujaučia neigiamą Konstitucinio Teismo arba ES antimonopolinių institucijų išvadą dėl bendrovės "Leo LT" steigimo, neva atsirado didelių nesutarimų su Valstybine kainų ir energetikos kontrolės komisija arba netrukus bus paviešinta kažkokia R.Juozaitį kompromituojanti medžiaga.

Taip pat spėjama, kad R.Juozaitis nerado bendros kalbos su "Leo LT" privačiais investuotojais iš "Maximos" grupės arba reikėjo užleisti vietą jų proteguojamam kandidatui į energetikos giganto vadovo postą.

R.Juozaitis visas šias versijas neigia. "Gal nereikėtų čia ieškoti kokių nors labai užslėptų priežasčių ar sąmokslo teorijų, nes tokių tiesiog nėra", – išvardijus visas neoficialiai minimas jo pasitraukimo priežastis nusijuokė R.Juozaitis. Jis patikino, kad bendrovė veikia normaliai, vystosi sparčiai ir viskas vyksta pagal planą.

N.Eidukevičius negrįžta

Be to, pasklido informacija, kad R.Juozaitį pakeisti sumanė socialdemokratai, jau beveik pralaimėję rinkimus į Seimą. Net paminėta buvusio ūkio viceministro Nerijaus Eidukevičiaus pavardė – esą šis partijai savas asmuo būtų kur kas parankesnis "Leo LT" vadovas.

Paklaustas, ar negavo pasiūlymo dirbti nacionalinio investuotojo bendrovėje, N.Eidukevičius tik nusijuokė.

"Pasakysiu tiesiai šviesiai – manęs nekalbino eiti ten dirbti. Ir pats šiuo metu neturiu jokių planų keisti darbą. Todėl nenoriu leistis į jokias platesnes diskusijas", – dienraščiui sakė kelių ir tilto tiesimo įmonės "Kauno tiltai" valdybos pirmininkas.

Iki 2006 m. birželio, kai pasitraukė į privatų verslą, N.Eidukevičius ėjo ūkio viceministro pareigas ir į šį postą buvo deleguotas socialdemokratų.

Kaupiasi debesys

Abejotina, ar kadenciją baigianti Vyriausybė ieškos naujo "Leo LT" vadovo.

"Leo LT" valdybos pirmininko skyrimas turėtų būti atidėtas iki tol, kol bus suformuota naujoji Vyriausybė", – pareiškė Seimo Tėvynės sąjungos frakcijos vadovas Andrius Kubilius.

Naujajam įmonės valdybos pirmininkui teks sunki užduotis ginti nacionalinį investuotoją Briuselyje. Dėl to jau diskutuojama nuo pat įmonės įkūrimo.

ES energetikos komisaras Andris Piebalgas aiškiai pasakė, kad nacionalinio investuotojo bendrovė "Leo LT" turės laikytis ES elektros direktyvos reikalavimų – juridiškai ir praktiškai atskirti perdavimo ir paskirstymo tinklus.

Dabar "Leo LT" tiesiogiai valdo tris antrines įmones: "Lietuvos energija" yra perdavimo sistemos valdytoja, Rytų skirstomieji tinklai ir VST – skirstymo sistemos valdytojai, tačiau, anot A.Piebalgo, tokio atskyrimo nepakanka. Todėl EK parengė naują projektą, kaip efektyviai atskirti elektros perdavimo tinklų naudojimą nuo tiekimo ir gamybos.
"Leo LT" gali kilti keblumų ne tik Briuselyje, bet ir Vilniuje. Konstitucinis Teismas nagrinės Seimo narių kreipimąsi, kuriuo abejojama, ar nacionalinio investuotojo sukūrimas atitiko pagrindinį šalies įstatymą.

Nacionalinio investuotojo bendrovėje "Leo LT", kuri statys naują atominę elektrinę ir elektros tiltus į Lenkiją bei Švediją, Vyriausybė valdo 61,7 proc., privataus kapitalo bendrovė "NDX energija" – 38,3 proc. "Leo LT" akcijų.

Pats R.Juozaitis trumpoje spaudos konferencijoje antradienio pavakarę sakė, kad valdyba nusiteikusi dirbti ir jis nieko nežino apie jos atsistatydinimą.

Galimi įpėdiniai

Atsistatydinantis "Leo LT" vadovas Rymantas Juozaitis neatskleidžia, ką siūlytų į savo vietą.

"Yra pakankamai kvalifikuotų, energingų, jaunų žmonių", – teigė "Leo LT" vadovas paklaustas, kas jį galėtų pakeisti.

"Leo LT" stebėtojų tarybos pirmininkas Julius Niedvaras taip pat neatskleidžia kandidatų pavardžių.

Neoficialiomis BNS žiniomis, užimti šį postą siūloma "Teo LT" vadovui Arūnui Šikštai ir "BBH Baltic" prezidentui Tomui Kučinskui, kuris yra "Leo LT" stebėtojų tarybos narys.

Teko iškęsti

Rymantas Juozaitis "Leo LT" vadovu tapo gana netikėtai.

Nacionalinio investuotojo kūrimo pradžioje R.Juozaitis, tuometis "Lietuvos energijos" vadovas, užsitraukė privačių "Leo LT" investuotojų iš "Maximos" grupės nemalonę.

Verslininkai R.Juozaičio vadovaujamą "Lietuvos energiją" apkaltino sudarius su Rusija Lietuvai nepalankias prekybos elektra sutartis. Be to, spaudai buvo nutekinta informacija apie abejotinus R.Juozaičio verslo sandorius. Paaiškėjo, kad jo šeimos bendrovė apie Ignalinos atominę elektrinę supirkinėja žemės sklypus.

Atrodė, kad R.Juozaičio dienos suskaičiuotos, tačiau vėliau jis netikėtai buvo paskirtas "Leo LT" vadovu, o "Maximos" atstovai jau gyrė jo kompetenciją ir nė neužsiminė apie įtartinas sutartis su Rusija.

Gali būti, jog kaltinimai R.Juozaičiui buvo tik akių dūmimas, nes jis gyvena prabangiame name šalia "Maximos" savininkų, kurie į uždarą kvartalą bet ko neįsileidžia.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų