Meno žmonės gedi Ukrainoje žuvusio M. Kvedaravičiaus: niekas niekada neatpirks tokių aukų

  • Teksto dydis:

Archeologo, antropologo ir režisieriaus Manto Kvedaravičiaus bičiuliai ir jo talento gerbėjai socialiniuose tinkluose dalinasi žinia apie jo mirtį, reiškia užuojautą artimiesiems. Kultūros žmonių teigimu, M.Kvedaravičiaus mirtis – didžiulis nuostolis Lietuvos kultūrai.

Lietuvoje ir pasaulyje žinomas dokumentinio kino režisierius M.Kvedaravičius žuvo Mariupolyje, į automobilį, kuriuo jis važiavo, pataikius raketai.

„Liko amžinai su savo miestu ir jo herojais“, – šiais žodžiais žinia apie filmo „Mariupolis“ kūrėjo mirtį dalinasi rašytojas Marius Ivaškevičius.

„Praradome vieną žymiausių Lietuvos kūrėjų, puoselėjusių savitą, unikalų autorinį balsą. Rusijos teroras atėmė dar vieną gyvybę, dar vieną perspektyvą. Tegu tai tampa priminimu visiems Lietuvos verslininkams rimčiau žvelgti į sankcijas. Privalome nuo šio teroro atsiriboti“, – savo feisbuko paskyroje rašo režisierius Romas Zabarauskas.

Tegu tai tampa priminimu visiems Lietuvos verslininkams rimčiau žvelgti į sankcijas. Privalome nuo šio teroro atsiriboti.

Režisierė Giedrė Žickytė žinią apie 45-erių režisieriaus mirtį vadina siaubinga ir šokiruojančia.

„Apdovanojimą pelnęs Lietuvos dokumentinių filmų kūrėjas Mantas Kvedaravičius žuvo Ukrainoje, kur bebaimiškai dokumentavo šį beprotišką kruviną karą... RIP brangiausias talentingasis Mantas. Baisi netektis Lietuvos kino bendruomenei ir visam pasauliui. Mūsų širdys sudaužytos. Amžinąjį atilsį“, – rašo G.Žickytė.

„R.I.P. drąsiam, tikram, ryškiam režisieriui Mantui Kvedaravičiui, nuolat aukojusiam savo saugumą vardan geresnio, teisingesnio ir oresnio pasaulio“, – feisbuke rašo režisierius Žilvinas Vingelis.

Mantas Kvedaravičius/BNS nuotr.

Jis taip pat priminė 2016 m. pasirodžiusią M.Kvedaravičiaus dokumentinę juostą „Mariupolis“ apie nuolat karo laukiantį miestą ir jo žmones. „Jį kūrė keturios šalys. Už šį filmą Mantas buvo nominuotas tarptautinės žmogaus teisių gynimo organizacijos „Amnesty International“ apdovanojimuose.

Mantas Kvedaravičius buvo nužudytas Mariupolyje. Sušiktų rusų okupantų raketos. Kol kas labai trūksta detalesnės informacijos, bet šeimą, tikiuosi, ji pasiekė. O gal karo metu detalesnės informacijos nebūna..?

Mantas žuvo tame pačiame mieste, kurio istoriją apie karo grėsmę išnešė į pasaulį prieš 6 metus.

Užuojauta Manto artimiesiems, šeimai ir draugams. Tai milžiniškas praradimas, kurio neįmanoma suvokti. (...) Niekas niekada neatpirks tokių aukų. Dieve, padėk šitai baigti“, – dalinasi Žilvinas Vingelis.

Mantas niekada neieškojo lengvų būdų. Buvo užuominų, kad kurdamas „Barzakh“ jis buvo patekęs į čečėnų nelaisvę.

M.Kvedaravičius išgarsėjo dokumentine kino juosta „Barzakh“ apie karo nualintą Čečėniją ir joje dingstančius žmones.

„Mantas niekada neieškojo lengvų būdų. Buvo užuominų, kad kurdamas „Barzakh“ jis buvo patekęs į čečėnų nelaisvę. Ir tas filmas buvo sukurtas rizikuojant gyvybe“, – LRT radijui sakė kino kritikas Edvinas Pukšta.

Žinia apie M.Kvedaravičiaus mirtį dalinasi ir rusų bei latvių režisierius Vitalijus Manskis. „Mūsų draugas, „Artdocfest“ dalyvis, lietuvių dokumentinių filmų kūrėjas Mantas Kvedaravičius šiandien žuvo Ukrainoje, su filmavimo kamera rankose, šiame šlykščiame blogio kare prieš visą pasaulį“, – feisbuke rašo dokumentinio kino kūrėjas.

 

 

„Mantas Kvedaravičius buvo unikalus žmogus. Beprotiškai užsispyręs, unikalus menininkas. Mes kvietėme jį į Venecijos „Kritikų savaitę“ su jo didinguoju „Partenonu“, filmu, nepanašiu į jokį kitą. Nesu tikras, ar jam patiko ten būti, bet tikrai žinau, kad tie, kuriems pasisekė atrasti jo filmą, niekada nepamirš tų persekiojančiai galingų vaizdų. Jis kūrė skausmingą grožį. Žiaurią poeziją. Mantas buvo kaip regėtojas. Jis žinojo, kas bus, ir nusprendė, kad nori tai pamatyti iš arti. Pasiilgsime tavęs, Mantai. Tikrai davei mums sunkią pamoką“, – feisbuke rašo italų kino kritikas Giona A. Nazzaro.

Valstybės vadovų užuojauta

Valstybės vadovai sekmadienį pareiškė užuojautą dėl Ukrainoje žuvusio M. Kvedaravičiaus.

„Netekome ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje gerai žinomo kūrėjo, kuris iki paskutinės akimirkos, nepaisydamas pavojų, dirbo agresorės Rusijos užpultoje Ukrainoje. Linkiu tvirtybės bei stiprybės M. Kvedaravičiaus artimiesiems, draugams ir visiems jo talento gerbėjams“, – sakė prezidentas Gitanas Nausėda.

Seimo pirmininkės Viktorijos Čmilytės-Nielsen teigimu, talentingo kūrėjo, kultūros antropologo žūtis pribloškė.

„Manto filmavimo kameros taikinyje buvo karas, jo sukeltos mirtys ir neramumai, dingę žmonės. Šį kartą jis fiksavo Rusijos karą Ukrainoje. Deja, „Mariupolio“ tęsinio režisierius nebaigė. Tai didžiulė netektis Lietuvos ir pasaulio kino industrijai. Nuoširdžiai dėl šios beprasmiškos žūties užjaučiu šeimą, draugus, kolegas ir kūrybos gerbėjus“, – rašoma V. Čmilytės-Nielsen užuojautoje.

Premjerė Ingrida Šimonytė tikisi, kad M. Kvedaravičiaus dokumentinė kūryba išliks kartų atmintyje.

„Netekome lietuvių kūrėjo, kuris nepaisydamas pavojų kūrė Rusijos užpultoje Ukrainoje. Tikiu, kad režisieriaus dokumentinė kūryba išliks kartų atmintyje. Šią sunkią valandą reiškiu užuojautą artimiesiems, kolegoms ir kino bendruomenei“, – tvirtino Vyriausybės vadovė.


Šiame straipsnyje: Mantas KvedaravičiusžuvoUkrainakaras UkrainojeMariupolisgedi kolegos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių