Pereiti į pagrindinį turinį

Ministerija už V.Greičių

2009-01-13 09:00
Ministerija už V.Greičių
Ministerija už V.Greičių / Redakcijos archyvo nuotr. Finišas: kitą savaitę V.Greičius pagaliau gali būti atleistas iš pareigų.

Tautos prisikėlimo partija (TPP) sutiko balsuoti už naujos Energetikos ministerijos steigimą, gavusi neoficialius Tėvynės sąjungos patikinimus, kad Vytautas Greičius netrukus bus atleistas iš Aukščiausiojo Teismo (AT) pirmininko pareigų.

Įtraukti abu klausimai

Praėjusių metų pabaigoje TPP atstovai Seime blokavo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) siūlymą ypatingos skubos tvarka priimti įstatymą dėl Energetikos ministerijos įsteigimo. Tai padaryta iškart po to, kai konservatoriai dar kartą iš darbotvarkės išbraukė klausimą dėl V.Greičiaus atleidimo iš einamų pareigų, nors TPP norėjo kuo greičiau išspręsti šį klausimą.

Į vakar prasidėjusios Seimo neeilinės sesijos darbų programą vėl įrašyti abu klausimai – ir dėl Energetikos ministerijos steigimo, ir dėl V.Greičiaus atleidimo iš AT pirmininko pareigų.

Ministerijos steigimo klausimas išspręstas jau vakar. Tai padaryta po to, kai TPP gavo TS-LKD patikinimus, jog kitą savaitę turėtų būti balsuojama dėl V.Greičiaus.

"Tarp žemės ir dangaus"

TPP frakcijos seniūnas Laimontas Dinius iš esmės patvirtino gavęs konservatorių garantijas, jog AT vadovo klausimas bus išspręstas. "Mes linkę tikėti partnerių žodžiu pateiktais patikinimais, kad tą klausimą neeilinėje sesijoje bus siekiama išspręsti", – tvirtino jis.

Dėl V.Greičiaus atleidimo iš AT pirmininko pareigų pasibaigus jo kadencijai turėtų būti balsuojama Seimo plenariniame posėdyje antradienį.

V.Greičiaus kadencija baigėsi jau pernai liepą, tačiau iki šiol Seimas nepriėmė formalaus sprendimo atleisti jį iš einamų pareigų. TS-LKD priešinasi tokiems Prezidento Valdo Adamkaus teikiamiems siūlymams, nes iki šiol tvirtino norinti V.Greičių išlaikyti tame pačiame poste.

"Neslepiame, kad esame už šio klausimo kuo spartesnį sprendimą, nes labai blogai, kai svarbus pareigūnas apie pusmetį yra lyg pakibęs tarp žemės ir dangaus", – sakė L.Dinius. Jis leido suprasti, kad dabar konservatoriai jau neturėtų priešintis V.Greičiaus atleidimui arba bent jau netrukdyti tą klausimą pagaliau išspręsti.

Ministerija nieko nekainuos

TS-LKD atstovai tik patvirtina, kad V.Greičiaus klausimas įrašytas į neeilinės Seimo sesijos darbų programą, tačiau negarantuoja, kad konservatoriai už tai balsuos.

Vis dėlto TPP patikėjo neoficialiai gautais patikinimais, kad kitą savaitę bus išspręstas AT pirmininko klausimas, todėl vakar ši frakcija pritarė TS-LKD norui įsteigti naują Energetikos ministeriją.

Už tai balsavo valdančiajai daugumai priklausantys 77 Seimo nariai, prieš buvo 42, susilaikė 1 parlamentaras.

Opozicija prieštaravo ministerijos steigimui tvirtindama, kad tai kainuos nemenkus pinigus, kuriuos reikės skirti iš valstybės biudžeto.

Bet valdančioji koalicija tvirtina, kad Energetikos ministerijos steigimas biudžetui papildomų išlaidų nesudarys. "Visos būsimos Energetikos ministerijos išlaidos bus finansuojamos iš dabartinės Ūkio ministerijos lėšų, atitinkamai sumažinus Ūkio ministerijos asignavimus. Palyginti su Gedimino Kirkilo Vyriausybės pateiktu 2009 m. biudžeto projektu, asignavimų išlaidos Ūkio ministerijai patvirtintame biudžete sumažintos beveik 75 mln. litų", – nurodė premjeras Andrius Kubilius.

Prezidentas gali vetuoti

Naujos Energetikos ministerijos vadovu ketinama skirti dabar ūkio ministro patarėju paskirtą konservatorių Arvydą Sekmoką.

Tiesa, naujos ministerijos steigimą atsargiai vertina Prezidentas Valdas Adamkus. Jam per 10 dienų reikės apsispręsti, ar pasirašyti Seimo priimtą įstatymą. Jeigu valstybės vadovas vetuos šį teisės aktą, Seimo valdančiajai daugumai teks parlamento plenariniame posėdyje atmesti veto ir tik tuomet imtis steigti ministeriją.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų