Ministro kėdę matuoja dviem

Liberalcentristai po kelių dienų pasiryžę teikti kandidatą į vidaus reikalų ministrus, kuris pagal galiojančią valdančiosios koalicijos sutartį priklauso šiai partijai.

Realiausias – R.Čiupaila

Liberalų ir centro sąjungos (LiCS) vadovybė praėjusį savaitgalį aptarė, ką galėtų siūlyti į vidaus reikalų ministrus. Diskutuota dėl kelių kandidatų, tačiau galų gale apsistota ties dviem.

p>Tai 2007–2008 m. Vidaus reikalų ministerijai jau vadovavęs, dabar Mykolo Romerio universitete dėstantis Regimantas Čiupaila ir taip pat vidaus reikalų ministru buvęs, tačiau šiuo metu sveikatos apsaugos ministro portfelį turintis Seimo narys Raimondas Šukys.

Beje, R.Šukys šiuo metu laikinai eina ir vidaus reikalų ministro pareigas. Buvęs ministerijos vadovas Raimundas Palaitis Prezidentės Dalios Grybauskaitės pasirašytu dekretu neteko šių pareigų nuo pirmadienio.

LiCS kol kas galutinai neapsisprendė, kuris iš dviejų numatytų kandidatų būtų geresnis. Todėl šis klausimas dar bus derinamas ir su premjeru Andriumi Kubiliumi, ir su Prezidente D.Grybauskaite.

Vienas liberalcentristų vadovų sutiko, kad paskyrus R.Šukį vidaus reikalų ministru tektų ieškoti dar ir kandidato į Sveikatos apsaugos ministerijos vadovus. Todėl esą didesnė tikimybė, kad į vidaus reikalų ministrus bus siūlomas R.Čiupaila. Jis jau kelias savaites įvardijamas kaip bene realiausias pretendentas į šį postą.

Nemato reikalo peržiūrėti sutartį

Oficialiai LiCS vadovai nekomentuoja, kas taps šios partijos kandidatu į vidaus reikalų ministrus. Liberalcentristų pirmininkas Algis Čaplikas atsisako įvardyti galimus kandidatus ir nurodyti jų skaičių. Jis tikina, kad kandidatas bus pateiktas šią savaitę.

"Manau, kad laikinasis ministras neturėtų ilgai dirbti", – pridūrė A.Čaplikas.

"Patvirtinome kandidatų sąrašą, kaip ir norėjo premjeras, kad būtų ne vienas kandidatas. Artimiausiu metu jį pateiksime premjerui ir Prezidentei", – sakė LiCS lyderis.

Bet tai įvyks ne anksčiau kaip ketvirtadienį, kai iš vizito į Pietų Korėją bus sugrįžusi Prezidentė. Iki to laiko numatomi liberalcentristų vadovų pasitarimai su premjeru.

Pastarasis užsiminė, kad vidaus reikalų ministru gali tapti nebūtinai kurios nors partijos atstovas. Tačiau A.Kubilius neskuba sutikti su savo vadovaujamos Tėvynės sąjungos kai kurių vadovų pasiūlymais peržiūrėti valdančiosios koalicijos sutartį ir konservatoriams perimti vidaus reikalų ministro postą.

Pasak A.Čapliko, jeigu būtų įgyvendinti tokie konservatorių grasinimai, koalicijos sutartis nustotų galioti. "Nėra reikalo ją peržiūrėti, kai lieka tiek nedaug laiko iki Seimo rinkimų – vos keli mėnesiai. Gali būti dirbama ir su ja. Svarbiausia, kad Vyriausybė įgyvendintų savo pažadus per pavasarį pateikti Seimui svarbiausius strateginius projektus, susijusius su energetika", – kalbėjo LiCS vadovas.

Išsiskyrė nuomonės dėl FNTT

Vidaus reikalų ministras liberalcentristas R.Palaitis atsistatydinimo pareiškimą premjerui A.Kubiliui įteikė kovo 21 d. Jis pareiškė atsistatydinantis, kad Vyriausybė ir valdančioji koalicija galėtų toliau ramiai dirbti.

Premjeras kiek anksčiau buvo pateikęs ministro R.Palaičio atstatydinimą dėl, premjero vertinimu, skuboto ir nemotyvuoto Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) vadovų atleidimo. Tačiau Prezidentė tuomet šio premjero teikimo netenkino, nes, jos vertinimu, ministras pasielgė pagal įstatymus.

Apie ketinimą atsistatydinti ministras pranešė praėjusį pirmadienį po susitikimo pas D.Grybauskaitę. Šiame pasitarime taip pat dalyvavo premjeras A.Kubilius ir LiCS vadovas A.Čaplikas.

Prieš tai konservatoriai ir Liberalų sąjūdis pareiškė esantys pasirengę formuoti mažumos Vyriausybę be R.Palaitį delegavusių liberalcentristų, jei ministras nepasitrauktų. Politikai taip pat buvo iškėlę pirmalaikių Seimo rinkimų galimybę.

Įtampa valdančiojoje koalicijoje kilo, kai ministras R.Palaitis prieš premjero valią vasario 15 d. iš FNTT direktoriaus pareigų atleido Vitalijų Gailių ir jo pavaduotoją Vytautą Giržadą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių