N. Cesiulis apie vandens tyrimą: jei turite kur, prisėskite, sakau nuoširdžiai

  • Teksto dydis:

Pirmadienį Alytaus meras Nerijus Cesiulis savo feisbuko paskyroje informavo, kad Alytaus savivaldybė gavo vandens tyrimų rezultatus.

Pasak mero, „Dzūkijos vandenų“ užsakymu juos atliko chemijos laboratorija Žirmūnuose.

Alytaus vadovas tvirtina, kad vandenyje rasti cheminiai junginiai leistinas normas viršija šimtus kartų ir tokie junginiai sukelia vėžinius susirgimus.

„Jei turite kur, prisėskite. Sakau nuoširdžiai.

Jei leisime į gamtą, antracenas normas viršija 645 kartus, naftalenas 74, benzo(b)fluorantenas 336, benzo(a)pirenas 93,4, o fluorantenas 134 kartus. Ir daug kitų keiksmažodžių, kuriuos supras chemikai. Aš sakau, palaukit, man tai nieko nesako, tik skamba baisiai. Pasirodo, baisiau nei baisu. Šitie cheminiai junginiai sukelia vėžinius susirgimus“, – apie vandens tyrimų rezultatus pasakoja meras.

Meras piktinasi, kad vandenį jau tyrę aplinkosaugininkai kartojo, kad vanduo geras. Pasak politiko, buvo gautos Aplinkos ministerijos rekomendacijos juodą vandenį iš gaisravietės per valymo įrenginius leisti į Nemuną. Alytaus vadovas sako, kad toks planas būtų ekologinė nelaimė.

„Sakau, atleiskit, ponai, juk aplinkosaugininkai – visi kaip maldą kartojo – vanduo geras, truputį cinko daugiau, bet čia nieko tokio, leidžiam Nemunan. Pasirodo, jie tyrė tik mažą dalį. Rado tik tiek, kiek norėjo surasti. Dabar turim pilnesnį vaizdelį.

Pasirodo, baisiau nei baisu. Šitie cheminiai junginiai sukelia vėžinius susirgimus.

Tik priminsiu, kad nuolat gavome rekomendacijas iš Aplinkos ministerijos ir joms pavaldžių įstaigų, kad tą juodą vandenį per valymo įrenginius reikia leisti į Nemuną. Dar penktadienį gavome raštą su pasiūlymu leisti nuo 50 iki 100 kubų per dieną. Jeigu ten yra 50 tūkst. kubų užteršto vandens, tai reiškia, kad jį leistume 1000 dienų t.y. 3 metus. Genialus planas, gamtos mylėtojai.

„Dzūkijos vandenys“ kratė galvas, kartojo, kad bus blogai, kad tai bus didelė klaida, nes tas užterštas vanduo užmuša visus mikroorganizmus valymo įrengimuose. Taigi į Nemuną bet kuriuo atveju tekėtų nevalytas. Ne gana to, pusę metų ir nevalytos miesto nuotekos keliautų Nemunan“, – apie Alytui gresiančią ekologinę katastrofą dėsto miesto vadovas.

Šalia blogų naujienų N. Cesiulis pasidžiaugė, kad problemą dėl užteršto vandens padėti išspręsti pasisiūlė Vilniaus universitetas. Pasak mero, VU Chemijos fakultetas žada rasti būdą, kaip užterštą vandenį išvalyti. 

„Neseniai su manimi susisiekė Vilniaus universito Chemijos fakultetas. Jie nemokamai ateina mums padėti – žada rasti būdą, kaip tą vandenį išvalyti.

Kur buvęs, kur nebuvęs šiandien pasirodė ir „Ekologistikos“ savininkas Cicėnas. Jis pareiškė, kad viską susitvarkys. 27 paros po gaisro – atsikėlė žmogus ir atsiuntė raštą – susitvarkys pats.

Daugiau nesakau nieko. Nes noriu tik keiktis. Bet kas iš to – juk dzūkų žemė toliau tą vandenuką sėkmingai geria“, – karštai situaciją dėl užteršto vandens komentuoja politikas.

Primename, kad spalio 16-osios naktį Alytaus miesto padangų perdirbimo įmonėje „Ekologistika“ kilo didelis gaisras, kurį pavyko užgesinti po 10 dienų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Geri norai.

Geri norai. portretas
Tai sumokam visi taršos mokestį ir viskas bus švaru. Ar nenorit mokėti.

S

S portretas
Antracenas iš kur padangose? Anglies smala arba dažai, tik ne iš padangų antracenas.

Anonimas

Anonimas portretas
Neaisku is kur jis ta vandeni eme,negaliu patiket.Pats kaltas Alytus bizni vare vezesi padangas is EU ir aisku ne uz dyka.Kai kiekiai persipilde sudegino.Tai faktas ,cia kalciausias ALYTAUS meras ir tas savininkas arba tik statytinis.Visus kaltina ,kads nebutu pats apkaltintas,cia jau tokia kaltuju strategija,pasirodyti koks as geras
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių