Pereiti į pagrindinį turinį

Naujas opozicijos lyderis - V.Mazuronis

2009-06-29 20:05
Naujas opozicijos lyderis - V.Mazuronis
Naujas opozicijos lyderis - V.Mazuronis / Mindaugo Ažušilio nuotr.

Naujuoju opozicijos lyderiu tapo „Tvarkos ir teisingumo“ frakcijos Seime seniūnas Valentinas Mazuronis. Tai paaiškėjo antradienį, trims Seimo opozicinėms frakcijoms įtvirtinus praėjusią savaitę pasirašytą bendradarbiavimo susitarimą ir burtų keliu išsirinkus naują opozicijos lyderį.

V.Mazuronis išliks opozicijos lyderio poste iki šių metų pabaigos, kai jį rotacijos būdu pakeis kitas Seimo mažumos atstovas.

Praėjusią savaitę Darbo partijos, „Tvarkos ir teisingumo“ frakcijų bei Mišriai grupei priklausantys valstiečių liaudininkų atstovai paskelbė formuojantys naują opozicinę koaliciją. Pasirašyta šių trijų frakcijų bendradarbiavimo sutartis.

„Darbiečių“, „tvarkiečių“ ir valstiečių grupę sudaro 31 parlamentaras. Iš viso opozicijoje yra 57 parlamentarai, todėl naujasis trijų partijų darinys įgijo teisę deleguoti opozicijos lyderį. Pagal Seimo Statutą, vadovauti opozicijai gali Seimo narys, atstovaujantis daugiau negu pusei valdančiajai daugumai nepriklausančių parlamentarų.

„Tvarkos ir teisingumo“ frakcija vienija 18 narių, Darbo partijos frakcija - 10, Mišrioje grupėje yra 3 valstiečiai liaudininkai.

Pranešta, kad opozicijos lyderis rotacijos principu keisis kiekvienos naujos Seimo sesijos pradžioje. Šįkart išrinktas V.Mazuronis išliks tame pačiame poste iki dabar vykstančios Seimo pavasario sesijos pabaigos liepos mėnesį bei visą rudens sesiją, kuri truks nuo rugsėjo 10 iki gruodžio 23 dienos.

Gruodį opozicijos lyderis pasikeis. Juo taps valstiečių liaudininkų atstovas ir šias pareigas užims pusmetį. Kitų metų viduryje opozicijos lyderiu taps Darbo partijos atstovas. Taip nulėmė antradienį išmesti burtai.

Prieš savaitę Darbo partija nutraukė nuo praėjusio gruodžio galiojusį susitarimą su 26 Seimo narius turinčiais socialdemokratais dėl bendradarbiavimo opozicijoje. Šis susitarimas leido socialdemokratams į opozicijos lyderius deleguoti savo buvusį pirmininką Gediminą Kirkilą. Pastarasis pranešė atsistatydinantis.

Darbo partijos frakcijos seniūnas Vytautas Gapšys tvirtino, kad darbiečiai „neišdūrė socialdemokratų“, nutraukdami su jais bendradarbiavimą. „Mes tiesiog pasinaudojome galimybe nutraukti sutartį ir susitarti su kitomis opozicinėmis frakcijomis“, - sakė „darbietis“. „Manome, kad susiformavusi opozicinė dauguma yra efektyviausia“, - pridūrė jis.

V.Mazuronis leido suprasti, kad socialdemokratai kol kas nėra laukiami naujai suformuotoje opozicinėje koalicijoje. „Šiandien yra susitarimas tarp trijų frakcijų. Mes labai gerai tarpusavyje susitarėme, radome konsensusą visais klausimais“, - teigė naujasis opozicijos lyderis, vis dėlto neatmetęs, kad ateityje bus ieškoma susitarimų ir su socialdemokratais.

„Esame atviri sėstis ir šnekėtis. Jeigu kada nors opozicinių frakcijų susitarime bus pasikeitimų, apie juos bus pranešta“, - pastebėjo V.Mazuronis.

Artimiausiu metu trys susitarusios opozicinės frakcijos tarsis, kaip balsuoti dėl Lietuvos deleguojamo Europos Komisijos nario, kuriuo gali būti siūlomas dabartinis finansų ministras Algirdas Šemeta. Naujasis opozicijos lyderis yra pareiškęs skeptišką nuomonę apie šį galimą kandidatą.

Opozicijos lyderis pagal savo statusą iš esmės prilygsta Seimo pirmininko pavaduotojui. Jis yra Seimo valdybos narys, gauna tokį pat atlyginimą, kaip ir parlamento vicepirmininkai, opozicijos lyderiui priklauso tarnybinis automobilis, daugiau padėjėjų ir patarėjų, nei paprastiems Seimo nariams. Be to, opozicijos lyderis naudojasi tam tikromis procedūrinėmis privilegijomis Seimo plenariniuose posėdžiuose.

V.Mazuronis tvirtino nežinąs visų privilegijų ar teisių, priklausančių opozicijos lyderiui. „Viena galiu pasakyti - į darbą ir iš jo važinėsiu savo asmeniniu automobiliu. Tarnybiniu pasinaudosiu tik tuomet, kai reikės kur nors darbo metu pavažiuoti darbo reikalais“, - sakė jis.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų