Naujuosius įstatymų leidėjus rikiuos politikos veteranas

Būsimos kadencijos Seimo pirmajam posėdžiui vėl pirmininkaus vyriausias parlamentaras Kazys Bobelis

Būsimos kadencijos Seimo pirmajam posėdžiui vėl pirmininkaus vyriausias parlamentaras Kazys Bobelis

Dar neišrinkus viso naujojo Seimo jau aišku, kad vyriausias jame bus pagal Valstiečių ir Naujosios demokratijos partijų sąjungos kandidatų sąrašą parlamentaro mandatą pelnęs Kazys Bobelis. Todėl jis jau antrą kadenciją iš eilės pradės naujojo Seimo pirmąjį posėdį ir jam vadovaus, kol bus išrinktas naujasis parlamento vadovas.

Į jauniausio naujojo Seimo nario titulą pretenduoja du politikai.

Jau nebeaplenkiamas

Iš 75 Seimo narių, išrinktų pirmajame ture, įvykusiame spalio 10 dieną, K.Bobelis yra vyriausias. Jam praėjusį kovą sukako 81 metai.

Nė vienas iš 66 vienmandatėse apygardose, kur kitą sekmadienį bus surengtas antrasis turas, likusių kandidatų neprilygsta šiam medikui savo amžiumi. K.Bobeliui šioje kategorijoje nėra konkurentų ir tarp tų daugiamandatės apygardos kandidatų, kurie turi realių galimybių patekti į Seimą, jeigu vienmandatėse antrojo turo metu bus išrinkti aukščiau sąrašuose stovintys jų kolegos.

Pagal Konstituciją, pirmąjį naujojo Seimo posėdį pradeda vyriausias Seimo narys. Jis vadovauja plenariniam posėdžiui, kol visi išrinktieji parlamentarai prisiekia ir po to slaptu balsavimu išrenka naująjį Seimo Pirmininką. Tuomet jis perima vadovavimą diskusijoms.

K.Bobeliui jau kartą teko tokia garbė - pradėti naujojo Seimo darbą. 2000 metų spalio 19-ąją jis vadovavo pirmajam dabartinės kadencijos Seimo posėdžiui. Po pusdienį trukusių formalumų garbaus amžiaus parlamentaras tąkart pirmininkaujančiojo kėdę užleido naujai išrinktam Seimo vadovui Artūrui Paulauskui. Tuomet K.Bobelis į Seimą buvo išrinktas Marijampolės vienmandatėje apygardoje kaip Krikščionių demokratų sąjungos iškeltas kandidatas.

Sudėtinga nebuvo

K.Bobelis tik iš “Kauno dienos” vakar sužinojo, kad jam vėl teks vadovauti pirmajam posėdžiui. “Labai malonu, kad pasakėt”, - džiaugėsi jis.

Prisimindamas, kaip sekėsi prieš ketverius metus atlikti tą procedūrą, parlamentaras tvirtino tuomet neturėjęs jokio patyrimo, todėl šiek tiek iš anksto rengęsis. “Tuomet labai padėjo Seimo sekretoriatas, jo darbuotojai, todėl sudėtinga nebuvo”, - sakė K.Bobelis.

Jis tik prisiminė, kad buvo gana ilga Seimo narių priesaikos priėmimo ceremonija, užtrukusi 2-3 valandas. “Tuomet nepadarėme jokios pertraukos prieš rinkdami Seimo Pirmininką, todėl kiek pavargome. Šįkart, matyt, siūlysiu truputį pailsėti po priesaikos priėmimo ir tik tada imtis kitos procedūros”, - sakė K.Bobelis, kuris į Seimą išrinktas jau ketvirtą kartą iš eilės.

Naujasis Seimas į pirmąjį posėdį susirinks tarp lapkričio 3 ir 15 dienos. Datą paskelbs Prezidentas savo dekretu po to, kai bus oficialiai patvirtinti antrojo turo rezultatai.

Vadovavo rašytojas ir akademikas

1996 metų lapkričio 25 dienos pirmajam konservatorių dominuojamo Seimo posėdžiui vadovavo pagal Tėvynės sąjungos sąrašą išrinktas žinomas rašytojas Jonas Avyžius. 1992 metais lapkričio 24 dieną susirinkusiam Seimui, kuriame daugumą turėjo Demokratinė darbo partija, pirmąsias kelias valandas vadovavo pagal šios partijos sąrašą išrinktas akademikas Juozas Bulavas. Po to pirmininkaujančiojo plaktuką jis perdavė Seimo Pirmininku išrinktam ir iškart laikinai Prezidento pareigas pradėjusiam eiti Algirdui Brazauskui.

Beje, J.Bulavui teko pirmininkauti ir pirmiesiems Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo posėdžiams 1990 metų kovo 10-11 dienomis, kol parlamento vadovu nebuvo išrinktas tuometinis Sąjūdžio lyderis Vytautas Landsbergis.

J.Bulavas nebuvo Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo narys, tačiau jis vadovavo Respublikinei rinkimų komisijai. Pagal tuomet galiojusius įstatymus būtent jis ir turėjo pradėti naujojo parlamento darbą.

Dabar ir J.Avyžius, ir J.Bulavas jau yra mirę.

Jauniausias paaiškės po antrojo turo

Kas bus jauniausias naujojo, jau ketvirtojo po nepriklausomybės atkūrimo Seimo nariu, dar neaišku. Tai priklausys nuo spalio 24-ąją rengiamo antrojo turo rezultatų.

Jeigu tądien Justiniškių apygardoje Vilniuje nugalės Darbo partijos kandidatas Tautvydas Vencevičius, jis taps jauniausiu parlamentaru. Buvusiam televizijos sporto komentatoriui T.Vencevičiui rugpjūtį sukako 27 metai.

Jeigu šis Darbo partijos atstovas nepatektų į Seimą, jauniausiojo amžiumi Seimo nario vardas atiteks Liberalų ir centro sąjungos atstovui Eligijui Masiuliui, kuriam šį penktadienį kaip tik sukako 30 metų. Jis į Seimą jau patenka kaip liberalcentristų kandidatų daugiamandatėje apygardoje sąrašo atstovas, taip pat turi realių galimybių laimėti antrajame ture Marių vienmandatėje apygardoje.

Liberalcentristų frakcijai vadovaujantis E.Masiulis yra jauniausias ir dabartinio Seimo narys. 2000 metais, kai šis parlamentas buvo išrinktas, tuometiniam liberalui tebuvo vos 26-eri.

1996-aisiais išrinktajame Seime jauniausias buvo tuomet nepriklausomas, o dabar Valstiečių ir Naujosios demokratijos partijų sąjungos narys Ramūnas Karbauskis. Tuomet jam tebuvo 27-eri. Šiuose rinkimuose R.Karbauskis jau nebekandidatuoja.

Kandidatu į parlamentarus galima tapti sulaukus 25 metų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių