Ne visos vaikų žaidimų aikštelės yra saugios: kaip elgtis tėvams?

  • Teksto dydis:

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) primena vaikų žaidimų aikštelėms keliamus saugumo reikalavimus. Pasirodo, ne visos jos yra saugios. Pasitaiko, kad netgi naujutėlės aikštelės pastatomos nesilaikant reikalavimų.

Tačiau įdomus dalykas dėl smėlio dėžių. Jos būna dažnoje žaidimų aikštelėje, tačiau, pagal įstatymus, smėlio dėžė nepriklauso žaidimų aikštelei. Todėl net pastebėjus, kad smėlis gali būti užterštas ir nesaugus, paprašyti jį patikrinti nėra taip lengva. Apie pažeidimus vaikų žaidimų aikštelėse LNK reportaže buvo kalbamasi su NVSC Visuomenės sveikatos saugos kontrolės skyriaus vedėja Romute Filomena Smolskiene.

– Ar gaunate skundų dėl nesaugių žaidimų aikštelių ir ar skundai pasitvirtina?

– Taip, dėl vaikų žaidimų aikštelių mes skundų gauname, tačiau nedaug, iki dešimties per metus. Dažniausiai skundai pasitvirtina, bet ne 100 proc.

– Kokie pažeidimai dažniausiai nustatomi?

– Dažniausiai skundžiamasi dėl netinkamos, nesaugios žaidimų aikštelės dangos, nesaugių sūpuoklių, dėl galimai netinkamų atstumų nuo buitinių atliekų konteinerių arba apskritai dėl netinkamai įrengtos žaidimų aikštelės.

– Ar dažnai skundžiamasi dėl smėlio kokybės smėlio dėžėje?

– Smėlio dėžė nėra priskiriama vaikų žaidimų aikštelei. Žaidimų aikštelėms yra priskiriami įrenginiai: sūpuoklės, karstyklės, nameliai.

– Ar smėlio kokybė yra tikrinama kokiais nors kitais būdais?

– Ugdymo įstaigose smėlio kokybė yra tikrinama, smėlio dėžės yra vertinamos pagal normas. Kartais pasitaiko, kad nepakankamai tinkamai uždengta smėlio dėžė. Tokiu atveju duodami nurodymai.

– Kas yra atsakingas už žaidimų aikštelių priežiūrą ir kaip jos turėtų būti prižiūrimos?

– Jeigu tai yra vieša žaidimų aikštelė, už šią atsakingas savininkas arba jo įgaliotas asmuo. Žaidimų aikštelių atitiktis turi būti įvertinta kartą metuose, jog būtų užtikrinama tiek dangų, tiek įrangos sauga.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Kai yra nustatomas pažeidimas, kas gresia atsakingiems už priežiūrą?

– Pirmiausia teikiami nurodymai, kuriuos per tam tikrą laiką turi įvykdyti atsakingi asmenys. Jeigu nurodymai neįvykdomi, tada taikoma administracinė atsakomybė.

– Ar esate fiksavę tokių faktų, kai dėl netinkamos žaidimų aikštelių priežiūros būtų susižaloję vaikai arba padaryta kokia nors žala jų sveikatai?

Tėvams siūlyčiau atidžiai įvertinti, ar ta žaidimų aikštelė tinka jų amžiaus vaikams.

– Mūsų teritorijoje tokios informacijos neturiu.

– Būna ir tokių aikštelių, kurios yra visiškai naujos, tačiau pastatomos su pažeidimais, tiesa?

– Gali būti. Turėjome skundą, kad vaikų žaidimų aikštelė yra įrengta arčiau nei dešimt metrų nuo buitinių atliekų surinkimo konteinerių aikštelės. Šiuo atveju skundas pasitvirtino. Aikštelės savininkui duoti nurodymai, jis turi priimti sprendimą arba iškelti aikštelę, arba perkelti konteinerius į kitą vietą.

– Ką patartumėte tėvams, kurie atveda savo vaikus į žaidimų aikšteles? Į ką reikėtų atkreipti dėmesį? Kaip atskirti, kada ji saugi, o kada – ne?

– Tėvams siūlyčiau atidžiai įvertinti, ar ta žaidimų aikštelė tinka jų amžiaus vaikams. Jeigu pastebi kokius nors nelygumus ar defektus, reiktų kreiptis į savininką, nes kiekviena aikštelė turi turėti žymą, kurioje turi būti nurodyti tiek techninės priežiūros, tiek nelaimingų atsitikimų, savininko telefonai. Taip pat reikia stebėti, kad vaikas nesusižalotų, nepatektų tarp įrengimų, neužgautų vienas kito.



NAUJAUSI KOMENTARAI

fas fas

fas fas portretas
ne smelio dezes reikia saugotis, o, kad koks laukinis narkomanas is po to smelio neislystu su vaivorykste

Kaip elgtis tėvams ? Pasakysiu

Kaip elgtis tėvams ? Pasakysiu portretas
Susikalkit SAVO lipynes, karstynes , čiuožynes ir neturėsit laiko "kito akį krislo ieškoti".... Nusibodo iki gyvo kaulo tie skundai , tie burbėjimai... Vis nepatenkinti , vis negerai , vis negana .... O jei rimtai , tai nereikia tų vaikű laikyti neįgaliais . O nutinka visko ir visiems , net jei juos užanty nešiotumėtės...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių