Pereiti į pagrindinį turinį

Nepale – stebuklingais vadinamų grybų rinkimo įkarštis

Nepale – stebuklingais vadinamų grybų rinkimo įkarštis
Nepale – stebuklingais vadinamų grybų rinkimo įkarštis / Vytauto Petriko nuot.

Šimtai nepaliečių traukia į Himalajų kalnus ieškoti ten augančių retų grybų, kurie naudojami tradicinėje medicinoje ir labai vertinami rinkoje.

Kininis kordicepsas arba nepalietiškai jarčagumba, kas reiškia:  žiemą – kirminas, vasarą – augalas. Gamtininkams tai parazitinis grybas, parazituojantis ant drugių lervų. Tačiau laimės ieškotojams – stebuklingas grybas, galintis atnešti tokios sėkmės, dėl kurios verta ruoštis sunkiai kelionei net į Himalajų kalnus, į daugiau nei 4 kilometrų aukštį.

„Tai afrodiziakas. Dar jis naudojamas kaip tonikas gyvybingumui skatinti. Paskutiniai tyrimai parodė, kad jis naudingas vėžiui gydyti ir senėjimo procesams sulaikyti“, – sako gamtininkas Dipendra Bhandari.

Jarčagumba nuo seno naudojamas kinų, tibetiečių ir nepaliečių liaudies medicinoje. Grybo paieškos tapo rimtu verslu – už kilogramą grybų galima gauti apie 500 litų. Grybų rinkėjų ypač padaugėjo pastarąjį dešimtmetį, kai vietos valdžia įteisino prekybą jarčagumbomis

„Tiesą sakant iki 2001-ųjų šią rūšį buvo draudžiama rinkti ir parduoti. Kai vyriausybė grybą įteisino, jo kaina ėmė kilti kaip ant mielių“, – pasakoja D. Bhandari.

Nepaliečiai, varžydamiesi vienas su kitu, grybo rinkti į Himalajus traukia kiekvienais metais nuo gegužės iki liepos.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų